Košarka

Ventspils ponižen u Sevilli

Ante Jukić • utorak, 13.01.2009.
Ventspils ponižen u Sevilli
Foto: Nikola Movrić

Posljednje kolo Skupina A, B, C i D Eurochallenge kupa donijelo je još tri sudionika sljedeće faze natjecanja. To su Proteas EKA AEL, Telekom Baskets Bonn i Cajasol Sevilla, koja je plasman među 16 najboljih izborila zahvaljujući nevjerojatnoj 98:51 pobjedi nad BK Ventspilsom...

Skupina A

Sve su oči uoči posljednjeg kola Skupine A bile uperene u Sevillu, gdje su Cajasol i BK Ventspils u izravnom dvoboju odlučivali o drugom mjestu. "Biti ili ne biti" utakmica na kraju je pripala domaćinima, koji su s nestvarnih 98:51 osigurali plasman u osminu finala Eurochallenge kupa. Najefikasniji pojedinci u redovima pobjedničke momčadi bili su Savanović i Triguero, koji su ubacili po 16 poena, dok je kod gostiju jedini prolaznu ocjenu zaslužio Brazelton (24).

U sjeni utakmice u Sevilli, Belgacom Liege je kao gost rezultatom 93:91 svladao Energu Czarni, sačuvavši tako maksimalan učinak i nakon svih šest odigranih kola. S druge strane, poljska je momčad natjecanje u skupini završila na posljednjem mjestu, uz tek jednu ostvarenu pobjedu. Recimo još da je solidnu partiju u redovima Energe pružio naš Mateo Kedžo, koji je ostvario deset poena i četiri skoka.

Skupina B

Ono što je za Skupinu A bila utakmica u Sevilli, to je ovdje bio dvoboj SAOS Toulona i Telekom Bonna. Francuska momčad u posljednje je kolo ušla s druge pozicije, za očuvanje koje joj je trebala pobjeda protiv gostiju iz Njemačke. Nažalost po Hrvoja Perinčića i suigrače, Telekom je tijekom cijelog susreta bio bolja momčad, te je u konačnosti slavio pobjedu koja mu je osigurala plasman u sljedeću fazu natjecanja. Najbolji pojedinac u 86:72 pobjedi njemačke momčadi bio je King (16), dok se u redovima poraženog Toulona istaknuo Nichols, koji je ubacio 20 poena. Hrvoje Perinčić, pak, nije ulazio u igru.

Još prije nego je utakmica u Toulonu počela, Ural Great je slavio 94:81 pobjedu na gostovanju kod Keravnosa, kojom je potvrdio "jedinicu" u skupini. Po 19 poena u redovima ruske momčadi ubacili su Plasnić i Washington.

Skupina C

Lokomotiv Rostov naših Ivana Tomasa i trenera Danijela Jusupa svoj je nastup u Skupini C okončao pobjedom nad Benetton Olympicom, u dvoboju koji niti jednoj momčadi nije donosio ništa osim prestiža. Ruski predstavnik, koji je plasman dalje osigurao još u prošlom kolu, slavio je rezultatom 66:65, uz tek dva poena Ivana Tomasa.

U preostalom susretu ove skupine, Cholet Basket je s uvjerljivih 100:77 svladao BC Sumykhimprom, potvrdivši još jednom da je bez konkurencije najbolja momčad u Skupini C. Francuski predstavnik natjecanje je završio sa svih šest pobjeda, dok je BC Sumykhimprom ostao prikovan za dno, sa samo jednom pobjedom.

Skupina D

BC Siauliai je za prolazak u najboljih 16 momčadi Eurochallenge kupa morao pobijediti EiffelTowers, ali i dočekati poraz Proteasa na gostovanju kod Allianz Swansa. Svoj dio posla litavski je predstavnik odradio uspješno, pobijedivši u vrlo napetoj završnici goste iz Nizozemske, koji su, iako su svoje brige oko prolaska dalje riješili već ranije, odigrali vrlo angažiranu utakmicu.

U konačnih 82:80 domaćina najviše je poena, njih 25, ugradio Andrius Slezas, čiji se uspješan šut 33 sekunde prije kraja, pri rezultatu 80:78, na kraju pokazao i odlučujućim. Nakon završetka utakmice, Slezas i suigrači pozornost su prebacili na dvoboj u Gmundenu, u kojem su svesrdno navijali za domaći Allianz Swans.

Na njihovu žalost, Proteas EKA AEL nije dozvolio iznenađenje, te je rezultatom 85:77 nadvisio austrijsku momčad i "prokrčio" put prema nastavku natjecanja. Uvjerljivo najefikasniji igrač u redovima Proteasa bio je Haris Mujezinović, koji je ubacio 28 poena.

Eurochallenge skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Czarni Slupsk91:93Belgacom Liege
Real Betis95:51Ventspils
1Belgacom Liege 60+59
2Real Betis 33+72
3Ventspils 24-70
4Czarni Slupsk 15-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!