Nogomet

Dino Drpić: Kako uništiti karijeru

Zoran Zdelar • utorak, 13.01.2009.
Dino Drpić: Kako uništiti karijeru
Foto: Davor Sajko

Dino Drpić danas je definitivno postao glavni primjer svim sportašima kako u nekoliko jednostavnih koraka mogu gotovo u potpunosti uništiti karijeru, koja je mogla biti iznimno uspješna...

Malo koji hrvatski nogometaš je tijekom svoje nogometaške karijere u nekoliko godina donio toliko nevolja svojoj momčadi, treneru, ali i samom sebi. Dino Drpić jedan je od rijetkih koji je isključivo svojim nepromišljenim postupcima doveo potencijalno iznimno uspješnu karijeru pod veliki upitnik nakon niza gluposti, što je jedina riječ kojom se mogu opisati njegova djela.

Drpić je kao dječak prve nogometne korake napravio u Chromosu, a zatim je prešao u mlađe uzraste Dinama. U Dinamovoj omladinskoj školi je trenirao sve do prelaska u prvu momčad kluba iz Maksimirske, a još kao mladi igrač je stvorio tadašnjim čelnicima određene probleme svojim izjavama u javnosti.

Kao 19-godišnjak je skupa sa svojim ocem javno kritizirao sportskog direktora Velimira Zajeca zbog ponuđenog ugovora u trajanju od dvije godine prema kojem bi zarađivao približno 10.000 eura po sezoni. Drpićevi su tražili za prvu sezonu 25.000 eura, a za drugu 40.000 eura. "Ukoliko Zajec ne pristane na naše minimalne zahtjeve, Dino od sljedećeg tjedna više neće biti član Dinama", rekli su Drpićevi roditelji u listopadu 2000. godine te pritom oštro kritizirali klupsku politiku.

Tri mjeseca kasnije cijela je situacija okončana potpisivanjem ugovora u trajanju od dvije i pol sezone, a u kolikoj je mjeri Zajec prihvatio Drpićeve uvjete nije nikad otkriveno.

Tijekom karijere Drpić je samo jednom imao većih problema s ozljedom, a to je bilo u ljeto 2004. godine. Tijekom priprema u švicarskom Sionu pregledom je utvrđeno da ima ozbiljnih problema s meniskom i ligamentima te je zbog toga morao dulje vrijeme izbivati s travnjaka.

Posljednji ugovor, barem koliko je javnosti poznato, Drpić je potpisao u rujnu 2005. godine kad je sportski direktor bio Zvjezdan Cvetković. Taj ugovor traje do ljeta 2010. godine, a Drpić je bio iznimno zadovoljan uvjetima: "Nakon potpisivanja svog trećeg ugovora s Dinamom sretniji sam nego kad sam potpisivao onaj prvi."

Poslije toga uslijedilo je pokazivanje stražnjice navijačima Hajduka, neplaćanje poreza u iznosu o kojem većina hrvatskih građana može samo maštati, sukob s policijskim službenikom i zatim privođenje u policijsku postaju... Vrlo vjerojatno dio njegovih (ne)djela nije ni dospio u javnost, a još većih problema spasila ga je ipak njegova nezainteresiranost za pretjeranim noćnim izlascima.

Ponašanje ga je već jednom skupo stajalo u karijeru. U siječnju 2008. godine Dinamo i turski Bešiktaš sve su dogovorili kad je u pitanju njegov transfer, preostalo je još samo potpisati ugovor po dogovorenim uvjetima, ali onda su i Turci saznali za njegovo problematično ponašanje. Ekspresno su se povukli iz tog posla i umjesto Drpića u klub doveli Gordona Schildenfelda.

Godinu dana nakon tog velikog udarca, Drpić je doživio jedan još jači i to od svog matičnog kluba. Čelnici Modrih zaključili su da više nemaju namjeru tolerirati njegovo ponašanje u situaciji kad se glavni rival opasno pojačava i stvara fantastičnu atmosferu u i oko momčadi.

Nije poznato što je potaknulo Dinamo na odluku o izbacivanju Drpića, najvjerojatnije se našao u novom problemu, a lako moguće da će se i o tome uskoro saznati. Nerijetko znamo čuti od klupskih čelnika da smjenom trenera pokušavaju stvoriti pozitivan šok u momčadi, a ne bi trebalo čuditi ako se sličnom nadaju i u Maksimiru nakon ovog u Hrvatskoj iznimno rijetkog poteza.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!