Tenis

Francuz nadjačao Marija

Maja Giljanović • subota, 24.01.2009.
Francuz nadjačao Marija
Foto: EPA

Šesti nositelj Australian Opena Gilles Simon prošao je osminu finala 3:0 pobjedom nad našim Marijem Ančićem...

Osmi igrač svijeta Gilles Simon prvi se put u karijeri probio u osminu finala Grand Slam turnira - dosad su mu najbolji rezultat bila treća kola dvaput ovdje u Australiji i jednom u Wimbledonu i na US Openu.

Iskorak dalje u karijeri 24-godišnjak je izborio čistom 3:0 pobjedom protiv bivšeg (2004.) polufinaliste Wimbledona i prije dvije godine sedmog (danas 36.) igrača svijeta.

U prvom setu nijedan nije briljirao. Samo 45% prvog servisa na kraju je stajalo Ančića - Splićanin usprkos pet asova i 75% osvojenih poena nakon prvog servisa u tih prvih 70 minuta igre ni u jednom trenutku nije servisom uspio nametnuti svoju igru. Dva je breaka ispustio, spasio, pak, break-loptu na 5:6 samo da bi u tie-breaku Simon odjurio na 6:0 i na kraju set osvojio sa 7:2.

7:2 u tie-breaku za Francuza bio je rezultat prvog seta i u njihovom prvom međusobnom dvoboju lani u Miamiju - Ančić je tada preokrenuo i slavio protiv Simona u tri seta.

Ovog puta preokreta nije bilo. I ovog je puta na našu žalost meč završen u tri seta. U drugom je Simon realizirao jednu od četiri break-šanse, Ančić je s druge strane promašio obje i nakon još 45 minuta igre i devet Ančićevih neprisiljenih grešaka više od protivnika mu (winneri su zamalo prevagnuli - 7/6 - na Simonovoj strani) rezultat je bio 0:2.

U trećem setu Ančić je propustio ni manje ni više nego šest break-lopti - ukupno je u meču realizirao samo dvije od 12 (17%) - Simon je obje svoje pretvorio u gemove i upisao i treći, pobjede vrijedan, set.

Šesti je nositelj ukupno manje griješio - 14 neprisiljenih pogrešaka manje - više zabijao - sedam winnera više računamo li čak i Ančićevih sedam asova nasuprot nijednom Simonovom - da bi ni izbliza spektakularnom igrom nego naprosto solidn(ij)om izborio četvrto kolo i duel protiv 12. nositelja, sunarodnjaka mu Gaela Monfilsa.

Australian Open, 3. kolo:
ANČIĆ (Hrvatska) - Simon (Francuska, 6) 6:7(2), 4:6, 2:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!