Rukomet

Svijet složan: Francuzi zaslužili titulu

Borna Rupnik • ponedjeljak, 02.02.2009.
Svijet složan: Francuzi zaslužili titulu
Foto: Kristijan Komarica

Francuski su rukometaši iz Zagreba zasluženo odnijeli zlato, a jedini su im dostojni protivnici bili srebrni Hrvati, kojima u finalu nije mogla pomoći niti izvrsna atmosfera u dvorani. Sažetak je to završnice Svjetskog prvenstva s kojim se slažu svi zainteresirani strani mediji...

Marca pod naslovom "Francuska utišala 15 tisuća Hrvata" naglašava francuski uspjeh spajanja olimpijskog i svjetskog zlata, do kojeg su došli u posljednjoj četvrtini utakmice. "Francuzi su u nepredvidljivoj utakmici reagirali čvrstom obranom i smrtonosnim napadom, kojeg Hrvati nisu mogli zaustaviti", piše najtiražniji španjolski sportski list i dodaje da je francuska reprezentacija ključni dio posla obavila ušavši u samu završnicu susreta s dovoljnom zalihom da im više ne mogu naštetiti eventualne pogreške, sudačke procjene ili hrvatski trikovi, a tada se naša momčad raspala.

"Francuska u Zagrebu oduzela Hrvatskoj njezino prvenstvo", stoji u naslovu dnevnika AS, uz kratki izvještaj o tome kako Francuzi nisu zadrhtali pred pritiskom s tribina i kako su slavili usprkos šest golova najboljeg igrača u redovima hrvatske reprezentacije, Ivana Čupića. Ističe se učinak Michaela Guigoua i neprelazne francuske 5-1 obrane u posljednjih 15 minuta. Ugledni El Pais nakon španjolskog odlaska kući prvenstvo više ni niti ne spominje.

Njemački Kicker piše o utakmici dostojnoj finala i svjetskom prvaku dostojnom te titule. Francuzi su u napetoj utakmici, pišu Nijemci, svladali Hrvate unatoč zaglušujućoj atmosferi u dvorani koja je oduzimala dah. "Sudački su se zvižduci izgubili u buci udaraca, truba i navijačkih pjesama prepune zagrebačke Arene", navodi Kicker, napominjući da su Francuzi u samoj završnici stišavali publiku dugačkim napadima na koje Hrvati nisu imali odgovor.

Ivano Balić nije uspio dati hrvatskoj reprezentaciji potrebni impuls, dok je Petar Metličić probleme donio svojim drugim isključenjem u 21. minuti, ističe Kicker, a opisuje i bliski susret Balića i Nikole Karabatića. Francuzi su tako zasluženo preuzeli krunu od njemačkih rukometaša, zaključuje taj njemački list.

S tom se konstatacijom slažu i u Sportbildu, opisujući kako su Francuzi trećim naslovom, osvojenim pred 15 tisuća frenetičnih navijača, ušli u povijest. "Lavlji brlog", kako u Sportbildu nazivaju zagrebačku Arenu, svjedočio je izjednačenom dvoboju dvije najbolje svjetske momčadi, u kojem Hrvati na kraju više nisu mogli parirati, te ružnim scenama crvenog kartona Igora Vorija i bacanja predmeta u teren.

U tim su se novinama posvetili i slavlju u središtu Zagreba, na kojem je poslije susreta "brzo zaboravljena tuga i proslavljeno srebro", a prenose se i riječi Zorana Gopca koji je suce nazvao "banditima i mafijašima" te najavio službenu žalbu. Citiraju se i hrvatski dnevni listovi i izjave o "francuskoj krađi zlata".

Poljska Trybuna slavi domaće junake - posebno trenera Bogdana Wentu - koji su se u svoju domovinu vratili s brončanim odličjem, a kao najzaslužnijeg za svjetsko zlato olimpijskih pobjednika ističu Thierryja Omeyera, koji je u posljednjih 15 minuta zaključao svoja vrata i omogućio francusku seriju. Poljake posebno veseli i uvrštenje Marcina Lijewskog u najbolju sedmorku prvenstva.

Tamošnji sportski portal sports.pl posvetio je svojim brončanima iznimno puno prostora uz slogan "sve je dobro što se dobro svrši", a posljednji susret pod naslovom "Kakva utakmica! Francuzi bacili Hrvate na koljena" opisuje kao fantastičnu dramu vrijednu finala Svjetskog prvenstva. Ponovno se naglašava Omeyerova uloga, koja je presudila dvoboj u kojem do samo kraja niti jedna momčad nije vodila s više od dva pogotka razlike.

Srbijanski Blic bez velikih riječi piše o "čvrstoj utakmici fenomenalnih obrana" i kratkoj radosti hrvatskih Kauboja jer je Michel Guigou donio "preokret i prednost koju Francuzi do kraja nisu ispuštali, a mreža fantastičnog Omeyera mirovala je punih deset minuta". Hrvatska se pred preko 15 tisuća navijača više nije mogla oporaviti, piše Blic, koji Svjetsko prvenstvo opisuje kao "uzbudljivo".

Politika je nešto odlučnija u prikazu novih vladara rukometnog svijeta, koji su "uvjerljivo" svladali naše uzdanice: "Olimpijski su pobjednici u divovskoj borbi pred 16 tisuća bučnih navijača pokazali kvalitetu, mudro rasporedivši snagu za odlučujući udarac vrijedan titule". Hrvatsku se reprezentaciju opisuje kao dostojnog rivala koji se raspao pod naletom francuske "neprobojne obrane, brzih protunapada i smišljenih akcija iz kojih su postizani efektni golovi".

Švedski Aftonbladet također govori o zasluženom francuskom slavlju u fantastičnoj utakmici pred punom zagrebačkom dvoranom, a samu igru naziva rovovskom bitkom, uspoređujući je s bitkom za Staljingrad. Danski Tipsbladet utegom na strani Francuza smatra disciplinu, a Danci pišu i da je vratar svjetske klase (naravno, Omeyer) zaustavio Hrvatsku nošenu "fantastičnom publikom".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!