Tenis

Veliki dvoboj 20-godišnjaka

Ivor Krapac • subota, 24.01.2009.
Veliki dvoboj 20-godišnjaka
Foto: EPA

Marin Čilić u nedjelju će pokušati doći do svog prvog Grand Slam četvrtfinala u karijeri. Jedini preostali hrvatski adut na Australian Openu će se u ogledu najboljih 20-godišnjaka na ATP Touru sresti s osmim nositeljem Juanom Martinom Del Potrom...

Najmlađi član Top 10 društva (Del Potro) protiv najmlađeg među prvih 20 na svijetu (Čilić), prvi put na suprotnim stranama mreže u seniorskim vodama - dvoboj bi privukao pozornost i da se ne odlučuje o četvrtfinalistu prvog Grand Slam turnira sezone, a uzimajući u obzir što je na pladnju, bit će još intrigantniji. Isplati se ostati budan i s početkom u jedan iza ponoći po našem vremenu pratiti dvoboj u Hisense Areni, na drugom najvećem stadionu Melbourne Parka.

Prvi hrvatski reket je točno pet dana mlađi od svog noćašnjeg suparnika, a za Argentincem zasad zaostaje i rezultatski. Del Potro je nizanjem pobjeda u drugom dijelu prošle sezone već došao među prvih deset na ATP ljestvici, trenutno je nikad bolji, šesti, dok Čilić što prije namjerava u isto društvo - novi korak na Australian Openu znatno bi pomogao u željenom proboju u Top 10.

Vezane vijesti

Marin je dosad dvaput bio u osmini finala na Grand Slam turnirima. Na lanjskom Australian Openu je James Blake bio prejak, dok se nekoliko mjeseci mjeseci nakon toga u Wimbledonu otvarala prilika za puno više, možda i polufinale, no hrvatski adut među posljednjih 16 nije bio pravi u ogledu s Arnaudom Clementom. Ipak, iz svakog lošeg iskustva može se nešto i naučiti, pred Čilićem je dovoljno vremena da taj Wimbledon potpuno potisne u zaborav.

Ove sezone krenulo je odlično, Marin je u Chennaiju došao do drugog ATP naslova u karijeri, a nekoliko mečeva na ekshibicijskom turniru u Kooyongu poslužilo je kao završno zagrijavanje za Australian Open. U Melbourneu je zasad napravio jako dobar posao - u prva dva kola su u četiri seta pali Kevin Anderson i Janko Tipsarević, dok je u trećem potvrdio kvalitetu u tri seta protiv 11. nositelja Davida Ferrera.

Marin je zadovoljan svojim dosadašnjim nastupima u Melbourne Parku iako je svjestan da može još i bolje, pogotovo na servisu. Nadajmo se da će sve najbolje pokazati noćas u osmini finala, koju je najavio s puno respekta prema suparniku: "Očito je da igra dobro, došao je ovdje nakon naslova u Aucklandu i u pravoj formi - vidio sam nekoliko poena iz njegovih ranijih mečeva, svjestan sam da ga neće biti lako dobiti."

Prvi hrvatski reket sjetio se da se s Del Potrom dosad susreo dvaput, po jednom u konkurenciji do 14 i 16 godina, oba puta uz Argentinčevu pobjedu, dok je o sadašnjim kvalitetama šestog tenisača svijeta ukratko kazao: "Dobar je u svim segmentima, ne troši puno energije na terenu - ima i jak servis što mu pomaže da lakše osvaja poene. Mislim da će ostati tu gdje je, vjerujem da će i u budućnosti biti u vrhu."

Poput Čilića u Chennaiju, i Del Potro je novu sezonu otvorio pobjednički, s već spomenutim naslovom u Aucklandu, nakon čega se probio na sadašnje šesto mjesto ATP ljestvice. Argentinac je na 7-0 u 2009., Marin ima 8-0, nečija pobjednička serija od noćas će biti prošlost.

Del Potro nikad nije bio ovako daleko na Australian Openu, u dva prethodna nastupa (2007., '08.) dolazio je do drugog kola, dok je ove godine jedini dosadašnji pravi izazov prošao u trećem kolu, u četiri seta protiv Gillesa Müllera. Nijemci Mischa Zverev i Florian Mayer arhivirani su bez izgubljenog seta.

"Marin je jako dobar, znam da je dobio u Chennaiju i da je znatno popravio igru. No, ja moram misliti o sebi i onom što trebam napraviti na terenu", najavio je mladi Argentinac, koji se također sjetio ranijih susreta s Čilićem - ali dalje od toga nije išao s obzirom da je otad prošlo puno vremena: "Sada smo obojica 20-godišnjaci, previše toga promijenilo se u našem životu i nitko ne zna što će se dogoditi u nedjelju."

"Čilić ima sve što je potrebno dobrom igraču, servis, kretanje, forhend... Vjerujem da će biti u Top 10, jako je blizu", pohvalio je Del Potro svog vršnjaka, ne gurajući sebe u prvi plan iako mu, dakako, pripada uloga favorita u noćašnjem dvoboju.

Prvi u seriji velikih međusobnih susreta? S obzirom na kvalitetu jednog i drugog, trebao bi biti, nadajmo se da će Čilić seriju otvoriti pobjedom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!