Tenis

Berdych ispustio Federera

Maja Giljanović • nedjelja, 25.01.2009.
Berdych ispustio Federera
Foto: EPA

Tomaš Berdych je igrao senzacionalan tenis prvih sat i pol vremena meča protiv Rogera Federera samo da bi što zbog ozljede, što zbog treme dozvolio Švicarcu preokret nakon 0:2 u setovima...

21. igrač svijeta je protiv drugog vodio 2:0 - Švicarac je u tim trenucima samo nijemo promatrao winnere (osobito forhendom - 25) koji su odsjedali u samim kutovima terena.

A nakon što je Berdych osvojio drugi set u tie-breaku (7:4) mnogi su unaprijed prežalili trostrukog pobjednika ovdje u Melbourneu.

Vezane vijesti

23-godišnji je Čeh jurio k svojoj prvoj pobjedi protiv Federera nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004., a druge ukupno poslije sedam poraza zaredom. Švicarca je, međutim, spasio sam Berdych.

Rezultat je bio 3:3 i gem-lopta za Berdycha kad se nekada (2007.) deveti igrač svijeta 'stisnuo' i nevjerojatnom serijom neprisiljenih grešaka predao Federeru break na pladnju.

Taj treći break u setu više nije uspio nadoknaditi i Federer se nakon više od dva sata vratio u igru.

U četvrtom je setu Berdych zatražio pomoć fizioterapeuta zbog ozljede butnog mišića. Pitanje je, međutim, koliko ga je smetala povreda, a koliko razmišljanje o propuštenoj šansi. U svakom slučaju sve je učestalije griješio (11), dok je Federer naprotiv bio sve solidniji i solidniji (ukupno samo sedam neprisiljenih grešaka u trećem i četvrtom setu).

U petom je setu drugi nositelj protiv 20. odjurio na 3:0 s dvostrukim breakom te uz manje probleme (15:40 na 5:2) zaključio meč u svoju korist nakon tri i pol sata igre.

U četvrtfinalu ga, pak, čeka mladi lav Juan Martin Del Potro koji je s 3:1 nadjačao našeg Marina Čilića, a protiv kojeg u međusobnim susretima vodi 3:0.

Osminu finala je neusporedivo lakše apsolvirao Andy Roddick. Sedmi je nositelj ukupno zabio 24 winnera više od Tommyja Robreda. Španjolac je donekle prijetio u prvom setu - izgubio ga je, međutim, u 12. gemu - nakon čega je u sljedeća dva dohvatio samo četiri gema.

Polufinalist ovdje 2003., 2005. i 2007. u četvrtfinalu Roddick čeka pobjednika iz meča između branitelja naslova Novaka Đokovića i Cipranina Marcosa Baghdatisa.

Tenisači, osmina finala:
Roddick (SAD, 7) - Robredo (Španjolska, 21) 7:5, 6:1, 6:3, Del Potro (Argentina, 8) - Čilić (Hrvatska, 19) 5:7, 6:4, 6:4, 6:2, Federer (Švicarska, 2) - Berdych (Češka, 20) 4:6, 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!