Tenis

Pokrivenim Irankama odobren nastup

Maja Giljanović • ponedjeljak, 12.01.2009.
Pokrivenim Irankama odobren nastup

Više od tri desetljeća trajao je egzodus iranskih tenisačica iz međunarodnih natjecanja, a vraćaju se u Australiji u Fed Cupu za dva tjedna...

Iranski je teniski savez u rujnu u kamp pozvao 16 djevojaka između 16 i 25 godina među kojima je odabrano njih pet - dvije u singlu i dvije u dublu te jedna u rezervi - koje će za dva tjedna predstavljati Iran u drugoj jakosnoj skupini Azijsko-pacifičke zone Fed Cupa.

Pripreme za veliki događaj započele su prošlo ljeto kada je u Savez stigao potvrdni odgovor na njihovu registraciju koju su ITF-u poslali u ožujku. Ključno je bilo odobrenje Međunarodne teniske federacije njihove tradicionalne islamske opreme.

Radi se, naime, o tzv. magnaehu gornjem dijelu koji pokriva kosu i ruke tenisačica, dok se donji dio sastoji od dugačkih hlača.

"Isprva smo imali manjih problema s privikavanjem. Prvih dana smo se kretale malo usporeno, ali nakon tjedan dana smo se priviknule i više niti ne primjećujemo u čemu igramo", izjavila je Anne Nazary. 24-godišnjakinja je teniski stasala u Armeniji te se i sama s ovom osebujnom teniskom opremom nije susrela prije okupljanja u kampu pod stručnim okom izbornika Saleha.

O očekivanjima kažu: "Naši su rezultati manje bitni. Samo prisustvo Irana je podvig. Biti dio Fed Cupa nakon toliko godina neprocjenjivo je iskustvo", riječi su 22-godišnje Gazaleh Turkaman koja u domovini slovi za najveću zvijezdu.

Posljednja Iranka koja je svoju zemlju predstavljala u svijetu je bila Parvin Afshar koja je u Fed Cupu nastupala prije 34 godine i izgubila od Ana-Marije Ycaze (Ekvador) 1972. godine.

Ne računamo ovdje Aravene Rezai koja je iranskog porijekla - i majka i otac su joj Iranci koji su prije više od 20 godina emigrirali u Francusku - ali je francuska državljanka rođena u Saint-Etienneu.

Iran je u skupini s Hong Kongom, Filipinima, Sirijom, Šri Lankom, Turkmenistanom, Pacifičkom Oceanijom i Kazahstanom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!