Zimski sportovi

"Pokazala sam si da mogu"

Antonija Pavlić • subota, 31.01.2009.
"Pokazala sam si da mogu"
Foto: Dejan Popek

Našle su se Lindsey Vonn i Maria Riesch ponovno jedna do druge na postolju namijenjenom pobjednicima u njemačkom Garmisch Partenkirchenu. Odustajanja dvije vodeće Austrijanke u drugoj vožnji podarilo je Amerikanki drugu slalomsku pobjedu u karijeri, dok je Njemici donijelo neopisivu čast stajanja na postolju pred svojim navijačima. Treće je mjesto našoj Ani Jelušić pak, za dvije stotinke sekunde 'ukrala' Slovenka Maruša Ferk...

Druga pobjeda u karijeri, kao i druga u sezoni nakon premijere u Leviju, stigla je danas na adresu Lindsey Vonn. Odlična, pametna i brza druga vožnja, kao i velike pogreške Zettel i Kirchgasser, donijele su 24-godišnjoj Amerikanki povećanje prednosti pred prvim konkurenticama u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, kao i smanjivanje zaostatka za najboljom prijateljicom, Marijom Riesch u poretku slaloma.

"Ovo je za mene sigurno jedna velika pobjeda i olakšanje nakon onoga što se dogodilo u Zagrebu ranije ovoga mjeseca, kada sam pet vrata prije kraja ispustila pobjedu. Moj je cilj u ovoj utrci bio odvoziti dvije snažne, ali i sigurne vožnje, i upisati što više bodova pred Anjom Paerson, koja je odustala u prvoj vožnji.", priznala je Amerikanka.

Imala je prije samog starta i informaciju kako ju u cilju, na vrhu čeka njena dugogodišnja najbolja prijateljica, Maria Riesch. No, sjajnoj Amerikanki to nije bilo breme: "Znala sam da je Maria u vodstvu, no to mi je dalo samo dodatnu snagu da vozim što je moguće bolje i da, kao što se dogodilo mnogo puta ove sezone, stanem kraj nje na pobjedničko postolje. Ovo je bila posebna utrka za nju i borila se da bude što bolja pred svojom publikom.", s velikim je osmijehom na licu pričala Vonn te dometnula kako je bila malo je reći iznenađena ogromnom prednošću u cilju (-0.90) budući da nije išla na sve ili ništa, već je u svojoj prezentaciji ostavila pristojnu količinu rezerve.

Velika razlika nije napravljena, borba za Veliki kristalno globus, kao i medalje na predstojećem Svjetskom prvenstvu se nastavlja: "Sigurna sam da ćemo i dalje tokom cijele sezone Maria i ja 'gurati' jedna drugu i tjerati se na što bolje rezultate. Borba se ne odvija samo u ukupnom poretku, tu je i ona za slalomski mali Kristalni globus. Savršena bi opcija bila kada bi na predstojećem Svjetskom prvenstvu podijelile zlato u slalomu. To bi bila perfekcija.", izrazila je nesebično svoja nadanja.

Nakon današnjeg superveleslaloma skijašice polako počinju pakirati stvari i odlaziti put Val d'Isera, gdje će se održati 41. Svjetsko prvenstvo: "Lijepo je putovati u Francusku s velikom prednošću u ukupnom poretku Svjetskoga kupa. To me motivira me i pomaže da budem potpuno fokusirana na sljedeća dva tjedna."

Maria Riesch pak nije mogla sakriti emocije nakon još jednog postolja na svom 'terenu': "Jako sam sretna zbog ovog drugog mjesta jer je za mene ovo bila iznimno teška utrka, i drago mi je što sam se napokon vratila na pobjednički podij. U prvoj vožnji nisam mogla pronaći pravi ritam i skijati agresivno kako sam htjela. Srećom, u drugoj vožnji sam mogla 'pustiti' skiju, pogotovo u posljednjih nekoliko vrata i tu sam napravila prednost."

Ni ona nije mogla sakriti zadovoljstvo činjenicom da je na postolju ponovno kraj Lindsey: "Jako sam sretna što je Lindsey danas nakon Levija ponovno upisala pobjedu, sreća ju nije pomazila u zagrebu, no zato je ovdje odvozila odlično. Sretna sam također i što je moja sestra danas ponovno doskijala u prvih deset, to joj je iznimno važno."

"Biti na postolju ovdje pred svojom publikom je prekrasno, posebno nakon što sam bila u onolikom zaostatku u prvoj vožnji. Ovo postignuće mi je jako važno, znam da neću zauvijek moći biti ovako dobra. Lindsey je danas odvozila odličnu drugu vožnju, bila je agresivna i snažna u svakim vratima i drago mi je što stojim kraj nje na postolju."

Posljednje mjesto na pobjedničkom podiju vrlo je lako moglo pripasti našoj Ani Jelušić. Ipak, Slovenka je Maruša Ferk sa 16. mjesta u prvoj vožnji sjajnom drugom prezentacijom potpuno zasluženo ostvarila najbolji rezultat karijere: "Jako sam vesela, nisam ni sanjala da bih jednom mogla odvoziti takvu savršenu vožnju, doslovno nigdje nisam pogriješila i sve je bilo čisto i brzo."

Rezultat karijere za Marušu je stigao baš prije Svjetskog prvenstva u Francuskoj, što joj je priskrbilo i dodatna svjetla i očekivanja javnosti uperena u nju: "Nadam se dobrom rezultatu u Val d'Isereu, staze su tamo strme i raznolike, baš ono što mi odgovara."

Naša Ana Jelušić za kraj je samo kratko prokomentirala svoju vožnju: "Ovakav rezultat mi je definitivno trebao prije Svjetskog prvenstva, pokazala sam ponajprije samoj sebi da sam sposobna ta sam vrh. Šteta za ove dvije stotinke, našla bi se na podiju uz dvije trenutno najbolje skijašice svijeta, no i ovaj rezultat je jako, jako dobar."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!