Tenis

Velika prilika propuštena

Branimir Korać • četvrtak, 22.01.2009.
Velika prilika propuštena
Foto: EPA

Ivan Ljubičić dugo će pamtiti dvoboj s Jo-Wilfriedom Tsongom u drugom kolu Australian Opena. Imao je veliku priliku otići kao pobjednik, međutim, nije uspio...

Tako blizu, a tako daleko. Pobjedom protiv Tsonge Ljubičić bi vratio pozornost na sebe i pokazao kako mu je i dalje mjesto u samom svjetskom vrhu. Imao je priliku, nekoliko prilika, ali sve ih je propustio i Tsonga je na kraju zahvaljujući hrabrijoj i energičnijoj igri prošao u treće kolo s dramatičnih 6:7(4), 7:6(8), 7:6(7), 6:2.

Ivan je odlično otvorio meč. Već kod 1:1 stigao je do prve break lopte, Tsonga je napravio neforsiranu pogrešku i Ljubičić je stigao do velike prednosti poznavajući kvalitetu njegovog servisa. Igrao je Ivan sigurno i nedodirljivo na servisu sve do trenutka kada je trebao zaključiti set. Tada kod 5:4 daje Tsongi 15:40 i dva druga servisa što Francuz ubojitom forhend dijagonalom koristi i poravnava na 5:5.

Set je otišao u tie-break gdje je "Ljubo" poveo s 5:2 uz jedan mini break. Kod 5:4 na servisu uz pomoć vrha mreže dolazi do dvije set lopte, zabija servis winner i uzima set za 48 minuta sa 7:4 u 13. igri.

U drugom setu nastavila se Ivanova odlična igra. Posebice protiv servisa Tsonga nije imao nikakve šanse, Ljubičić je bio miran i samouvjeren te je u svakom trenutku izgledalo kako meč ima pod potpunom kontrolom. Na servis Tsonge vršio je konstantan pritisak, no do breaka nije došao, a onda kod 4:4 dolazi do krize i Tsonga ima 0:40. Agresivno na mreži pa dobar forhend i za kraj odličan prvi servis te as i Ljubičić se izvlači iz teške situacije i vodi 5:4.

Ponovno je odlučivao tie-break u kojem nije nedostajalo drame. Igralo se poen na poen, a do set lopte stigao je Tsonga nakon prizivanja "oka sokolova" od strane Ivana. Sreća je bila na strani Tsonge, lopta je milimetar dirala liniju. Ivan set loptu spašava sjajnim servisom, a nakon promjene strana još jednim servis winnerom dolazi do 7:6 i set lopte. Ovaj put Tsonga ubacuje prvi servis i izlazi na mrežu te poravnava na 7:7. Identičan scenarij u sljedećem poenu, Francuzu se isplaćuje agresivnost te ima novu set loptu - 8:7. Ivan tada pogađa as, ali drugi svoj servis ne koristi, točnije Tsonga brzo preuzima inicijativu i radi mini break te koristi set loptu na svom servisu za 10:8 i poravnanje na 1-1 u setovima.

Gubitak seta ostavio je traga na Ivanu na početku trećeg seta i Tsonga kod 1:0 ima 15:40 koje zahvaljujući milimetarskim Tsonginim promašajima Ljubičić spašava. Srećom kriza je kratko trajala, Ivan je stabilizirao igru i ponovno se igrao tie-break. Odličnom igrom Ljubičić u 13. igri dolazi do 5:2 te 6:3 i ima dva servisa. Unatoč dva dobra servisa, Tsonga igra sjajno i spašava obje set lopte te smanjuje na 6:5, a na trećoj set lopti Ljubičić mu poklanja poen za 6:6. Taj preokret djelovao je stimulativno na Tsongu koji radi mini break kod 7:7 i servira za set i uzima set s 9:7 u tie-breaku.

Četvrti set nije najbolje počeo po Ivana. Kod 2:2 Tsonga ima 0:40 i prvi put dolazi u prednost od breaka povevši 3:2. Ivanova igra bila je u padu, Tsonga kod 4:2 radi novi break i tu je priči kraj.

Ivan može biti zadovoljan što je odigrao dobar meč protiv petog nositelja, ali nadasve nezadovoljan činjenicom da je imao velike prilike i u drugom i u trećem setu. Posebice u trenucima kod 6:3 u trećem setu morao je pokazati više agresivnosti, taj povratak Tsonge u meč završio je u biti priču.

Tenisači, drugo kolo:
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 5) - Ivan Ljubičić (Hrvatska) 6:7(4), 7:6(8), 7:6(7), 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!