Rukomet

"Španjolska na rubu samoubojstva"

Borna Rupnik • četvrtak, 22.01.2009.
"Španjolska na rubu samoubojstva"
Foto: Bruno Karadža

Španjolskoj je javnosti poraz od hrvatskih rukometaša vrlo teško pao. Nerado se pronalaze riječi za opis onoga što im se u srijedu dogodilo u prepunoj Spaladium Areni, a moraju se pomiriti s činjenicom da im danas predstoji borba za drugi krug, dok je polufinale kilometrima daleko...

Niti poslovično ležerni Španjolci ne mogu olako prijeći preko jednog od najtežih poraza njihove rukometne vrste. Marca u izvještaju s utakmice pod naslovom "Španjolska ostala na rubu samoubojstva" donosi analizu zbivanja i napominje kako su španjolski rukometaši ponovno popustili u ključnim trenucima.

Naglašavaju se iste pogreške počinjene protiv Švedske, te nesposobnost realizacije igrača više, odnosno nemogućnost da se vrate u susret u trenucima kada su imali čak i po dvojicu rukometaša više na terenu. U igri protiv favorita i protiv publike ne samo da su izgubili, nego su poniženi, piše Marca.

Vezane vijesti

Katastrofalno, beznadno i zabrinjavajuće, još su neki od pojmova kojima se dočarava predstava španjolskih izabranika. Već dugo vremena nitko nije ovako lako razbio Španjolsku, pišu, ujedno se iščuđavajući kako je domaćinima suđeno čak osam isključenja, a njima tek dva.

Ističe se kako je Domagoj Duvnjak probijao njihovu 5-1 obranu, dok su Petar Metličić i Blaženko Lacković mogli pucati iz svih pozicija. Ivana Čupića hvale zbog izvanredne brzine.

Iz kritika izuzimaju tek vratara Barrufeta. Ostali su bili "smiješna nula". Među našim junacima još izdvajaju izvrsnog Mirka Alilovića, čiju predstavu nazivaju spektakularnom, dok im je neizostavna tema i najbolji rukometaš svijeta, Ivano Balić, koji je "i sa 50% snage još uvijek fenomen".

"Balić nam je održao lekciju rukometa", kažu u Marci, dodajući kako nije bio najbolji u hrvatskoj momčadi, ali se pojavio točno u onom trenutku u kojem je trebalo donijeti prevagu i odlučiti susret. Debakl protiv Hrvatske treba nadoknaditi izbjegavanjem potpune katastrofe protiv Južne Koreje, zaključuje najveći španjolski sportski list.

AS svoj izvještaj započinje riječima "bol, očaj i nemoć". Španjolska je razbijena u splitskom paklu, piše taj list, dodajući kako tih sat vremena rukometa treba što prije zaboraviti. Bio je to tužan dan za španjolski rukomet, nastavlja AS, a Hrvati su igrali s velikim žarom te su djelovali poput divova. Kao junaci pobjede navode se Igor Vori, Balić, Lacković i Duvnjak, a konstatira se kako naša reprezentacija nije pogriješila u svojoj prvoj odlučujućoj utakmici.

Hrvati su predvidjeli sve španjolske akcije, ali obrana i napad ionako nisu funkcionirali, komentira se u tim novinama, a usput se njihova momčad opisuje kao "skupina međusobno nepoznatih igrača nesposobnih da povežu dva dobra dodavanja". AS kao jedinu svjetlu točku izdvaja Juana Andreua, a zaključuje se kako je Lino Červar pri kraju susreta mogao i odmarati najbolje igrače, što je Španjolcima vjerojatno predstavljalo dno dna.

"Žao mi je zbog španjolske igre. Potpuno je neprihvatljivo izgubiti na ovakav način", rekao je izbornik Furije Valero Rivera, dodavši: "Bili smo odsutni i izrazito loši u obrani. Hrvatska nam je demonstrirala dinamičan i dobar rukomet". Barrufet je uzrok poraza potražio u nečem drugom: "Kod nekih se igrača od prve minute vidio nedostatak iskustva".

Ugledni El Pais sve je rekao u naslovu: "Hrvatska pregazila Španjosku". U njihovom se izvještaju izdvaja kako ni stari niti mladi španjolski rukometaši nisu bili u stanju preuzeti odgovornost, kako su napadi bili spori, protunapadi nepostojeći, te da općenito gledano za španjolsku igru "nema riječi".

"Hrvatska je u završnici susreta potvrdila svoju nadmoć. Pred 12 tisuća bučnih navijača koji nisu prestajali pjevati, navijati i skandirati imena svojih ljubimaca hrvatski su rukometaši željeli poniziti svog suparnika", završava El Pais.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!