Tenis

Poslastica na poslasticu

Ivor Krapac • srijeda, 21.01.2009.
Poslastica na poslasticu

Drugi dan drugog kola Australian Opena proći će u znaku nastupa četvorice hrvatskih predstavnika. Najzanimljivije bi trebalo biti na terenu broj dva u hrvatskom ogledu Ive Karlovića i Marija Ančića, dok će Ivan Ljubičić i Roko Karanušić na dva najveća stadiona Melbourne Parka zaigrati protiv zvučnih i jakih suparnika...

Otkako je potkraj prošlog tjedna obavljen ždrijeb muškog turnira, bilo je izvjesno da će 25. nositelj Ivo Karlović i nepostavljeni Mario Ančić u drugom kolu ići jedan na drugoga. Očekivano se ostvarilo uz Karlovu startnu pobjedu nad Danielom Gimeno-Traverom i Ančićev uspjeh protiv Waynea Odesnika, a hrvatski ogled očekuje nas u drugom meču iza jedan u noći po našem vremenu na terenu broj dva. Prije Ive i Marija, program na tom terenu otvorit će Amelie Mauresmo i Elena Baltacha.

Karlović i Ančić dosad su dvaput stajali na suprotnim stranama na ATP Touru, uz po jednu pobjedu za svakog - Mario je 2003. slavio sa 6:3 i 6:2 u prvom kolu Stockholma, a Ivo uzvratio prije tri godine sa 7:6(7) i 7:6(4) u osmini finala PBZ Zagreb Indoorsa. No, dvaput su se susreli i na turnirima nižeg ranga, također uz omjer 1-1. Ančiću je još 2000. pripao ogled u finalu Futuresa u Zagrebu (7:6(14), 6:4), dok je Karlović 2001. ubilježio 7:6(5) i 7:6(7) u prvom kolu Challengera u američkoj Urbani, u Illinoisu.

Omjer snaga i aktualnu formu u novoj sezoni zasad je teško procijeniti. U prvim tjednima 2009. i Ivo i Mario imaju po jedno četvrtfinale, Karlović prije dva tjedna u Chennaiju, uz poraz od Somdeva Devvarmana, a Ančić prije manje od sedam dana u Sydneyju, kad ga je zaustavio Novak Đoković. Karlu je nastup u Indiji bio jedini u sezoni, dok je Mario bio u akciji i tjedan prije Sydneyja u Brisbaneu, sa samo pet uhvaćenih gemova (6:2, 6:3) u osmini finala protiv Fernanda Verdasca.

S obzirom da su hrvatski dvoboji na Grand Slam turnirima prava rijetkost, još od vremena Gorana Ivaniševića i najboljih dana karijere Gorana Prpića, nadajmo se da će ovaj noćašnji biti dovoljno kvalitetan i izjednačen da bi se u njemu moglo uživati. Neka pobijedi bolji.

Roko Karanušić će u noći sa srijede na četvrtak osjetiti nastup u Rod Laver Areni, na najvećem stadionu Melbourne Parka. Glavni "krivac" što će Roko igrati na središnjem terenu je njegov protivnik - Rafael Nadal, prvi na svijetu, koji je najavio spremnost za dug ostanak u turniru uvjerljivom startnom pobjedom nad Christopheom Rochusom. Peti hrvatski reket izborio je izazov nastupa protiv svjetskog broja jedan u pet setova prvog kola protiv Florenta Serre i time ispunio svoj ovogodišnji cilj u Melbourneu. Ogled s Nadalom bit će meč bez ikakvog pritiska.

Karanušić i Nadal na redu su kao drugi iza jedan u noći. Srijedu u Rod Laver Areni otvorit će šestopostavljeni Francuz Gilles Simon i australski adut Chris Guccione, a taj meč dat će nam odgovor tko će se u trećem kolu sresti s pobjednikom ogleda Karlovića i Ančića.

Ivan Ljubičić na teren će vjerojatno tek u četvrtak ujutro po našem vremenu. Njegov dvoboj s Francuzom Jo-Wilfriedom Tsongom, petim nositeljem i prošlogodišnjim finalistom Australian Opena, bit će četvrti iza jedan u noći u Hisense Areni, drugom najvećem stadionu Melbourne Parka, a prije njih na redu su dva ženska meča i Gael Monfils i Stefan Koubek u drugom kolu muškog turnira.

Ljubo i Tsonga dosad se nisu sastajali, a isto vrijedi i za Karanušića i Nadala.

Prije novih nastupa u singlu, Karlović i Ljubičić sinoć su bili u akciji u prvom kolu parova. Karlo i Švicarac Jean-Claude Scherrer proslavili su 1:6, 6:1 i 7:6(4) protiv argentinskog dvojca Sebastian Prieto/Martin Vassallo Arguello, dok su Ljubo i Talijan Fabio Fognini sa 6:4 i 6:3 bili jači od belgijske kombinacije Steve Darcis/Christophe Rochus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!