Nogomet

"Mumlek je prava muškarčina"

Ivana Strahija • četvrtak, 29.01.2009.
"Mumlek je prava muškarčina"
Foto: Sandro Donda

Trener Varteksa Dražen Besek otkriva zbog čega 36-godišnjeg Mumleka smatra pravim muškarcem, te koju trenersku filozofiju provodi u pripremnom razdoblju pred nastavak proljetne sezone.

Mnogo je toga pripremno razdoblje otkrilo Draženu Beseku, čelnom čovjeku varaždinske nogometne struke. I dok je siguran da su igrači u zimskoj stanci odradili zadano, pa je mogao prije no što je očekivao dići intenzitet treninga, muči ga što neki od njegovih nogometaša očito nisu za tu, kako kaže, pravu mušku igru: "Zbog terena na kojem treniramo mnogi su se počeli žaliti na bolove u tetivama. To je po meni prirodna selekcija, jer recimo Mumlek sa svojih 36 godina trpi i radi i dalje, ne tražeći poštedu ni jedan dan. To je odlika velikog igrača i pravog profesionalca, a ovi mlađi bi se trebali ugledati na njega."

Bez znoja nema uspjeha

Igrači

"Stvaranje igrača je duži, krvaviji put, no daleko bolji, jer tako trener točno zna s čime raspolaže, može oblikovati igrača i izbjeći pogreške, dobiti čovjeka koji je radio za svoj uspjeh. Najmanje od stvaranja igrača ima trener, no satisfakcija je daleko veća."

Ljuti Beseka što igrači smatraju kako im sve treba biti servirano na pladnju: "Profesionalac nije onaj tko se svojom igrom dopada, već onaj koji trpi i fizičku bol i nepravdu, pa unatoč tome daje 100 posto na svakom treningu i svakoj prijateljskoj utakmici, traži svoju priliku i nameće se. Ako se do uspjeha dođe lagano, on nema smisla", smatra Besek.

Varaždinci su trenutno u Puli, gdje će im teren ipak malo olakšati treninge. "Ulazimo u fazu u kojoj intenzivno radimo specijalizirane treninge po pozicijama. Ideja je steći određeni automatizam u odrađivanju zadataka, a cilj nam je devedeset minuta imati isti tempo, diktirati svoju igru i ne dopuštati protivniku da se razigra. Tražimo bolju kontrolu lopte i igre, tehničku i taktičku mirnoću. To nije lako, no na taj ćemo način provesti selekciju, koje će svakako trajati još godinu dana."

Novosti za proljeće

U tu svrhu Besek uigrava i nove sustave igre: "U proljeće ćemo igrati dva sustava, 4-2-3-1 i 4-3-2-1 i u tome ćemo se pokušati pronaći. Ovaj prvi ćemo u stvari igrati s četiri špice kao 4-2-4 i tražiti igrača koji je uz Brezovca motorički i defanzivno jak, da može zatvoriti polukontru i da nam protivnik ne dolazi previše iza leđa."

Mumlek

"Mumlek sa svojih 36 godina trpi i radi i dalje, ne tražeći poštedu ni jedan dan. To je odlika velikog igrača i pravog profesionalca, a ovi mlađi bi se trebali ugledati na njega."

Drukčije će biti i otvaranje utakmice: "Nećemo ići u širinu nego ćemo gusto stajati tako da koristimo više prostora. Svakako ćemo vidjeti u prijateljskim utakmicama možemo li mi u stvari sve to odraditi, jer takav sustav i filozofija traže veliku odgovornost. Činjenica je da s Golikom to nismo mogli jer je njegovo poimanje nogometa drukčije, zato nove igrače koje smo priključili, tu prvenstveno mislim na Golubara, odmah usmjeravamo u takav sustav", otkrio je Besek.

Mladi na kaljenje

Josip Golubar, s kojim su pregovori pred samim završetkom, Nedeljančanin, koji se do sada okušao i u nižim austrijskim ligama, trebao bi postati članom plave momčadi iz Varaždina. Mnoštvo izlaznih juniora, te onih koji mogu još igrati za taj rang, otposlano je u druge klubove. Tako su Martan, Brlečić, Tkalčić, Sušac, Radoš, Puclin i Gladović posuđeni gradskom prijatelju Slobodi, a pred njima je zadatak vraćanja tog kluba u 3. HNL. Poseban zadatak imaju i Medved te Bešenić, koji će u Koprivnicu.

Igra

"Ideja je steći određeni automatizam u odrađivanju zadataka, a cilj nam je devedeset minuta imati isti tempo, diktirati svoju igru i ne dopuštati protivniku da se razigra. Tražimo bolju kontrolu lopte i igre, tehničku i taktičku mirnoću."

Besek objašnjava: "Kao prvo, ne želimo gomilati igrače, jer je pred nama tek 15 proljetnih kola. Bolje je da naši igrači budu na okupu u nekom klubu, nauče zajedno igrati i da se dokažu prvo tamo. Ukoliko zadovolje, nekima ćemo u ljeti svakako ponuditi ugovore, a ta polusezona u nižem rangu poslužit će kao filtar."

Stvaranje svojih igrača

Za sada je klub napustio tek Golik, a od novih igrača uz navedenog Golubara možemo spomenuti tek posudbu Carlosa, Dinamovog stopera koji bi mogao pojačati nejaku lijevu stranu Varteksa. To je u skladu s financijskom politikom "šefa i stanice", predsjednika Ivana Topolnjaka i Upravnog odbora, ali i Besek napominje bolje strane takve filozofije: "Igrači nam se nude svakodnevno, neki imaju smiješne novčane zahtjeve, neki su realni, no naša je politika od kad sam ja u klubu, da dajemo priliku prvenstveno onima iz vlastite škole a potom i regije. Stvaranje igrača je duži, krvaviji put, no daleko bolji, jer tako trener točno zna s čime raspolaže, može oblikovati igrača i izbjeći pogreške, dobiti čovjeka koji je radio za svoj uspjeh. Najmanje od stvaranja igrača ima trener, no satisfakcija je daleko veća."

Pitanje međutim ostaje kakvo će biti stanje nakon 15 proljetnih kola, kada nekolicini najzvučnijih Varteksovih imena ističu ugovori. Premda iz Uprave, prvenstveno Topolnjak, uvjeravaju kako je većina igrača ipak pristala na ponuđene uvjete, a da će se ugovori produljiti, treba se suočiti s mogućnošću da do toga ipak ne dođe. Hoće li tada igrati ponovno sasvim mladi igrači, i hoće li Besek još jednom stvarati ekipu ostaje nam da vidimo.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!