Rukomet

Dnevnik: Večeras je naša fešta

Marin Vuković • petak, 23.01.2009.
Dnevnik: Večeras je naša fešta
Foto: Bruno Karadža

Pet utakmica, pet pobjeda, pet fantastičnih dana u Splitu! Rezime je to nastupa hrvatske rukometne reprezentacije u prvom krugu Svjetskog prvenstva, iz kojeg Pakleni nose maksimalan učinak i nevjerojatno dobar osjećaj da još jednom, nakon Portugala 2003. na svjetskoj smotri možemo do samoga kraja.

Ne, nisam zaboravio da je tijekom dana odigrano čak 12 utakmica posljednjeg kola, u kojem je dvadesetak rukometnih vrsta tražilo svoj put prema Zadru ili Zagrebu. Siguran sam da ćete mi oprostiti euforiju zbog koje prve retke i većinu ovoga rezimea dana moram posvetiti sjajnom nastupu hrvatske rukometne reprezentacije koja je na najljepši mogući način izgradila svoj put prema Areni Zagreb.

Suvišno je isticati pojedince jer pobjedu nad Švedskom izborilo je zajedništvo, gradila fenomenalna obrana, a zapečatio ubojit napad. Vratarski dvojac branio je nemoguće, pokretljiva obrana ostavljala Šveđane bez ideje, a napad... napad ih je dokrajčio.

Međutim, ono što su naši reprezentativci doživjeli kroz pet natjecateljskih dana u Splitu doista se može nazvati vrhuncem vrhunca jedne sportske karijere. Bez sumnje najbolji rukometni kolektiv koji je ikad nosio hrvatski dres iz utakmice u utakmicu upijao je bezgraničnu ljubav 12.000 grlatih navijača i uzvratio im onim najboljim što rukomet može ponuditi.

Nošeni dobrim vibracijama s tribina redom su padali Južna Koreja, Kuvajt, Kuba, Španjolska i odlična Švedska, Hrvati su ostatku rukometnog svijeta poslali nedvosmislenu poruku: drhtite, ponovno smo spremni za najviše domete i jači smo nego ikad!

Ništa još, naravno, nije završeno. Udareni su temelji jednog velikog rezultata, ali na tim temeljima treba graditi, ako je to uopće i moguće, još bolju igru koja će na kraju donijeti možda i svjetsko zlato. Ne moraju ga osvojiti, ali neka ga osvoje. Ne zbog nas, nego zbog sebe. Zbog svake kapi znoja koju su prolili i svakog udarca kojeg su primili na putu do ovog vrhunca karijere.

Bez obzira na rezultat i kako završi ova prekrasna priča, ova generacija nikome neće ostati dužna. I zato, pustimo ih da u Zagrebu odigraju za sebe, da se igraju rukometa kao toliko puta dosad i da svojom maštom razbijaju ukalupljene sustave i pravila kako bi se rukomet trebao igrati. Zbog toga ih, na kraju krajeva, toliko i volimo.

A mi? Mi ćemo koračati s njima, toliko im dugujemo. Decibelima s tribina ispunjene Arene Zagreb vodit ćemo ih do samoga kraja. I biti zahvalni. Za svaki gol, za svaku obranu, za svaku majstoriju rukometnih čarobnjaka.

I prije nego veleposlanstva zemalja sudionica ovog Svjetskog prvenstva upute Ministarstvu prosvjete i sporta službenu prosvjednu notu što u pregledu nisam spomenuo niti jednu drugu reprezentaciju, dopustite mi da ispravim i tu pogrešku.

Jedan od naših najvećih konkurenata za najvišu stepenicu, reprezentacija Francuske, također je maksimalnim učinkom završila svoje nastupe u Osijeku. Uvjerljivih 27:22 protiv Mađarske donijelo im je prvo mjesto u skupini i prijenos četiri boda u skupinu 1, u kojoj će se suprotstaviti Hrvatskoj. Težak zadatak u drugom krugu imat će Slovačka i Mađarska, koje prenose tek po jedan bod.

U našoj skupini danas se poslijepodne dogodilo veliko iznenađenje. Uzdrmane i pregažene Španjolce danas je svladala i Južna Koreja te rukometnu velesilu poslala kući, a za sebe izborila drugi krug. U njemu će Hrvatska imati maksimalna četiri boda, Švedska dva, dok Koreja ne prenosi niti jedan.

U Varaždinu se za iznenađenje pobrinula Makedonija, koja je pobjedom od šest pogodaka razlika svladala Rusiju i još jednu rukometnu silu poslala kući. Iz iste skupine kao prvoplasirana u drugi je krug očekivano otišla Njemačka, a u Zadru će im se usprkos porazu od Nijemaca pridružiti i Poljska.

