Tenis

Hoćemo reprizu

Ivor Krapac • četvrtak, 22.01.2009.
Hoćemo reprizu
Foto: EPA

Prije otprilike godinu dana, Marin Čilić blistao je u Rod Laver Areni u pobjedi nad Fernandom Gonzalezom u trećem kolu Australian Opena. Meč koji ga je prvi put u karijeri odveo u osminu finala nekog Grand Slam turnira Marinu je vjerojatno i danas u lijepom sjećanju, no Gonzalez je ipak samo uspomena - noć pred nama nosi šansu za reprizu prošlogodišnjeg dosega...

Ovog puta neće biti na središnjem stadionu Melbournea Parka, neće biti ni protiv igrača koji je godinu ranije igrao finale prvog Grand Slam turnira sezone, kao što je bilo s Gonzalezom, ali bez obzira na to, Marina Čilića čeka velik izazov.

Prvom hrvatskom reketu će s druge strane mreže stajati 11. nositelj David Ferrer, 12. na svijetu i prošlogodišnji četvrtfinalist ovog turnira, a meč je na rasporedu kao drugi iza jedan u noći po našem vremenu u Margaret Court Areni. Dnevni program na tom terenu će u jedan otvoriti Nadja Petrova i Galina Voskobojeva u trećem kolu ženskog turnira.

Vezane vijesti

Čilić i Ferrer dosad se nisu susretali, no prvi hrvatski reket zasigurno je dovoljno puta gledao Španjolca da bi otprilike znao što očekivati u ovom dvoboju. Ferrer se početkom tjedna u prvom kolu baš i nije proslavio, uz prolaz tek u pet setova protiv Denisa Gremelmayra, da bi kolo kasnije bio puno uvjerljiviji, slavivši sa 6:2, 6:2 i 6:1 protiv Dominika Hrbatyja, no Slovak, treba istaknuti, više nije ni blizu izdanja iz najboljih dana.

Koliko je, pak, Ferrer trenutno dobar i opasan? Bezazlen sigurno nije, relativno spora tvrda podloga na Australian Openu također bi mu mogla biti od pomoći, ali Marinu bi vjerojatno bilo teže da se sa susreće sa Španjolcem u izdanju iz sjajne 2007. i prvog dijela prošle godine. Ferrer je u posljednje vrijeme ipak u blagom padu, o čemu govori i renking - lani u veljači bio je četvrti na svijetu, danas je osam pozicija niže.

Španjolac je u Melbourne došao sa samo jednim ovogodišnjim turnirskim nastupom, prošlog tjedna u Aucklandu, kad je dogurao do polufinala. No, na tom turniru ubilježio je samo jednu pobjedu. U prvom kolu bio je slobodan, osminu finala riješio je u tri seta protiv Marca Gicquela, među posljednjih osam prošao bez borbe nakon predaje Philippa Kohlschreibera, da bi ga među posljednja četiri s 3:6, 6:3 i 7:6(4) zaustavio Sam Querrey. Marinov uvod u 2009. bio je bolji, s naslovom u Chennaiju u prvom tjednu sezone.

Prilika za prolaz u osminu finala je tu, a ako Čilić pobijedi, među posljednjih 16 mogao bi ga čekati dvoboj ponajboljih 20-godišnjaka na ATP Touru - potencijalni suparnik bio bi osmi nositelj Juan Martin Del Potro, koji će u trećem kolu tražiti prolaz protiv Luksemburžanina Gillesa Müllera.

Lovro Zovko i Jelena Kostanić-Tošić u četvrtak su doživjeli poraze u turniru parova, svatko u svojoj konkurenciji. Lovro i Srbin Dušan Vemić su u prvom kolu muških parova s 4:6, 6:4 i 6:2 zapeli na Amerikancima Rajeevu Ramu i Bobbyju Reynoldsu, dok su od Jelene i splitske Novozelanđanke Marine Erakovic na startu ženskih parova s uvjerljivih 6:2 i 6:2 jače bile Čehinja Lucie Šafarova i Kazahstanka Galina Voskobojeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!