Nogomet

"Najavljujem duplo protutnjavanje Splitom"

Vedran Attias • petak, 16.01.2009.
"Najavljujem duplo protutnjavanje Splitom"
Foto: Kristijan Komarica

Osim potpisa ugovora između Dinama i Tomislava Barbarića što je vijest dana u Maksimiru, izvršni dopredsjednik zagrebačkog kluba iskoristio je priliku za razgovor o još nekim temama...

"Nema izgona iz Europe"

U medijima se nekoliko puta pojavila informacija kako bi se Plave moglo izbaciti iz Europe sljedeće sezone, no Zdravko Mamić otklonio je i najmanju mogućnost takvog raspleta: "Konačna odluka nije donešena jer se komisija nije sastala, ali odgovorno tvrdim da će Dinamo sljedeće godine igrati u Europi. Ne želim prejudicirati njihovu odluku, no obavještavam navijače Dinama da će Dinamo 100 posto igrati u Europi."

"Odnos s navijačima dotaknuo dno"

Mamić je komentirao i izjavu kapetana Dinama Igora Bišćana koji je nedvomisleno rekao "dotaknuli smo dno u odnosu s navijačima": "Drago mi je da je to rekao naš kapetan i ako se neke stvari mogu dovesti u pitanje, njegovo poštenje i ljubav prema klubu i gradu - nikako nisu ti."

Dinamo i navijači već duže vrijeme "ne žive na istoj valnoj dužini": "Zaista pozivam naše navijače da više nego ikada svi stanemo pod istu zastavu; pozivam medije da natjeraju igrače, publiku i rukovodstvo da budu jedno jer alternative - nema."

Prihodi koji su za strane klubove primarni, Dinamo - nema: "Treba nam navijački glas i njihova kupnja utakmica. Nisu to Mamićevi monolozi i hirevi, nego je glupo da cijeli svijet živi u sportskom spektaklu; prodaju se suveniri, ulaznice i milijunska tv prava, a sve je to kod nas - čista nula."

Financijsko stanje u cijelom je svijetu loše pa tako i kod nas: "Ljudi, moramo ipak malo pogledati sebe u špigl i kakva je situacija oko nas pa će biti jasno da nije u redu što smo mi sretni jer smo platili "samo" milijun i pol kuna kazne."

"Idemo prema amaterizmu"

Nastavio je Mamić s lošim prognozama za hrvatski sport: "Gospodarstvo bježi iz hrvatskog sporta, ne iz Dinama, nego cijelog sporta. Ja sam 97./98., kada je Dinamo plivao u blagostanju, rekao da će hrvatski nogomet završiti u amaterizmu ili u najboljem slučaju u poluprofesionalizmu. Danas ponovno tvrdim - isto. Kratkoročno, to se neće dogoditi s Dinamom ili Hajdukom, no u dogledno vrijeme ćete se sjetiti što sam rekao. To je samo poziv na razgovor. Morate znati da dotok novca ne postoji. Svaki sponzor koji ima pravnu mogućnost otići - on će otići iz bilo kojeg sportskog kolektiva. Došlo je vrijeme gdje svatko gleda samo svoju kožu. "

"Bez standing ovationa"

Igrače najviše pogađa loš odnos s navijačima: "Nemoguće je da je Dinamo 45 mjeseci prvi, a nije jedan igrač Dinama, osim Luke Modrića i to na oproštaju, nije doživio standing ovation. Igračima to nedostaje, a ne žele bakljade, upadanja na treninge, sačekuše; mi želimo - ljubav. Nije rješenje ne doći na stadion jer će mi razbit auto ili ću dobit po glavi jer se to - nikad nije dogodilo."

Dinamo uskoro ima 100. rođendan: "Molimo tihu većinu i glasnu manjinu da svi budemo pod istom zastavom. Pa ne možemo se svi sa svime složiti, no to je naš Dinamo. Naš Dinamo koji je prvi i igra Ligu Uefa. Dinamo 2011. stavi 100 godina postojanja i za taj rođendan moramo nešto napraviti što je nemoguće u klimi gdje smo jedni protiv drugih."

