Košarka

Partizan srušio prvaka Europe

Vedran Babić • srijeda, 14.01.2009.
Partizan srušio prvaka Europe
Foto: EPA

Košarkaši Partizana ostvarili su možda i najveću pobjedu u posljednjih nekoliko godina. U 10. kolu skupine D Eurolige sa 66:63 nadvisili su moskovski CSKA i s trećeg mjesta odlaze u Top 16. Efes Pilsen nije uspio iznenaditi Real i proći dalje, no za nas važnija vijest je ta da se nakon višemjesečnog izbivanja zbog operacije zgloba na terene vratio Marko Kasun. Armani Jeans gostujućom je pobjedom protiv Panioniosa zauzeo posljednje slobodno mjesto za drugi krug...

Tko se plasirao, plasirao se. Borba za Top 16 Eurolige je završena, a iz skupine D tamo će se, od prvog prema četvrtom, naći CSKA, Real, Partizan i Armani Jeans. Rasplet je to večerašnjih utakmica koje su ponudile jedno veliko iznenađenje. Po srpske navijače ugodno, po ruske i ne baš. Partizan je u Moskvi sa 66:63 porazio aktualnog prvaka Europe, koji možda i nije igrao punom parom s obzirom da ga čekaju mnogo važniji ispiti. Bilo kako bilo, pobjeda Grobara u tijesnoj utakmici s malo koševa sasvim je zaslužena.

U samom otvaranju Partizan je poveo i s osam razlike, ali do kraja poluvremena CSKA je uspostavio ravnotežu na terenu. Dalekometnim ubačajem najboljeg pojedinca gostiju, Milenka Tepića, Partizan ipak odlazi na odmor s minimalnom prednošću 30:29. Nastavak donosi seriju domaćina 16-7 i vodstvo CSKA od 45:37, no već do kraja četvrtine prednost se otopila na svega dva koša. Ključni trenuci zbili su se u 38. minuti utakmice. Prvo je domaći košarkaš Erazem Lorbek slobodnim bacanjem poravnao na 57:57, a onda je Petar Božić tricom doveo Partizan u vodstvo. Nikos Zisis potom gubi loptu u napadu, a Tepić polaže loptu u koš za 62:57.

Vezane vijesti

Pokazao se to kao nedostižan zaostatak za košarkaše Ettorea Messine. Do ove vrijedne, ukupno pete euroligaške pobjede, Beograđane je predvodio sjajni Tepić s 13 koševa, osam skokova i četiri asistencije, a jednako je ubacio i Aleksandar Rašić. Kod domaćina, već spomenuti Lorbek bio je daleko najopasniji, postigavši 23 koša i devet skokova. Zoran Planinić za 19 minuta na terenu zabio je devet koševa te upisao jednu asistenciju i skok.

Košarkaši Efes Pilsena porazom su u Madridu zaključili svoje sudjelovanje u Europi ove sezone. Sve do polovice druge četvrtine Efes je bio u rezultatskom egalu, no tada su kola počela kretati nizbrdo. U narednim minutama do poluvremena Real pravi prednost od osam razlike (35:27), koja je u drugom dijelu dodatno porasla i povratka za Turke više nije bilo.

Iako je Felipe Reyes najbolji domaći strijelac sa 16 poena, najbolji ukupan učinak imao je Jeremiah Massey (15 koševa, 11 skokova, dvije asistencije), dok je naš Marko Tomas u 11 minuta provedenih u igri postigao četiri koša i pet skokova uz jedno dodavanje. Ipak, MVP susreta dolazi nam iz redova poraženih. Radi se o Bootsyju Thorntonu, koji je ubacio 15 koševa i pridodao osam skokova i šest asistencija uz dvije ukradene lopte.

Hrvatske ljubitelje košarke iz ovog će susreta najviše obradovati podatak da je po prvi puta nakon višemjesečne stanke nastupio Mario Kasun. Hrvatski centar na parketu je proveo deset minuta i upisao osam koševa uz jedan skok. Kasun je, podsjetimo, krajem listopada morao na operaciju zgloba, a premda se čak govorilo o tome da za njega više neće biti košarke do kraja sezone, Mario nas je obradovao brzim oporavkom i povratkom na parket.

Armani Jeans također je, kao i Partizan, svojom petom pobjedom osigurao nastavak natjecanja u Euroligi. Talijani su s 87:77 nadigrali grčki Panionios, kojemu su šanse za plasman ionako bile gotovo pa nikakve. Protiv takvog suparnika je najgore igrati, a košarkaši Armanija nisu pali na ispitu podcjenjivanja protivnika. Super raspoloženi Luca Vitali nosio je svoje suigrače do pobjede s 32 poena (7/9 za tricu), dok se u sastavu Panioniosa najviše istakao Lonny Baxter s 19 koševa i devet skokova.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

CSKA Moskva63:66Partizan
Panionios77:87Armani Milano
Real Madrid80:69Anadolu Efes
1CSKA Moskva 73+130
2Real Madrid 64+33
3Partizan 55+22
4Armani Milano 55-11
5Anadolu Efes 46-49
6Panionios 37-125

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!