Košarka

Zadar među 16 najboljih

Branimir Korać • utorak, 13.01.2009.
Zadar među 16 najboljih
Foto: Bruno Karadža

Plan je ispunjen. Košarkaši Zadra ostvarili su zacrtano i pobjedom u posljednjem kolu skupine A Eurokupa protiv ASK Rige plasirali su se u Top 16. Zadrani su u SC Krešimir Ćosić svladali Rigu s uvjerljivih 83:68 ne dovodivši pobjedu niti jednog trenutka u pitanje...

Zadrane je danas čekao ključni dvoboj za prolaz u Top 16 Eurokupa. U SC Krešimir Ćosić doputovala je Riga i računica je bila jasna. Zadar s pobjedom prolazi u Top 16 dok s porazom završava europsku avanturu. Riga je u prvom dvoboju ova dva protivnika upisala pobjedu uništivši napadački Zadrane čak u tri četvrtine utrpavši im po više od 30 poena. Naš predstavnik tražio je osvetu u najboljem trenutku.

Za razliku od tog prvog susreta, gosti su doputovali u znatno izmijenjenom sastavu oslabljeni neigranjem prije svih Šundova i Brewera koji su zbog financijskih problema Rige napustili momčad i preselili u nove sredine. Šundov se skrasio u Ciboni, a Brewer u Estudiantesu. U odnosu na taj dvoboj i Zadrani su bili oslabljeni i to neigranjem Marlona Garnetta koji je otišao u Cedevitu.

Pokazalo se kako su uz vruć zadarski teren promjene u momčadima ipak više naštetile Rigi koja nije bila opasan protivnik. Gosti su nešto pokušavali, ali nisu opasno prijetili Zadranima koji su na kraju odjurili do pobjede 83:68.

Top 16

Ovom pobjedom Zadar je osigurao nastup u drugom krugu Topa 16 kao drugoplasirana momčad skupine. U drugom krugu očekuje ga vrlo teška skupina, igrat će u skupini J s Benettonom, Uniksom i Turk Telekomom.

Već prva četvrtina usmjerila je meč na stranu Zadrana. Sve se odvijalo u serijama Zadra koji je već na kraju te dionice imao visokih 22:6. Riga je povela 2:0 da bi Zadar napravio 10:0. Tada Grafs smanjuje, a Zadar uzvraća s 5:0 da bi na kraju nakon ubačaja Bertansa Zadar napravio završnu seriju 7:0 za 22:6.

Već tada bilo je jasno kako će Riga vrlo teško do željene pobjede, Zadrani su trebali igrati tek mirno i čuvati stečenu prednost. Tako je i bilo, Zadrani su se odvojili na 19 poena viška da bi u završnici poluvremena Uvis Helmanis nizom od osam poena smanjio na 43:30 na odmoru.

Na početku drugog poluvremena odlično je igrao Todor Gečevski koji je s dvije brze trice vratio Zadar na mirnu prednost. U 25. minuti ona je ponovno iznosila 19 poena viška. Do kraja susreta bez problema je domaćin održavao prednost, a nakon trice Johnsona u 37. minuti ona je iznosila najviših plus 20.

Na kraju očekivana i zaslužena pobjeda Zadrana protiv latvijskog predstavnika koji je doputovao tek s deset igrača. Upitno je da li bi imali više sreće i da su bili sa sastavom iz prvog susreta jer u Zadru malo koja europska momčad može računati na pobjedu.

U susretu protiv Rige predvodili su ga Juby Johnson s 14 poena, pet asistencija i pet ukradenih lopti te Tomislav Ružić s 14 poena i šest skokova. Kod Rige Uvis Helmanis i Raitis Grafs ubacili su također po 14 poena.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Zadar83:68ASK Riga
Chorale Roanne72:83Maroussi
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!