Rukomet

Pet dana spektakla u Osijeku

Petar Plevnik • petak, 23.01.2009.
Pet dana spektakla u Osijeku
Foto: Dragan Kovač

Iako osim Francuske na papiru nije ponudila previše atraktivnih imena, prikazanim na terenu u pet dana natjecanja osječka skupina u potpunosti je mogla zadovoljiti ukuse rukometnih sladokusaca...

Uoči početka natjecanja u Skupini A dvije su se stvari same po sebi nametale kao normalne, da će Francuzi imati maksimalan učinak te da će Australci služiti za popravljanje gol razlike. Opravdanost takvih prognoza stigla je i na terenu, no usprkos tome neizvjesnosti i odličnog rukometa u Gradskom vrtu nije nedostajalo.

Zagrijavanje Francuza

Sukladno očekivanjima najviše su pokazali Francuzi, kojima je Osijek služio kao odlično zagrijavanje za ono što slijedi u Zagrebu. Teško je stoga nakon Osijeka dati pravu sud o Francuzima, jer objektivno Mađarska, Slovačka, Rumunjska, a posebno Argentina i Australija, daleko su od protivnika koji bi izazivali strahopoštovanje, tako da ćemo za pravu potvrdu francuskih vrijednosti ipak morati pričekati Zagreb.

Ipak, treba naglasiti da Francuzi u nijednom od tih susreta nisu imali ni najmanjih problema. Od prve do posljednje minute olimpijski prvaci u svim su se utakmica postavili su se autoritativno, iako je unatoč tome ostao dojam da u njihovim redovima ima još dosta rezervi.

Slovensko, Slovensko

Do, također očekivanog, drugog mjesta stigli su Mađari. Na krilima mnogbrojnih i glasnih navijača Mađari su potvrdili da imaju vrlo dobru momčad, no za nešto više momčadi Janoša Hajdua ipak nedostaje duža klupa. Stoga je teško očekivati da Mađari u Zagrebu mogu učiniti nešto više, posebice kada se zna da u Zagreb prenose samo jedan bod te će, ukoliko žele u borbu za medalje, u drugom krugu vjerojatno morati upisati sve tri pobjede, što je u ovom trenutku ipak nemoguća misija.

Definitivno najugodnije iznenađenje svakako je Slovačka. No, iznenađenje samo za one koji nisu gledali njihove susrete. Momčad koja atraktivnim i brzim rukometom, a posebice sjajnim momčadskim pristupom više nalikuje na Skandinavce, oduševila je sve neutralne promatrače, pa ne čudi što je Gradskim vrtom odzvanjalo "Slovensko, Slovensko". Za momčad Zoltana Heistera igranje u Zagrebu bit će nagrada za prikazano u Osijeku, iako bi svako opuštanje nekog od favorita protiv Slovačke moglo biti kobno.

Rumunji pokopali sami sebe

Korak do plasmana u drugi krug natjecanja ostali su Rumunji. Iako je za četverostruke svjetske prvake povratak na veliku scenu uspjeh, teško se oteti dojmu da i oni sami nisu očekivali više. U određenim trenucima Rares Jurca i društvo pokazali su sjajan rukomet, no prolaza u drugi krug koštale su velike oscilacije u igri.Upravo jedna takva u susretu protiv Mađarske, kada su od 19:13 u 33. minuti na kraju ostali bez bodova, na kraju se pokazala presudnom.

Uz susret Rumunjske i Mađarske, svakako vrijedi izdvojiti i dvoboj Mađarske i Slovačke, u kojem je bilo svega. Sjajan ambijent, odličan rukomet, rezultatski preokreti, a kulminacija svega bio je izjedenačujući pogodak Františeka Šulca četiri sekunde prija kraja za konačnih 24:24.

Argentinci su unatoč samo jednoj pobjedi pokazali da mogu biti itekako neugodna momčad, što su na svojoj koži osjetili Slovaci, koji su se dosta namučili na otvaranju protiv Argentinaca. Ono što nedostaje Gauchosima taktička je disciplina, kao i međunoradno iskustvo, budući da većina igrača ne igra u Europi, a što se itakako osjetilo u Osijeku.

Putujući cirkus Australija

Posebna priča je Australija. Što reći o momčadi čiji trener nakon -20 od Rumunjske bez pardona izjavi: "Ovo ja naša najbolja utakmica u povijesti". Svaka čast Hassanu Moustaphi i politici IHF-a "rukomet svuda i pod svaku cijenu", ali nastup simpatičnih Australaca više je sličio na putujući cirkus nego na Svjetsko prvenstvo.

Za kraj riječ dvije o događanjima izvan parketa. Iako su većina gledatelja bili gosti iz inozemstva, Osječani nisu zakazali te je i ovo natjecanja dokazalo da su Osječani gladni vrhunskog sporta. Većina susreta odigrana je pred dobro ispunjenim tribinama, dok se u međusobnim okršajima Mađara, Slovaka i Rumunja te njihovim obračunima s Francuzima tražila karta više. Barem na manje od tjedan dana Osijek je, nakon dugo vremena, nešto značio na sportskoj karti svijeta...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2009SP 2009.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!