"Dvoransko pogodak, ali..."

Zanimalo nas je viđenje Zdravka Mamića o Dvoranskom prvenstvu: "To je bio apsolutni pogodak za Split da naši igrači vide što ih čeka u Splitu kako se tamo ne bi iznenadili. Nema nikakve dvojbe da se kod naših igrača stvorio prkos i inat koji će se iskazati u punom obliku na Poljudu."

Sama organizacija je bila dobra, no Mamiću ne paše termin: "Sama sportska priredba bila je veličanstvena i bilo je mnogo pozitivnih stvari, no zgranut sam što nisam čuo niti jednog stručnjaka koji je prigovorio na termin koji je mjesec dana nakon prvenstva. Zato smo ostali bez Badelja tri tjedna, a prošle godine Sammira tri mjeseca. Dvoransko je super ideja, no trebalo bi razmisliti o terminu."

Mamić ima primjedbe i na ponašanje gledatelja: "Iako dobro znam tko je organizator prvenstva, pohvalio sam mnogo toga. No treba reći kako nije dobar termin i bacanje baklji i novčića."

"Krvari mi srce zbog Drpića"

Dopredsjedniku Dinama nije bilo lako pričati o Dini Drpiću: "Nije došla nikakva ponuda, a njega ću danas primiti jer je tražio razgovor." Je li povratak u momčad opcija?: "Povratak u momčad, nažalost, ne postoji niti teoretski. Prekjučer sam ga sreo i meni srce krvari kad ga vidim te uopće ne znam kako ću to preživjeti jer za roditelja nema gore nego kad dijete ode u krivom smjeru i kada mu se više ne može pomoći."

Za Drpića u Dinamu nema mjesta, no Mamić ga zato preporučuje svima ostalima: "Svima koji trebaju dobrog stopera, predlažem da uopće ne čekaju nego za sitan novac kupe Drpića. On je Božji dar za svaki klub u Europi."

Koji je razlog da takav "Božji dar" nema mjesta u Dinamu?: "Mi smo nekoliko godina u zakašnjenju s kažnjavanjem njegovih propusta i tu smo pogriješili zbog silne ljubavi i zaštite. On taj dan nije napravio ništa što nije već napravio 100 puta, dapače radio je i gore stvari, no jednostavno smo rekli - dosta. Time smo zaštitili ostale mlade igrače od lošeg utjecaja."

"Bolji smo od Hajduka"

Dinamov najveći konkurent se stalno pojačava, no to Mamića ne brine: "Činjenica je kako je Dinamo igrački bolji od Hajduka, isto kao što je činjenica da su oni završili prvenstvo u boljem raspoloženju, no Dinamo je prvi na tablici, Hajduk drugi; Hajduk je odigrao četiri međunarodne utakmice, a Dinamo dvanaest što je ostavilo traga."

Mamić je ovako najavio utakmicu na Poljudu: "Zoran je najavio da ćemo protutnjati Splitom, a ja najavljujem 'duplo protutnjavanje'", te dodao kako se nada da će sve proteći u redu: "bez ikakvih ekscesa na tribinama, tunelima, terenu, sudačkim kabinama ili bilo čemu. Da ne bude bilo kakvih laktarenja ili guranja predmeta gdje ne treba ili slično", završio je Zdravko Mamić.

Između svega što je danas rekao Zdravko Mamić,a to je kao i uvijek bilo mnogo, posebno se ističe jedna rečenica koja je glavni problem Dinama: "Da nam je netko na ljeto rekao da ćemo biti prvi nakon polusezone i igrati Ligu Uefa, dobio bi spomenik, a kada smo to napravili ispalo je kao - neuspjeh."

Pravo je pitanje: tko je tome kriv?

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!