Košarka

Alba razočarala, ali ipak prošla

Ante Jukić • četvrtak, 15.01.2009.
Alba razočarala, ali ipak prošla
Foto: EPA

Vrlo je zanimljivo bilo posljednje kolo Skupine C košarkaške Eurolige. Uz Tau Ceramicu, Lottomaticu i Fenerbahče, u Top 16 će berlinska Alba, koja je zamalo "prosula mlijeko" domaćim porazom od Union Olimpije...

"Gadno" su si zakomplicirali situaciju košarkaši Joventuta prošlotjednim domaćim porazom od Albe. Da su tada pobijedili, Badalonci bi već uoči zadnjeg kola osigurali svoje mjesto među najboljih 16 momčadi Eurolige i potpuno bi rasterećeni putovali na gostovanje u Vitoriju. Ovako, Joventutu je za nastavak "života" u najelitnijem europskom košarkaškom natjecanju trebala pobjeda protiv Tau Ceramice, ali i domaći poraz Albe od Union Olimpije, što je scenarij na koji i ne biste stavili baš previše novca. Iznenađenja se, naravno, događaju, no ovog puta to nije bio slučaj. Momčad iz Badalone zapela je već na prvoj prepreci...

Nakon vrlo dobrog prvog poluvremena, koje su okončali s devet poena prednosti (51:42), igrači Joventuta u nastavku su potpuno pali i omogućili Keramičarima još jednu, ukupno osmu pobjedu u Skupini C. U konačnih 91:83 Tau Ceramice najviše su poena ugradili Rakočević (19), Splitter (18) i Shakur, dok je goste s 13 ubačaja predvodio Bogdanović. Naš Stanko Barać u redovima pobjednika na parketu je proveo nešto više od devet minuta, koje je iskoristio za tri poena i jedan skok.

Ovako loše izdanje Joventuta u drugom poluvremenu još je više iznenađujuće ako uzmemo u obzir da je nakon 20 minuta igre u Berlinu Olimpija imala "pola koša" prednosti. Očekivalo se, stoga, da će Ricky Rubio i društvo u nastavku utakmice još više "zapeti", no dogodilo se upravo suprotno.

Razočaranje košarkaša iz Badalone bilo je još veće kada su saznali ishod utakmice u Berlinu. Gotovo 15 tisuća gledatelja došlo je u O2 World Arenu posvjedočiti prvom prolasku domaćina u drugi krug euroligaškog natjecanja u posljednjih osam godina, no malo se tko mogao nadati da će Alba do njega doći na ovako dramatičan način.

Već nakon prve četvrtine, koju je Alba dobila rezultatom 16:13, vidjelo se da su Zmajčeki u Berlin došli bez imalo popusta za domaćine. U nastavku utakmice Ljubljančani su još malo dignuli razinu svoje igre, prešli u vodstvo, te u konačnosti stigli do 67:59 pobjede, koja ipak nije bila pogubna za berlinsku momčad. Raspoložene goste do slavlja u glavnom gradu njemačke predvodio je Vladimir Golubović, koji je uknjižio 21 poen, a vrijedi spomenuti i vrlo dobrog Mihu Župana (14).

U posljednjem susretu skupine C, koji nije odlučivao o sudionicima sljedeće faze natjecanja, Fenerbahče je nakon produžetaka svladao rimsku Lottomaticu, koja je usprkos porazu, zbog boljeg međusobnog skora s turskom momčadi, zadržala drugo mjesto u Skupini C.

Nakon regularnih 40 minuta na semaforu je svjetlilo 72:72, da bi u dodatnih pet minuta domaćini ipak uspjeli slomiti otpor Rimljana i podariti 90:86 pobjedu svojim navijačima. Uvjerljivo najefikasniji igrač u redovima pobjednika bio je Oguz Savas, koji je ubacio 27 poena, a vrlo dobru predstavu pružio je i Kaan Mrsic (18). Kod Lottomatice, pak, bolji od ostalih bio je Sani Bečirović (24).

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Alba Berlin59:67Petrol Olimpija
Fenerbahçe90:86 *Virtus Roma
Baskonia91:83Club Joventut Badalona
1Baskonia 82+108
2Virtus Roma 64+28
3Fenerbahçe 64+24
4Club Joventut Badalona 46-10
5Alba Berlin 46-57
6Petrol Olimpija 28-93

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!