Automoto

De Villiers razbio monotoniju

Borna Rupnik • četvrtak, 08.01.2009.
De Villiers razbio monotoniju
Foto: EPA

U trenucima kada su se Carlos Sainz i Nasser Al-Attiyah naviknuli na pobjede, iskočio je Giniel De Villiers i umiješao se u borbu za naslov u konkurenciji automobila. Marc Coma i dalje je najbolji motociklist, a Šaškin i Bruner ponovno su imali velikih problema i nakupili veliki zaostatak...

Južnoafrikanac Giniel De Villiers konačno je stao na kraj dominaciji Carlosa Sainza i Nassera Al-Attiyaha, koji su međusobno podijelili pobjede u prve četiri etape. De Villiers je sa suvozačem Von Zitzewitzom iz Njemačke u svom Volkswagenu petu dionicu, između Neuquena i San Rafaela, odvozio za pet sati i 47 minuta.

"Ovo je bez ikakve dvojbe bila najteža etapa. Puno se vozilo izvan puteva i bilo je teško pronaći pravi smjer", rekao je slavljenik.

Drugi je na cilj stigao Nijemac Depping s nešto više od dvije minute zaostatka, a treći je bio Amerikanac Gordon. Vodstvo u ukupnom poretku preuzeo je Al Attiyah, koji je za De Villiersom u srijedu zaostao pet minuta i završio kao četvrti, dok je Sainz zauzeo osmo mjesto, zakasnivši da Južnoafrikancem preko 15 minuta.

Tim je rezultatom slavni Španjolac izgubio i drugo mjesto ukupnog poretka. De Villiers za Al Attiyahom kasni malo manje od dvije i pol minute, dok je Sainzov zaostatak porastao na šest i pol minuta.

Daniel Šaškin i Damir Bruner u CroDakar Teamu opet su upali u probleme. Drugu polovicu etape vozili su čak šest i pol sati iza De Villiersa, te službeni rezultati još uvijek nisu objavljeni, ali bi se ipak trebali naći na startu šeste etape.

U konkurenciji motociklista također smo dobili novog pobjednika. Po prvi se puta na najvišu stepenicu etapnog postolja popeo Jonah Street iz SAD-a, a slijedili su ga Nizozemac Verhoeven i Čileanac Lopez. U ukupnom poretku i dalje je neprikosnoven Španjolac Coma, koji je petu etapu okončao s devetim vremenom. Na drugo je mjesto stigao Street, a treći je Francuz Fretigne.

Među kamionima i dalje se vodi već uobičajeni troboj. Rusi Kabirov i Čagin teNizozemac De Rooy drže svoje posade na prva tri mjesta, a u petoj su se etapi raspodijelili na sljedeći način: Kabirov je zauzeo prvo, Čagin drugo, a De Rooy treće mjesto, što znači da u ukupnom poretku vodi De Rooy, Kabirov zaostaje zanemarivih 13 sekundi, a Čagin deset minuta.

Španjolac Gonzalez ima najviše razloga za slavlje u konkurenciji quadova. Prvi je prošao kroz cilj pete etape, a u ukupnom poretku ima uvjerljivo vodstvo. Najbliže mu je stigao prvi pratitelj, Čeh Mahaček, koji je u San Rafael došao s 24 minute sporijim vremenom. Trećeplasirani u ukupnom poretku, Francuz Declerck, etapu je završio kao četvrti, iza Argentinca Patronellija.

Šesta se etapa vozi u četvrtak, a natjecatelje čeka 395 kilometara dug put između San Rafaela i Mendoze. Upoznat će se s argentinskim krajolikom punim vinograda, koji leže u podnožju Anda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstaloVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!