Košarka

Mrtva utrka za Final Four

Branimir Korać • ponedjeljak, 12.01.2009.
Mrtva utrka za Final Four
Foto: Davor Sajko

16. kolo NLB lige donijelo je nastavak neizvjesne utrke za odlazak na Final Four NLB lige. Cibona, Zadar i Budućnost upisali su pobjede, a Hemofarm je poražen od Partizana čime dolazi na omjer 12-4 i više nije tako siguran u nastup na završnom turniru...

Pobjede Cibone i Zadra ostavile su ova dva kluba u mrtvoj utrci za plasman na završni turnir NLB lige. Pobjedu su ostvarili i Podgoričani na gostovanju u Splitu, a porazom Hemofarma od Partizana, dodatno se zakomplicirala situacija.

Zasad se sigurnima čine samo Partizan i Crvena zvezda. Oba kluba samo ulazak u vrlo lošu formu i veliki niz poraza mogu izbaciti sa završnog turnira, a sudeći prema rasporedu koji ih očekuje do kraja sezone, to baš i nije vjerojatno.

Pamte se bodovi i Lukša Andrić

Cibona je teškom mukom svladala Zagreb 70:68 i jedino što treba pozitivno izvući iz ovog meča je igra Lukše Andrića. Andrić je odigrao svoju najbolju utakmicu ove sezone pomogavši Ciboni da dođe do vrijedne pobjede. Sljedeće kolo Ciboni donosi gostovanje u Podgorici kod Budućnosti u još jednom biti ili ne biti meču. Pobjeda je Ciboni imperativ obzirom da ima isti omjer kao četvrtoplasirani Zadrani, ali zbog lošijeg međusobnog omjera kao da ima pobjedu manje.

Osim što bi ostali uz bok Zadru, Cibosi bi ostvarili vrijednu pobjedu kod izravnog konkurenta za Final Four i posve ga udaljili od plasmana. U međuvremenu će odigrati susret u Avellinu u posljednjem kolu skupine Eurolige i baš zbog toga dvoboj s Budućnosti na rasporedu će biti u nedjelju umjesto u subotu.

Oscilacije prevelike

Vrijednu pobjedu ostvario je Zadar na gostovanju u Sarajevu kod Bosne. Kao i Cibona, Zadar će ovu utakmicu pamtiti samo po bodovima. Odigrali su Zadrani vrlo dobro prvo poluvrijeme i ostvarili ogromnu prednost, a onda je uslijedilo zamračenje. Ne treba umanjivati kvalitetu oslabljene Bosne, ali nedopustivo je da momčad tog ranga Zadru napravi 15:0 i zakomplicira utakmicu. Da nije bilo raspoloženog Hrvoja Perića, tko zna što bi na kraju bilo. Samo Perić je zaslužan što je Zadar izvukao bodove, Perić i Gečevski koji je radio prevagu na početku, a onda malo "odspavao".

Novo kolo nosi i novog protivnika, ovaj put daleko težeg. U Zadar dolazi Partizan o čijoj snazi je izlišno pisati. Jasno je kako će Zadrani morati zaigrati daleko bolje ako misle do pobjede u ovom susretu, Partizan će za razliku od Bosne itekako znati iskoristiti protivničke pogreške. Forma Zadra nimalo ne ulijeva povjerenje, na euforiju i ludu noć Roka Stipčevića je svladana Cibona, Split je ionako u velikom padu, u Trogiru je umalo upisana prilična sramota, oslabljena Bosna je prilično mučila Zadrane. A Partizan je pred vratima...

Splićani ni na nebu ni zemlji

Poraz Splita od Budućnosti je očekivan. Možemo slobodno reći kako bi svaki drugi ishod ovog meča bio prvorazredna senzacija ako se zna u kakvim su Splićani problemima. Sad su ostali i bez Granta (koristan) i Bruna (nekoristan) te su u susretu s Budućnosti na kraju u sastavu bili mladi Luka Babić i Filip Najev, no nisu upisali prve minute.

NLB sezona za Splićane čini se kako je već dosta ranije završena. Do Final Foura ne mogu, a čini se kako nisu niti u opasnosti od ispadanja te ove susrete koriste kao svojevrsnu pripremu za Ligu za prvaka.

Još jedan nesretni poraz

Zagreb je još jednom ove sezone nesretno poražen od Cibone. U prvom susretu u Trnskom pokopao ih je u posljednjoj sekundi Vedran Vukušić, a sada su imali utakmicu u rukama te na kraju to nisu iskoristili. No i nesretan poraz je poraz, a svaki novi Zagrebu je veliki problem jer betonira poziciju na dnu ljestvice.

Ipak, iz ovog poraza mogu se izvući neki plusevi i možemo reći da smo prošli tjedan ugledali svjetlo na kraju tunela. Mravi su u Ukrajini slavili u Eurokupu iako su bili unaprijed otpisani te su u Domu Dražena Petrovića bili egal s daleko jačom Cibonom. Svaka pobjeda do kraja NLB sezone im je životno važna i bilo bi sjajno kada bi već u narednom kolu došli do trećeg ovosezonskog slavlja. Gostovat će kod Bosne i nisu bez šanse, a obzirom da Helios putuje Hemofarmu, uhvatili bi Slovence koji su na pretposljednjoj poziciji.

Što se tiče ostalih susreta, sve je bilo, recimo, po planu. Partizan je u derbiju pokazao kako je bolji od Hemofarma kojem očito previše nedostaje Vukosavljević, Crvena zvezda upisala je važnu pobjedu kod Union Olimpije dok je Krka pregazila slabi Helios. Sve bolje igra i FMP koji je u gostima nadigrao Vojvodinu. U svakom slučaju, deset kola prije kraja neizvjesnost se nastavlja. Kako na vrhu, tako u borbi za mjesta za Final Four, a tako i na samom dnu. Hrvatski klubovi akteri su u praktički svim neizvjesnim raspletima.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!