Zimski sportovi

Prilika na Sobolovoj stazi

Antonija Pavlić • četvrtak, 29.01.2009.
Prilika na Sobolovoj stazi
Foto: Dejan Popek

Posljednja postaja Svjetskoga skijaškog kupa prije odlaska na smotru najboljih u Val d'Isere, ovoga će vikenda biti njemački Garmisch Partenkirchen. Smješten na obroncima Zugspitzela, osim muškog će spusta i slaloma ugostiti i četvrti superveleslalom te sedmi slalom u ženskoj konkurenciji, na kojem bi se ponovno, nakon tjedana izbivanja sa staza, trebale naći i Ana Jelušić, Nika Fleiss i Matea Ferk...

Smješten u regiji Oberbayern, u njemačkoj pokrajini Bavariji, te potpuno blizu granice s Austrijom, Garmisch Partenkirchen će ove sezone po prvi put nakon osam godina ugostiti najbolje svjetske skijašice; kao i poslije 1977. biti domaćinom u obje konkurencije. Grad koji će 2011. organizirati Svjetsko prvenstvo, već se nalazi u elitnom društvu 'Club 5', koji je 1988. osnovao jedan od začetnika Svjetskoga kupa, Serge Lang, te koji sadrži domaćine najpoznatijih spustaških utrka Svjetskoga kupa (Val d'Isere, Wengen, Kitzbühel, Val Gardena, Garmisch-Partenkirchen).

Skijašice tu legendarnu stazu ove sezone ipak neće u potpunosti isprobati, no tu je zato superveleslalomsko nadmetanje, koje je mjesto održavanja 'pronašlo' u nedjelju. O glavnim favoritima u ovoj disciplini teško možemo pričati, no ono što možemo reći je kako je domaća skijašica i prošlogodišnja osvajačica Malog kristalnog globusa u superveleslalomu, Marija Riesch, ipak u stanovitoj prednosti budući da se niz stazu na kojoj se skija može spustiti i zatvorenih očiju.

U tri do sada odvožene utrke u Lake Louiseu, St. Moritzu i Cortini d'Ampezzo, svaki smo puta, bez iznimke, imali drugu pobjednicu. Prvo je slavila Nadia Fanchini, potom je prvijenac u Svjetskome kupu doživjela Lara Gut, da bi u posljednjoj utrci trijumfirala Jessica Lindell-Vikarby. Poredak u Svjetskome kupu kaže nam pak da bi u vrh mogli doći i Fabienne Suter, Andrea Dettling, Andrea Fischbacher, Anja Paerson, Anna Fenninger... Tu je i uvijek opasna i nepredvidljiva Lindsey Vonn, koju na 'vrućem' terenu Garmischa čeka težak posao očuvanja prednosti u Svjetskome kupu, ispred svoje najveće prijateljice, ali i konkurentice, koja vozi na snijegu na kojem je 'prohodala'.

U slalomskom poretku pak suvereno vodi već spomenuta Njemica, 260 bodova iza nje smjestila se Lindsey Vonn dok ih slijede Tanja Poutiainen i Šarka Zahrobska. Za iskorak i iznenađenje uvijek je spremna i posljednjih tjedana u, usudit ćemo se reći, najboljoj formi od svih skijašica, Anja Paerson, a tu je i Kathrin Zettel, uvijek izuzetno opasna u tehničkim disciplinama.

Nakon gotovo nevažnog, slabog nastupa u Cortini d'Ampezzo, hrvatske skijašice: Ana Jelušić, Nika Fleiss i Matea Ferk, pokušat će sutra na sedmom od predviđenih devet slalomskih ispita, popraviti formu pred Svjetsko prvenstvo u Francuskoj i upisati nove slalomske bodove, s kojima bi osigurale bolje startne broje (posebno se to odnosi na Niku Fleiss i Mateu Ferk).

Posebnu će priliku imati mlada Riječanka, Ana Jelušić, za koju će prvu vožnju postaviti njezin trener Zoran Sobol. Njezina sugrađanka, Matea Ferk, trebala bi također, nastaviti s dobrim prezentacijama iz Maribora, kada ju je od prvog ulaska u drugu vožnju dijelilo sam 16 stotinki sekunde. Problemi s koljenom koje vuče još od pada na utrci u Americi od prije tri godine, sada su čini se sanirani, i možda bi baš Garmisch mogao, po prvi put nakon odlaska Janice Kostelić, donijeti tri Hrvatice u drugoj vožnji.

Posljednja naša predstavnica, pak, Nika Fleiss, nada se u Njemačkoj prvom ulasku u Top 15 ove sezone, najbolji rezultat upisala je još na samom startu u La Molini kada je bila 16. Samoborčanku i dalje muče problemi nekonstantnosti, u ovoj sezoni naime još nije uspjela spojiti dvije vožnje na svojoj uobičajenoj razini, zbog čega nikako ne može napraviti iskorak i pravi rezultat, koji bi ju ponovno lansirao u elitu Svjetskoga kupa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!