Automoto

Hrvati se opraštaju od relija Dakar

Goran Markuš • subota, 10.01.2009.
Hrvati se opraštaju od relija Dakar

Dok skoro cijeli automoto svijet bruji o diskvalifikaciji vodećeg Al Attijaha zbog preskakanja obavezne kontrolne točke za Hrvate je puno važnija, nažalost, ujedno i vrlo tužna vijest pristigla od posade našeg CroDakar Teama koji je bio prisiljen odustati od daljnjeg natjecanja na najprestižnijem reli natjecanju u svijetu - reliju Dakar...

Učestali kvarovi automobila i kvar kamiona prateće ekipe završio je na najgori mogući način - Daniel Šaškin i Damir Bruner, članovi CroDakar Teama, bili su prisiljeni okončati nastup u Južnoj Americi i prije samog starta sedmog dana natjecanja.

Kvar rashladnog uređaja rezultirao je pregrijavanjem motora na Opel Antri, a kako se druga ekipa nije uspjela probiti kroz težak teren i preko pješčanih dina doći do naše posade momci su bili prisiljeni preživjeti noć usred pustinje u društvu još jednog natjecatelja i to bez vreća za spavanje i vode koja je završila u hladnjaku motora dok je isti još bio u funkciji.

Kratki pregled sedmog dana

"Bilo je problema, teških situacija, razočaranja, ali u cjelini za Damira i mene, premda je završilo ranije nego bismo to željeli, ovo je bilo veličanstveno iskustvo. Međutim, kad usred ničega, doslovno usred pustinje na jednoj dini ugledate nekoliko stotina ljudi kako s upaljenim bakljama zdušno bodre natjecatelje i kad osjetite duh sportske solidarnosti koji vlada među ekipama, kad shvatite da ste i vi dio jedne legende među relijima - upravo u tom trenutku zaboravljate sve nedaće. Razočarani smo zbog odustajanja jer smo i dalje spremni nastaviti, unatoč svim problemima, no tehnika je ovaj put bila slabija od ljudskog duha", izjavio je Šaškin.

Međutim, reli Dakar ide dalje i iza nas je i sedmi, vrlo naporan dan koji je ponovno skraćen za gotovo pola dužine, sa 419 km na 243 km brzinaca. Carlos Sainz, po treći puta ove sezone odnio je pobjedu sa 3:41 minute prednosti ispred Amerikanca Marka Millera.

Zbog jučerašnjeg namjernog izlaženja sa rute, kako bi izbjegao pješčane dine, Sainzov dosadašnji najveći protivnik, Nasser Al-Attiyah, diskvalificiran je iz daljnjeg natjecanje što je Carlosa vratilo u vodstvo u ukupnom poretku gdje se sa malih devet sekundi prednosti nalazi ispred drugoplasiranog Giniela De Villiersa.

U konkurenciji motora svoju prvu pobjedu odnio je sjajan Čileanac Francisco Lopez završivši gotovo četiri sekunde ispred apsolutnog vođe u ukupnom poretku, Marca Come. Naime, tek punih 51:22 minute iza njega nalazi se Jonah Street dok se trećeplasirani Francuz David Fretigne, predvodeći društvo na 450cc, nalazi na trećem mjestu sa sekundom zaostatka za drugoplasiranim Streetom.

Usprkos iznenađujućoj pobjedi Marcosa Patronellija u konkurenciji quadova, straha za vodećeg u ukupnom poretku, Josefa Machaceka, uistinu nema. Naime, Machacek i dalje ima ogromna 2:27:32 sata prednosti ispred Patronellija tj. 2:38:27 sata prednosti ispred trećeplasiranog Rafaela Sonika.

Nakon sutrašnjeg dana odmora očekuje nas, uvjetno rečeno, nešto manje naporan dan tijekom kojeg će se na putu od Valparaisoa do La Serene voziti "tek" 294 km brzinaca.

Poredak nakon 7. etape:

Automobili:
1. C. Sainz (ŠPA/VW) 23:42:40
2. G. De Villiers (JAR/VW) + 00:00:09
3. M. Miller (SAD/VW) + 00:13:53
4. J. Roma (ŠPA/Mitsubishi) + 00:29:16
5. R. Gordon (SAD/Hummer) + 01:08:21
...

Motocikli:
1. M. Coma (ŠPA/KTM) 26:23:47
2. J. Street (SAD/KTM) + 00:51:22
3. D. Fretigne (FRA/Yamaha) + 00:52:31
4. P. Ullevalseter (NOR/KTM) + 01:24:01
5. J. Viladoms (ŠPA/KTM) + 01:24:19
...

Quadovi:
1. J. Machacek (CZE/Yamaha) 36:22:01
2. M. Patronelli (ARG/CAN-AM) + 02:27:32
3. R. Sonik (POL/Yamaha) + 02:38:27
4. C. Avendano (ŠPA/Suzuki) + 05:19:19
5. L. Henderson (URG/Suzuki) + 06:37:41
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstaloVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!