Porečku je skupinu suvereno osvojila Danska, koja je večeras slavila i protiv Norveške te u Zadar nosi maksimalna četiri boda. Dva boda prenijet će Srbija, dok Norveškoj upravo zbog poraza od Srba ostaje težak zadatak, budući da u drugom krugu kreće od bodovne nule.

Smirili smo veleposlanstva i svijetu vratili toliko potreban mir, a sada je red na ono najbolje što je ponudio posljednji dan prvoga kruga. I sad sam opet u dilemi, sličnoj onoj koju je jučer imao moj kolega Tomislav, pa ću zbog toga i posegnuti za njegovim rješenjem i uvesti dvije kategorije - Split i ostatak svijeta. Pogledajmo što su nam izdvojili naši dopisnici iz Osijeka, Varaždina, Poreča i Splita.

Igrač dana: Ivan Čupić (Split) i Naumče Mojsovski (ostatak svijeta)
Je li netko pitao za Džombu? Najbolje hrvatsko desno krilo uskoro će biti i najbolje svjetsko, nastavi li ovakvim ritmom. Čupić je naš najubojitiji igrač na Svjetskom prvenstvu, a s 8 pogodaka potopio je i Šveđane. Mojsovski je pak danas proigrao kao da mu život ovisi o tome. Pogađao je kako se rezultat lomio i držao Makedoniju u prednosti, što je na kraju rezultiralo velikom pobjedom nad Rusima i prolazom u drugi krug.

Pogodak dana: Domagoj Duvnjak (Split) i Yunsuk Oh (ostatak svijeta)
Nećemo izabrati jedan pogodak Domagoja Duvnjaka, nego ćemo pogotkom dana nazvati svaki njegov projektil koji sa sobom u mrežu odnosi i vratara. Duvnjak polako, ali sigurno, postaje pravi predvodnik nove generacije, u njemu više nema straha ni u trenucima kada se utakmica lomi. Kandidat ostatka svijeta je pak Korejac Yunsuk Oh, koji je pogotkom za 24:22 minutu prije kraja definitivno srušio Španjolce i kreirao najveće iznenađenje dana.

Izjava dana: Petar Metličić (Split) i Lars Erik Bjornsen (ostatak svijeta)
Kapetan naše reprezentacije Petar Metličić uživao je u svakoj sekundi posljednje utakmice u Splitu i na kraju izjavio: "Fizički sam bio u dobrom stanju, ali emotivno sam bio potpuno prazan. Žao mi je što napuštamo Split, ali treba dati šansu i Zagrebu. Još samo želim zahvaliti Splitu u ime svih, presretni smo zbog njihove podrške." Koliko je jako rivalstvo između Danske i Norveške pokazao je pak Lars Erik Bjornsen svojom izjavom nakon poraza od Danaca: "Moram reći da sam razočaran jer mrzim gubiti od Danske."

Utakmica dana: Hrvatska - Švedska (Split) i Makedonija - Rusija (ostatak svijeta)
Ako moram objasniti zašto smo izabrali ovu prvu, onda ste zalutali u ovaj tekst, a što se tiče utakmice između Makedonije i Rusije, bila je to prava senzacija male Makedonije koja je izbacila rukometnu velesilu, mnogomilijunsku Rusiju.

Navijači dana: Hrvatski navijači (Split) i makedonski navijači (ostatak svijeta)
Sve što je vrijedilo jučer, vrijedilo je i danas. 12.000 hrvatskih navijača u Spaladium Areni preslikalo je jučerašnju sliku, bio je spektakl koji je zapravo teško dočarati riječima. Još je jednom publika bila naš dodatni igrač koji je pomogao očvrsnuti našu obranu i pomagao realizirati napade. Sjajno, spektakularno, na ponos svima! U Varaždinu su pak svi u dvorani zdušno, pa čak i novinari, navijali za Makedoniju!

Potez dana: Svaka obrana naših vratara (Split) i IHF (ostatak svijeta)
Još jednom su se, kao da imaju više od dvije ruke i dvije noge, razbranili hrvatski vratari Mirko Alilović i Venio Losert, kao da su doista pročitali kolumnu našeg glavnog urednika uoči dvije odlučujuće utakmice. Na krilima njihovih obrana odlijepili smo se u drugom poluvremenu i izborili petu uzastopnu pobjedu. Kandidat ostatka svijeta je pak krovna svjetska rukometna organizacija IHF, koja je novinarima danas navečer, baš na vrijeme, dostavila materijal s propozicijama natjecanja i informacijama o reprezentacijama sudionicama. Svaka čast!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!