Košarka

Odlični Nicević nedovoljan Benettonu

Vedran Babić • utorak, 13.01.2009.
Odlični Nicević nedovoljan Benettonu
Foto: Nikola Movrić

Posljednji klubovi koji su se iz skupina A, B, C i D Eurokupa ukrcali u vlak za drugi krug su grčki predstavnici Maroussi i Panellinios, za koji je naš Jurica Golemac odigrao vrlo dobru partiju. Unics Kazan slavio je bez Marka Popovića na gostovanju u Rigi, a u izravnom obračunu za prvo mjesto skupine C Khimki je pred svojim navijačima porazio Benetton kojeg je predvodio najbolji strijelac Sandro Nicević...

Skupina A

Nakon što je na naše opće zadovoljstvo Zadar deklasirao ASK Rigu i osigurao drugi krug, isto je učinio i Maroussi, potvrdivši čelnu poziciju u skupini. Grci su nanijeli i peti poraz momčadi Chorale Roanne 83:72. Predvodio ih je sjajni Loukas Mavrokefalides s 22 koša, 13 skokova i četiri asistencije, a njega je sa 16 poena pratio Dimitrios Mavroeidis. Sve je bilo riješeno već u prvom dijelu, kada je Maroussi poveo i s 20 koševa viška.

Francuzi su do odmora smanjili na minus 11, a početkom nastavka i na minus četiri (40:44). Ipak, serijom 11-0 gosti se ponovno odvajaju, ali ovoga puta ne ispuštaju dragocjeno vodstvo. Jedini igrači s dvoznamenkastim učinkom u redovima domaćina bili su Marc - Antoine Pellin (16) i Aaron Harper (11).

Skupina B

Unics Kazan i Dinamo Moskva već su prije ovog kola ubilježili svoja mjesta među posljednjih 16 Eurokupa, no to nije bio znak za opuštanje i prodavanje ugleda, dapače. Prvoplasirani Unics je s 86:81 nadvisio letonski Barons i tako zadržao stopostotni učinak nakon šest kola te je uz Pamesu i Bilbao jedina momčad kojoj je to uspjelo. Hrvatski reprezentativac Marko Popović nije ni nastupio, no njegov izostanak nije se previše odrazio na igru Unicsa.

Doduše, Barons se odlično držao prvih 20 minuta (43:44), da bi u nastavku njegova igra polako počela padati. Kazna je vrlo brzo stigla i u posljednju dionicu gosti su ušli s prednošću od 14 koševa, što je bilo dovoljno za mirno privođenje utakmice kraju. Tariq Kirksay bio je najbolji igrač susreta s 21 košem i devet skokova, a drugi Hrvat u Unicsu, Krešimir Lončar, na terenu je proveo 19 minuta i za to vrijeme ubacio devet koševa, uhvatio dva skoka i upisao jednu asistenciju. U sastavu Baronsa po 18 koševa zabili su Demetrius Alexander i Charles Rhodes.

Predvođen raspoloženim Jannerom Pargom, moskovski Dinamo ostvario je četvrtu pobjedu u natjecanju razmontiravši na gostovanju bugarskog prvaka Lukoila 86:62. Pargo je za samo 23 minute igre ukrcao 24 koša (6/7 za tricu) uz četiri asistencije, a sama utakmica dvojbi oko pobjednika razriješena je u zadnjih deset minuta, koje su pripale ruskoj momčadi rezultatom 28:15.

Skupina C

U ovoj su skupini uloge Unicsa i Dinama odigrali Khimki i Benetton, samo s jednom razlikom. U Moskvi se, naime, međusobno odlučivalo tko će biti pobjednik skupine. Sasvim zasluženo, to je momčad Khimkija, koja je slavila 80:71. Domaćini su vodili cijelu utakmicu i u trećoj četvrtini poveli s naizgled nedostižnih 64:48. Međutim, borbeni Talijani uzvraćaju serijom 18-2 i rezultat je poravnat - 66:66. Tada na scenu stupa Kelly McCarty, koji postiže šest od sljedećih deset poena Khimkija i povratka za Benetton više nije bilo.

Goste iz Trevisa je u napadačkom dijelu predvodio Sandro Nicević s 14 koševa, ali samo jednim skokom i dvije asistencije za 26 i pol minuta igre. Kod pobjednika Argentinac Carlos Delfino zabio je 19, a McCarty 18 koševa.

U dvoboju bez nekakvog natjecateljskog značaja, Bešiktaš je na svom parketu s 96:91 porazio Le Havre, kojemu je to i šesti poraz. U igri praktički bez obrana najbolje se snašao član Bešiktaša Jimmy Baxter s 33 poena, dok su se u gostujućem sastavu najviše istakli TJ Thompson (25) i Marcus Slaughter (23). Slaven Rimac nije bio u sastavu Le Havrea.

Skupina D

Turk Telekom je unatoč porazu kod Panelliniosa i dalje s prvog mjesta skupine otišao u drugi krug (omjer 4-2). Grci su kontrolirali rezultat od samog početka i na kraju pobijedili 82:74, izborivši na taj način treću pobjedu koja im donosi drugo mjesto i nastavak natjecanja. Naš Jurica Golemac u pobjedi je sudjelovao s 12 koševa, četiri asistencije i dva skoka za 26 minuta igre. S ovakvim raspletom najviše mogu gunđati košarkaši Arisa, koji su imali meč loptu protiv Bnei Hasharona.

Izraelci su već ispali iz kombinacija za prolaz, ali to ih nije spriječilo u ometanju planova grčke momčadi. U nevjerojatnoj posljednjoj četvrtini (30:36) Aris je zaostajao 14 koševa (69:55), ali se zadnjim atomima snage vratio na 86:85 nekoliko sekundi prije kraja, da bi najbolji strijelac domaćih Richard Roby (21 koš) pogodio tri od četiri slobodna bacanja i donio Bneiju drugu pobjedu u Eurokupu. Na taj način neslavno je završila Arisova europska kampanja koja je započela savršenim omjerom u prva tri kola.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Zadar83:68ASK Riga
Chorale Roanne72:83Maroussi
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!