Košarka

Gira i suigrači na teškom iskušenju

Ante Jukić • srijeda, 04.02.2009.
Gira i suigrači na teškom iskušenju
Foto: Nikola Movrić

Nakon uvjerljivog poraz od CSKA u prvom kolu Skupine H, košarkaše Fenerbahčea u drugom očekuje novi težak ispit - gostovanje u Sieni. U Skupini G na rasporedu je "borba za ostanak" u Beogradu, te derbi susret Unicaje i Panathinaikosa u Malagi...

Skupina G

Žele li napraviti korak dalje od Topa 16, a sumnjamo da razmišljaju drugačije, košarkaši Partizana jednostavno moraju u srijedu navečer pobijediti rimsku Lottomaticu. Dvoboj je to dviju momčadi koje su poražene u prvom kolu Skupine G, i za koje bi novi posrtaj predstavljao veliki korak nazad u borbi za četvrtfinale.

Kao i uvijek kada igra pred svojim navijačima u Pioniru, za kojeg će se i u srijedu vrlo vjerojatno tražiti karta više, Partizan će put do pobjede tražiti agresivnom i "atletskom" košarkom kroz svih 40 minuta. Uspiju li uz to Beograđani završiti utakmicu s 80 ili više poena, eto im i "sigurne" pobjede, budući da su izgubili samo jednu, od posljednjih 11 utakmica u kojima su prešli tu, za njih čarobnu, granicu.

Za razliku od onog beogradskog, dvoboj u Malagi ne nosi toliko veliki ulog. S obzirom da su svoj nastup u Skupini G otvorili pobjedama, Unicaja i Panathinaikos nemaju imperativ oko vrata, no nema sumnje da će obje momčadi pošteno "gristi" za drugo slavlje, kojim bi napravili značajan korak prema četvrtfinalu. Posebno se to odnosi na Unicaju, koja pred svojim navijačima ima priliku okruniti vrijedan prošlotjedni trijumf u Rimu, te pobjedom nad još jednim velikim rivalom zaokružiti sjajan start druge faze natjecanja u Euroligi.

Evo kako okršaj s trofejnom atenskom momčadi vidi Aito Garcia Reneses, trener Unicaje: "Ovo je za nas važna utakmica iz dva razloga. Prvi je taj što se domaći porazi u ovoj fazi natjecanja skupo plaćaju, a drugi što igramo s Panathinaikosom, jednim od glavnih kandidata za naslov. Iako dosad možda nisu prikazivali igre kakve se od njih očekuju, bespredmetno je raspravljati o njihovoj kvaliteti."

Da će utakmica u Malagi biti teška za njegovu momčad svjestan je i Željko Obradović, koji smatra "da je teren u Malagi jedan od "najvrućih" europskih, ali i da ishod utakmice najviše ovisi o prezentaciji njegovih igrača."

Skupina H

Nije, naravno, niti jednoj europskoj momčadi sramota doživjeti poraz u Draženovom domu, no činjenica je da prošlotjedni posrtaj u Zagrebu nije naš dobro "legao" društvu iz Siene. Ambicije jakog Montepaschija zasigurno sežu puno dalje od Topa 16, a kako su u nastup u Skupini E otvorili porazom, pobjeda u drugom kolu za Talijane se nameće kao imperativ.

Osim u kvaliteti momčadi, navijači Montepaschija optimizam mogu tražiti i u nepobjedivosti svojih ljubimaca na domaćem parketu. Talijanski prvak je, naime, dobio svih 11 ovosezonskih utakmica odigranih u Sieni, te ukupno 15 od 16 ako u obzir uzmemo i sezonu 2007-2008. najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja.

I dok bi "zapinjanje" Montepaschija u Skupini C predstavljalo veliko iznenađenje, očekivanja Fenerbahčea po tom su pitanju nešto umjerenija. Turska je momčad svoj cilj ostvarila već samim plasmanom među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta, a sve više od toga bio bi bonus za "škvadru" s Bospora. Sve to, naravno, ne znači da će Bogdan Tanjević i njegovi igrači položiti oružje prije istrčavanja na parket u Sieni.

"Nadam se, zapravo uvjeren sam, da ćemo prikazati puno bolju igru nego je to bio slučaj u prvom kolu, kad smo uvjerljivo poraženi od Moskovljana. Pitanje je hoće li nam to biti dovoljno za pobjedu, s obzirom da Montepaschi spada u samu elitu europske klupske košarke, no idemo u Italiju pokazati što možemo", umjereno je optimističan bio strateg Fenera, čije je raspoloženje uvelike popravio povratak u momčad Mirsada Turkcana. Također, dobar dio optimizma Turaka počiva na odličnom prošlotjednom nastupu našeg Gordana Giričeka, koji bi i u Sieni trebao iznijeti veliki dio "tereta", posebno napadačkog.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

CSKA Moskva87:61Cibona
Montepaschi Siena87:79Fenerbahçe
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!