Automoto

Predstavljena nova Hamiltonova igračka

Borna Rupnik • petak, 16.01.2009.
Predstavljena nova Hamiltonova igračka
Foto: Hasan Bratic

Četiri dana nakon što je svog ovogodišnjeg aduta predstavio njihov najveći rival, talijanski Ferrari, i britanski je McLaren otkrio svog "konja za utrku". Lewis Hamilton i Heikki Kovalainen ponosno su pozirali ispred svog novog bolida...

Lewis Hamilton svoj će naslov svjetskog prvaka braniti s brojem jedan na novom bolidu oznake MP4-24. To je službeni naziv novog McLaren-Mercedesa, za čijim će upravljačem uz mladog Britanca sjediti i Finac Heikki Kovalainen.

Dizajn je potpuno usklađen s novim pravilima, a među sponzorima, odnosno bojama na bolidu, nije došlo do velikih promjena. Pod sjajnom karoserijom već je ugrađen i novi sustav za upotrebu kinetičke energije (KERS), koji prema izračunima McLarenovih inženjera može skratiti vrijeme kruga za tri do pet desetinki sekunde.

Šef momčadi, Ron Dennis, priznaje da bez obzira što sve momčadi rade prema jednakim propisima, to nimalo ne umanjuje težinu njihovog zadatka: "Ne smijete pogriješiti jer se pogreške kasnije ne mogu ispravljati. MP4-24 predstavljamo kao izvrsno zamišljen bolid. Istovremeno smo pazili da i lijepo izgleda, jer nam je to vrlo bitno".

Dobru poziciju uoči početka sezone Dennis najavljuje sljedećim riječima: "Da zatreba, već bismo se sutra mogli natjecati s ovim automobilom. No, Norbert Haug dodaje kako ih očekuje još nimalo beznačajan posao: "Zima je vrlo oštra, a mi imamo smrznute motore čiji maksimalan domet treba spustiti na 18 000 okretaja u minuti. Naravno, KERS je potpuno nov".

Ipak, najvažnije je što će za upravljačem svog novog vozila raditi Lewis Hamilton. "Tek sada po prvi puta vidim dovršeni bolid. Izgleda prelijepo, a naši ljudi uvijek izrade vrhunski bolid i jako mi je drago vidjeti konačan rezultat njihovog rada".

Heikki Kovalainen kratko se složio sa svojim momčadskim kolegom, a prvi će ga ipak isprobati Pedro de la Rosa: "Počašćen sam što mi je pružena ovakva prilika i vrlo sam uzbuđen. Tek ćemo nakon prvih par krugova vidjeti što i kako dalje".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1Video

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!