Tenis

Roko dobar, Rafa jači

Ivor Krapac • četvrtak, 22.01.2009.
Roko dobar, Rafa jači
Foto: EPA

Rafael Nadal nije se dao iznenaditi u ogledu s Rokom Karanušićem u drugom kolu Australian Opena. Roko je odigrao dobro, no svjetski broj jedan je priča za sebe...

Roko Karanušić nema razloga za nezadovoljstvo prvim nastupom u karijeri na središnjem terenu nekog Grand Slam turnira, no bez obzira na trud u većem dijelu meča, Rafael Nadal očekivano je bio nekoliko brojeva prevelik. Prvi tenisač svijeta nastavio je svoj put bez ispuštenog seta, sa 6:2, 6:3 i 6:2, a Roku za utjehu može ostati da je pokušao praktički sve.

Bilo je servisa i voleja, rizika na reternu, rizika u izmjenama, pokušaja sa skraćenim loptama i promjenama ritma u poenu - sve čega se Karanušić i mogao dosjetiti, no kad je netko jači, jači je, i tu nema puno prostora za čudo. Ipak, za razliku od dominacije u prvom kolu protiv Christophea Rochusa, Nadal se ovog puta morao više oznojiti za pobjedu, a i to nešto vrijedi.

U prvom setu Roko je odlično počeo na servisu, ostajući u egalu sve dok se prvi na svijetu nije zahuktao. Nadal se pokrenuo breakom za 3:2, dva gema kasnije breaknuo još jednom, pa zaključio set spasivši četiri break-lopte, 15:40 i dvije Rokove prednosti.

Nakon prvog dijela posla, Španjolac je nastavio podjednako kvalitetno i u trećem gemu drugog seta došao do novog breaka. Roko je najbolju priliku za povratak imao pri zaostatku od 4:3, kad je Nadal držao spasivši dvije nevezane break-lopte, da bi se gem kasnije dogodio novi break prvog na svijetu, čime je hrvatski adut pao u nenadoknadivu rupu.

U posljednjem setu bilo je najmanje otpora, točnije, trajao je samo do Rokovog servisa u šestom gemu. Peti hrvatski reket je s tri promašena forhenda i tankiranjem poena kod 0:40 praktički sam dao Nadalu break za 4:2, a dva gema kasnije, kad je već dignuo ruke od nastavka borbe, ponovno izgubio servis i time zaključio svoj dan u Rod Laver Areni.

Karanušić se okreće nastavku sezone i skorom nastupu na PBZ Zagreb Indoorsu, a Nadal može usmjeriti misli prema trećem kolu, u kojem ga čeka iskusni Tommy Haas. Nekadašnji svjetski broj dva je očito ponovno u dobroj formi, također bez izgubljenog seta u dosadašnja dva kola - u drugom je bio posebno uvjerljiv, sa 6:1, 6:2 i 6:1 protiv Talijana Flavija Cipolle.

Australian Open, tenisači, drugo kolo: Nadal (Španjolska, 1) - Karanušić (Hrvatska) 6:2, 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!