Automoto

Ferrari otkrio novi bolid

Borna Rupnik • ponedjeljak, 12.01.2009.
Ferrari otkrio novi bolid
Foto: Hasan Bratic

Nositelj titule konstruktorskog prvaka i najpoznatija talijanska momčad u svijetu Formule 1, Ferrari, probio je led predstavljanja novih bolida. Javnosti je novi F60 pokazan u Mugellu, a u ponedjeljak ga očekuju i daljnja testiranja...

Iako je bilo najavljeno da će se svečano predstavljanje novog Ferrarijevog bolida održati u Fioranu, zbog vremenskih je neprilika cijela ceremonija preseljena u južniji Mugello. Novi Ferrarijev bolid zove se F60 - propeti se konjić, naime, već 60 godina utrkuje u Formuli 1. Time je postao jedinstvena pojava u ovom sportu.

Na bolidu su odmah uočljive dugo najavljivane promjene. U skladu s novim pravilima, prednje je krilo šire, a stražnje uže. Manje vidljivo je da se ispod karoserije nalazi i novi sustav za očuvanje energije (KERS), iako iz Maranella još nisu potvrdili hoće li biti spreman za prvu utrku, Veliku nagradu Australije.

Novost predstavljaju i nova mjenjačka kutija te novi sustav kočenja. Nešto više od sat vremena nakon prezentacije ovogodišnji se Ferrari okušao na stazi. Odvozio je probni krug, a novi V8 motor zahtjevnije će ispite imati sljedećih dana, za kada su zakazana duža testiranja. Za upravljačem bi trebao sjediti Felipe Massa.

Tehnički direktor Ferrarija, Aldo Costa, objasnio po čemu se razvoj novog F60 razlikovao od ranijih novih bolida: "Ovo nije evolucija prošlogodišnjeg bolida. To je potpuno novi bolid, nastao na praznom listu papira. Naravno, najveće su promjene učinjene zbog novih aerodinamičkih propisa i uvođenja novih tehnologija poput KERS-a."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1Video

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!