Rukomet

"Mi smo pobjeda rukometa"

Tomislav Pacak • subota, 31.01.2009.
"Mi smo pobjeda rukometa"
Foto: Kristijan Komarica

Dan nakon ulaska u finale SP-a, Lino Červar s novinarima je podijelio svoje impresije nakon pobjede protiv Poljske, a uoči velikog okršaja s Francuskom...

Dojmovi su još svježi od polufinalnog trijmfa: "Presretan sam. Čestitam igračima, logistici, stožeru, gledateljima, savezu, svima koji su doprinijeli da ostvarimo petu medalju. To je velika stvar. Mi smo u kolektivnom sportu najveći brend."

Prema Červaru, hrvatska pobjeda je i pobjeda rukometa: " Jučer je bila teška utakmica. Prvi dio smo započeli odličnom obranom, ali smo nestrpljivošću to prosuli. U drugom dijelu smo igrali savršenu obranu i napravili tu razliku. U napadu smo igrali praznik za oči, pokazali smo da je rukomet vještina, a ne nasilje. Zadovoljan sam i zbog toga što smo od 2003. kroz igru promovirali ponos i dostojanstvo naših građana."

Vezane vijesti

Potom je izbornik krenuo u malo "šire" vode: "Cijelo ovo natjecanje šalje poruku zajedništva i altruizma. To nedostaje našim ljudima koji su se polarizirali. Zbog toga sam bio sretan što se razvila konkurencija između sjevera i juga, ali ne u zločestoći nego u navijanju. A to sportu treba, da spaja ljude. Naši dečki su fantastičnom borbom, poglavito u fazi obrane, te svojom razigranošću, okrunili ovo zajedničko razdoblje. Rad, skromnost i istina su pobijedili."

Protivnik u finalu nije mogao biti teži: "Francuzi su respektabilna reprezentacija koja je olimpijski pobjednik i time sam sve rekao. Imaju nekoliko istaknutih igrača koji igraju u najjačim europskim klubovima, od Omeyera preko Karabatića do Abaloa, to su igrači svjetske klase. To im daje za pravo da se čak smatraju favoritima u toj utakmici."

No, ni Hrvatska nije "za baciti": "Mi ćemo učiniti sve da se taktički pripremimo i da pokušamo sve kako bi pobijedili. To su dva poimanja rukometa - Francuzi na snagu, proboj, a mi rukomet pokušavamo prezentirati u njegovom modernijem smislu, smislu atrakcije i dinamike. Tim će putem vjerojatno rukomet ići. Oni imaju iskustvo i nekoliko jakih individualaca, a mi ćemo im se pokušati suprotstaviti. Mi smo u prvoj šestorki imali nekoliko mladih igrača, poput Kopljara i Gojuna. Možda ih nitko ne bi stavio u širi krug, ali treba vjerovati u ljude, treba vjerovati u mlade i u iskusne."

Ta kemija mladih i stari(ji)h definitivno je veliki Červarov uspjeh: "Ovo je sjajna sinergija mladih i starih, i tim mora pobijediti. Koliko god pojedinac bio dobar, on nije dostatan da se pobijedi. Mi moramo imati granitnu obranu, kombinirati duboku i plitku zonu. Temelj naše pobjede mora biti obrana. U napadu moramo biti strpljivi, a ne kao protiv Poljske protiv nestrpljivosti propustiti prednost. Optimist sam, kao što sam i uvijek."

Strane novinare je zanimalo smatra li Červar da je budućnost reprezentativnog rukometa u okupljanju igrača u jednom klubu, kao što je slučaj s RK Zagreb: "Budući da mi često govorimo o globalizaciji sporta, mi se ne možemo utrkivati s moćnim europskim klubovima jer nemamo dovoljno financija. No, moramo iskoristiti ovo vrijeme na način da ulažemo u razvoj naših igrača. Zato je naša prednost što u domaćoj ligi igraju naši klinci i da od njih napravimo nove Baliće, Vorije, Čupiće. U ovom trenutku je najviše takvih igrača u Zagrebu, no evo recimo Sisak je dao Gojuna, Kopljar je bio u Metkoviću. Uvjeren sam da će jednog dana biti još jakih središta u Hrvatskoj, a to će dodatno dignuti kvalitetu."

Stignu li Červar i igrači uživati u ovim trenucima? "Ja bih najviše volio da mi ostvarimo svoj san. To bi zaista bila zahvala svima koji stoje uz nas, publici, svim običnim ljudima kojima srce kuca za našu reprezentaciju i koji nas iskreno vole. Zbog toga dolazi puno obitelji na naše utakmice, jer im se čini da smo mi dio te obitelji. To bih poželio dati svima njima - zlato."

Claude Onesta na svojoj je presici izjavio kako bi suci u završnici mogli presuditi, a Červar se time ne opterećuje: "Iskreno da vam kažem, nikad na sastancima nismo raspravljali o suđenju. Mi se ne možemo time opterećivati. Meni je jedino krivo da su suci, kad su došli ovdje, dobili posebnog psihologa koji su ih učili kako se osloboditi pritiska, a meni je to uvreda kao domaćinu. Mi ništa nismo protestirali, a imali bismo dosta toga za žaliti se u proteklim natjecanjima. Mislim da nitko ne može baciti sjenu na bilo koji naš rezultat, sve smo ostvarili svojim trudom i znanjem. Nas suci ne interesiraju, mi razmišljamo o sebi i kako moramo dati sve od sebe."

Izbornik, pak, smatra da je Onestin komentar možda znak straha, a možda tek šala: "Ja nisam vidio da smo mi negdje imali pomoć. To se može smatrati pritiskom koji ne bih htio opravdavati. Mislim da je naša publika u oba grada pokazala fantastičnu korektnost."

Izborniče, sretno u nedjelju!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!