Zimski sportovi

"Olakšanje nakon Zagreba"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 19.01.2009.
"Olakšanje nakon Zagreba"
Foto: Kristijan Komarica

Nominalno treće mjesto u jučerašnjem spustu bilo je dostatno Lindsey Vonn za povrat titule trenutno najbolje svjetske skijašice. Loši nastupi Marije Riesch u ova dva austrijska dana dodatno su joj podignuli samopouzdanje prije novih iskušenja u Cortini d'Ampezzo, te joj osigurali mirnije nastupe u disciplini u kojoj sa starta kreće s crvenim brojem na prsima...

"Uvjeti su danas bili dosta promjenjivi, no staza je bila brza i zbog toga sam zadovoljna. U prvi skok sam ušla malo rezervirano jer sam u mislima još imala onu jučerašnju pogrešku na istom mjestu, no kada se sve uzme u obzir, s trećim mjestom mogu biti veoma zadovoljna. Bila sam u samo nekoliko desetinki sekunde od Paerson i Gisin i to nije toliko loše."

Njezinih 60, i samo 36 bodova njezine najveće suparnice Marije Riesch ponovno su je vratile na prvo mjesto ukupnog poretka Svjetskog kupa: "Lijepo je ponovno biti na vrhu, iako je još dosta vremena i utrka pred nama. Maria i Anja su mi za petama i bit će to sigurno veliki obračuni. Pokušat ću dobro raditi i trenirati tijekom ovog tjedna i nadam se naravno, očuvanju prvog mjesta i možda pobjedi u sljedećem brzom ispitu."

Za to će priliku imati već ovoga vikenda u Cortini d'Ampezzo, gdje su na rasporedu dva spusta, superveleslalom i veleslalom: "U Cortini se voze četiri vrlo naporne utrke u isto toliko dana i za to će se trebati jako dobro pripremiti, tu će se u stvari i vidjeti tko je trenutno u najboljoj formi. Pokušat ću se što bolje odmoriti tijekom tjedna, rasporediti snagu najbolje što mogu pa ćemo vidjeti. Inače volim skijati na toj stazi, tamo sam uostalom ostvarila i prvo postolje u karijeri prije nekoliko godina... Pokušat ću odvoziti i dobre utrke superveleslaloma i veleslaloma, samo u tim disciplinama ove sezone još nisam pobijedila."

Uz treće spustaško mjesto dan prije Amerikanka je ostvarila i drugu superkombinacijsku pobjedu u karijeri, ispred Kathrin Zettel i Anje Paerson: "Drago mi je što sam se na ovakav način vratila u brze discipline, ovaj tehnički period je prilično potrajao. U spustu sam imala samo jednu malu pogrešku, ostalo je sve bilo dobro. Žao mi je što Maria nije uspjela završiti slalom, ona mi je velika prijateljica, no s druge strane sam sretna što su ostale američke skijašice imale dobre rezultate... "

U spomenutom se superkombinacijskom spustu Vonn na poznatom Hot air skoku fantastično "izvukla" nakon što je gotovo dirala snijeg i za malo morala odustati: "Bio je to težak trenutak, ostala sam na lijevoj skiji i doskočila na bok te sam izgubila gotovo svu brzinu. Na sreću, u donjem dijelu staze sam mogla nadoknaditi sekundu zaostatka, pa sam trećim mjestom i ostankom u konkurenciji za ukupan plasman bila vrlo zadovoljna."

Slalomsku je stazu odvozila s trećim vremenom, no zahvaljujući slabom nastupu Paerson te izlijetanju Riesch, i to joj je bilo dovoljno za ukupnu pobjedu: "Slalomska staza je imala nekoliko zamki, pa nisam mogla puno riskirati i ići ravno na vrata, znala sam da moram biti oprezna. Borila sam se do samog kraja i to se isplatilo."

Povratak na brze discipline od svih je skijašica upravo nju najviše razveselio: "Lijepo je ponovo biti na dugim skijama, na prvom treningu nisam imala puno osjećaja, pa ni rezultati nisu bili zadovoljavajući, ali uspjela sam povratiti formu do utrka."

Iako nije ostvarila i drugu pobjedu iz dvije utrke u sezoni, crveni startni broj u spustu i dalje je u njezinom vlasništvu: "Sigurno je da sam željela pobjedu, ali nisam nezadovoljna niti trećim mjestom. Staza je bila prilično teška, imala sam nekih problema od početka i nisam htjela pasti kao prije dvije godine; odvozila sam više solidnu vožnju i zadovoljna sam."

Još jednom se pobjedom u Svjetskom kupu (ukupno 16), također, približila najuspješnijoj američkoj skijašici svih vremena s 18 pobjeda, Tamari McKinney: "Znam da sam veoma blizu Tamari i bila bi mi velika čast nadmašiti njezin rekord. To bi mi puno značilo, iako znam da će biti jako teško, kao što možete vidjeti, mnogo cura pretendira na pobjedu u svakoj disciplini i uistinu je konkurencija velika."

"Ipak, najvažnije od svega trenutno mi je biti zdrav i potpuno fokusiran na svaku utrku. Sada su se stvari počele odvijati u dobrom smjeru, ne kao nakon Zagreba, kada sam izgubila već dobiveno i polako počela padati u formi. Nadam se samo da će ovako i ostati..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!