Rukomet

"Hrvati plešu u Balićevom ritmu"

Borna Rupnik • utorak, 20.01.2009.
"Hrvati plešu u Balićevom ritmu"
Foto: Bruno Karadža

Uoči jednog od odlučujućih susreta za proboj u polufinale Svjetskog prvenstva, španjolski se tisak, nadamo se opravdano, pribojava hrvatske rukometne reprezentacije, kako zbog naših kvaliteta, tako i zbog loše španjolske predstave protiv Šveđana...

Najčitaniji španjolski sportski list, Marca, donosi prilično detaljnu najavu utakmice u Splitu. Navodi se kako njihova reprezentacija u srijedu igra "biti ili ne biti" utakmicu s moćnom Hrvatskom, koja ne samo da ima neke od najboljih igrača na svijetu, već i igra kod kuće. AS ne propušta navesti kako Španjolci moraju napraviti podvig žele li osvojiti medalju i za početak pobijediti domaćina pred 12 tisuća bučnih gledatelja.

Marca se slaže i nastavlja konstatacijom da se nakon dana odmora za um i tijelo Valero Rivera i njegovi dečki moraju pripremiti za lov na pobjedu protiv domaćina, kako bi si omogućili nastavak snova o polufinalu.

Naravno, nije izostavljena niti jednostavna analiza ogleda protiv Švedske. Protiv Švedske nije funkcionirala obrana, ali ni napad. Ponovi li se to protiv Hrvatske, poraz je neizbježan. Španjolska je u prve tri utakmice pokazala da se najbolje brani 5-1 obranom, koja stvara prilike za brze protunapade, piše Marca.

Nudi se i kratki recept španjolskom izborniku: za pobjedu nad Hrvatskom potrebno je vjerovati u najbolje strane španjolske reprezentacije, a to su svakako krila. Također je važno da Valero ukaže povjerenje Ruesgi i Canellasu, a pod dojmom fenomenalnih obrana Johana Sjöstranda očekuje se da španjolski vratari brane na razini na koju je svjetska javnost navikla.

Ipak, svjesni su da im je uz sve to potreban je i loš dan Ivana Balića, "balkanskog genija", koji prema Marci sanja da upravo protiv Španjolaca odigra najbolju utakmicu svog života. Spomenuli su ga i u najavi samog prvenstva, kazavši kako je Hrvatska najveći kandidat za zlatnu medalju, jer imamo spremnu momčad punu zvijezda koja pleše u ritmu Ivana Balića.

AS je stoga pripremio i crni scenarij. Ukoliko Španjolska izgubi od Hrvatske, piše taj dnevni list, prvo će se protiv Južne Koreje morati izboriti za drugi krug, ali put prema medalji tada će biti iznimno težak jer će u nastavak natjecanja ući bez bodova.

Iker Romero, najbolji španjolski strijelac u utakmici protiv Švedske svjestan je te neugodne činjenice, ali se ne pribojava atmosfere: "Ukoliko izgubimo od Hrvata, naše su šanse vrlo male. No, gledatelji neće igrati, a mi moramo pobijediti".

Izbornik Valero Rivera potpuno je usredotočen na srijedu: "Razgovarao sam s igračima i znamo što moramo činiti kako bismo svladali Hrvatsku. Nema smisla plakati nad prošlošću, moramo misliti na budućnost. Trebamo se podsjetiti svega što moramo raditi u obrani".

El Pais na kraju izvještaja s utakmice protiv Šveđana iznosi nadu se da se takva igra neće ponoviti protiv Hrvatske. Mi se nadamo da hoće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!