Košarka

Cibona kreće iz početka

Tomislav Pacak • petak, 09.01.2009.
Cibona kreće iz početka
Foto: Davor Sajko

Poraz od Unicaje nije pretjerano (ili uopće) naškodio Ciboninim euroligaškim ambicijama, a vjerojatno nije ni smanjio zanimanje publike koja se vratila u Draženov dom. No, poraz od Unicaje pokazao je da se dva važna nova igrača ne mogu preko noći ubaciti u momčad, a da se to ne osjeti na igri...

Velimir Perasović zapravo kreće iz početka. Cibona je dobila novog "alfa-mužjaka" u momčadi, suspendiranog Marshalla zamijenio je Anderson, a uz njega je dovela i važno pojačanje pod obruč, Brunu Šundova. Na papiru to izgleda dobro, odlično čak, no na parketu će ipak trebati vremena.

Europska košarka taktički je vrlo zahtjevan sport, pa iako se ne čini tako strašnim uigrati dva nova igrača - nije to nimalo lako. Vidjelo se to protiv Unicaje i kada je na parketu bio samo jedan od novih, posebno kod Šundova koji nakon "treninga i pol" sa suigračima uglavnom nije znao gdje treba postaviti blok, gdje treba čekati loptu, gdje treba pomoći u obrani i kada. Iako Cibona nije izgubila zbog Šundova i Andersona, već manjka koncentracije na početku zadnje četvrtine, bilo je jasno da to nije ona ista Cibona iz najboljeg perioda sezone te da će Perasu trebati nešto vremena da stvari iznova uigra jer je dobio dva potpuno nova tipa igrača.

No, ako bi netko iz prethodnih paragrafa zaključio da je budućnost pod Tornjem pomalo siva, gadno bi se prevario, jer je stvar upravo suprotna. Kada je već moralo doći do promjena u momčadi usred sezone, tajming je teško mogao biti bolji. U Euroligi je Cibona osigurala što je htjela, pa završnicu prvog kruga može iskoristiti za uigravanje, a u NLB ligi je ipak u povoljnoj situaciji uoči završnice te bi sljedeće suparnike trebala slomiti i bez maksimalne uigranosti.

Ono što navijača Cibone je veseli da je momčad nakon ovih rošada barem potencijalno jača od one s Marshallom. Amerikanac je imao fenomenalno mekanu ruku (iako se Štemberger vjerojatno ne bi složio) i bio je najtalentiraniji Cibonin igrač, no Anderson je kompletniji košarkaš. Iako sigurno može bolje, jer fizički nije sto posto, već u prva dva nastupa pokazao je da je u finiširanju akcija puno čvršći od Marshalla, da je sposobniji proći 1 na 1, da je atletski moćniji i u obrani žešći. Šuterski nije tako dobar, ali - može i zna pogoditi, a može i sam kreirati šut, što je Ciboni najvažnije.

Šundov je, objektivno, odigrao vrlo lošu prvu utakmicu - mekano u obrani, s puno promašenih šuteva u napadu, bez nekog doprinosa u skoku, što Ciboni najviše treba od njega. Međutim, Šundov je sigurno bolji igrač od prikazanog, na parket je ipak stigao praktički iz aviona. Ciboni treba visoki, dominantan igrač pod košem, ali ako već Šundov neće u potpunosti ispuniti tu ulogu, kvalitetnim šutom će otvoriti reket, a nakon malo uigravanja do izražaja bi morale doći i njegove dodavačke sposobnosti. U svakom slučaju, u najgorem scenariju morao bi biti dobar visoki igrač u rotaciji. U onom najboljem - Šundov bi Ciboni donio novu dimenziju u napadu.

Gdje to ostavlja Cibonu na euroligaškoj pozornici? Teško je sada reći. Ne bude li nekakvog propadanja u kemiji momčadi, koja je za Cibonu i njen način igre iznimno važna, Cibona će u u Topu 16 biti teško pobjediva na svom terenu. Ima li dovoljno talenta i psihe za pobjede u gostima? To već malo teže, posebno protiv najjačih europskih ekipa. Na tim će testovima i Perasović pokazati svoju trenersku kvalitetu; može li napraviti ono što prethodnici uglavnom nisu mogli?

Cibona je, međutim, trade Marshalla i Andersona napravila i zbog NLB lige, gdje će sada sigurno biti puno jača nego što bi bila bez Amerikanaca. Usprkos dva poraza od Zadra Cibona je izjednačena s najvećim suparnikom za Final Four, a do kraja gostuje samo kod Zvezde od vodećih momčadi. Perasović u principu ne dopušta kašljucanja tamo gdje ih ne smije biti, pa je dojam da s dva nova pojačanja definitivno ima širinu za izboriti Final Four bez obzira na eventualne ozljede.

Iako je na kraju utakmice protiv Unicaje ostao gorak okus poraza, svi koji su bili u Draženovom domu nemaju zbog čega žaliti jer su vidjeli dobru utakmicu i dosta atraktivnih poteza. Donekle vjerojatno i zbog manjka rezulatske važnosti, Cibona je pokušavala igrati i za publiku, što Perasa možda nije oduševilo, no i tako se osvaja publika. A Cibona će trebati publiku u sljedećem krugu natjecanja gdje nakon dolaska Andersona i Šundova ima pravo na malo veće ambicije. Iako pritiska - nema.

Perasović je poslije poraza od Unicaje iskreno analizirao loše strane Cibonine igre, naglasivši pad u formi Earla Callowayja kao jedan od bitnih razloga za poraze u Zadru i protiv Španjolaca. Upravo će stoga povratak Callowayja u pravu formu, uz uigravanje Šundova i Andersona, biti primaran zadatak stručnog stožera u narednom periodu, a brzo ćemo saznati kako im to ide...

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!