Zimski sportovi

Kucera ukrao Cucheu zlato

Antonija Pavlić • subota, 07.02.2009.
Kucera ukrao Cucheu zlato
Foto: EPA

Kanađanin je John Kucera sa startnim brojem dva senzacionalno upisao danas najbrže vrijeme spektakularnog spusta na SP-u u Val d'Isereu i oko vrata tako objesio prvu medalju u karijeri. Postolje su ispod Bellevardea upotpunila još i dva Švicarca: zlatni iz superveleslaloma Didier Cuche, te mladi, perspektivni Carlo Janka, koji je ovom broncom s 22 godine upisao prvu medalju na velikim natjecanjima. Hrvatski predstavnik, Natko Zrnčić-Dim, s pomalo je nesigurnom vožnjom i 3.82 sekunde zaostatka zauzeo 19. poziciju...

Svjetsko prvenstvo je još jednom danas pokazalo da ne popušta najboljima te da definitivno nema milosti za favorite. Prvak je svijeta tako neočekivano postao 24-godišnji Kanađanin John Kucera, koji u Svjetskome kupu nikada nije stao na pobjedničko postolje; ove je sezone samo jednom, i to na jedvite jade, uspio ući u prvih 15, a najbolji rezultat u spustu na Svjetskim prvenstvima je upisao u Bormiju, kada je bio šesnaesti.

Val d'Isere je ipak, po svemu sudeći, Kanađaninu donio posebnu motivaciju, te je nakon odličnog šestog mjesta u superveleslalomu na samom otvaranju, danas iskoristio odlične uvjete na stazi i oko vrata objesio zlatnu medalju. Drugo je mjesto pripalo zlatnom superveleslalomašu Didieru Cuche koji je za Kucerom zaostao samo 4 stotinke sekunde, dok je broncu osvojio još jedan mladić u švicarskom dresu, Carlo Janka.

Potpuni su krah doživjeli pak danas vladari ove discipline, alpska reprezentacija Austrije, koja je potpuno podbacila i u svojoj najjačoj disciplini nije uspjela upisati čak ni Top 5 rezultat. Njihovu karavanu predvodi čovjek sa startnim brojem 1, Herman Maier na šestome mjestu, slijede ga Michael Walchhofer, koji je u prvom pokušaju zauzeo 12. mjesto, no kojemu je zbog preranog puštanja na stazu omogućen ponovni start, te Klaus Kroell, dok je Christoph Gruber svoj nastup završio u zaštitnoj ogradi.

Prilično je razočaravajuću vožnju, nakon slabog 12. mjesta u superveleslalomu, upisao ponovno danas i Bode Miller, koji je morao probiti led i odskijati svoju vožnju kroz gustu maglu, koja je prilično onemogućila one najbolje spustaše. Tako su nakon njega loše rezultate redom upisivali i Aksel Lund Svindal, Michael Walchhofer, te Didier Defago, koji unatoč prednosti na dva prolaza nije uspio završiti utrku.

Natko Zrnčić-Dim je sa startnim brojem 24 odradio izrazito nesigurnu vožnju, te je u jednim vratima na sredini staze gotovo i odustao. Problemi su se za hrvatskog predstavnika nakon toga nastavili i tokom cijele staze, te je na koncu u cilj ušao kao predzadnji, lošiji je od njega bio samo Amerikanac Marco Sullivan, koji je upisao velikih 5.15 sekundi zaostatka. Lošije su vrijeme ipak, 'uspjeli' nakon njega upisati i Petr Zahrobsky, Drake Edward, Rok Perko, Terra Ferran te naš Tin Široki koji je odvozio solidnu vožnju i zauzeo, za njega, vrlo dobru 22. poziciju.

Utrku je, nažalost, obilježio i veliki broj odustajanja; mnogo je skijaša utrku završavalo u istim vratima: Didier Defago, Hans Olsson, Andrew Weibrechat, David Poisson... Bez plasmana su ostali još i Jan Hudec, Erik Guay, Manuel Osborne-Paradise, Erik Fisher, Lars Elton Myhre...

SP Val d'Isere, spust, skijaši:
1. John Kucera (Kanada) 2:07.01
2. Didier Cuche (Švicarska) +0.04
3. Carlo Janka (Švicarska) +0.17
4. Marco Buechel (Lihtenštajn) +0.52
5. Adrien Theaux (Francuska) +0.94
6. Hermann Maier (Austrija) +1.18
7. Werner Heel (Italija) +1.20
8. Bode Miller (SAD) +1.37
9. Michael Walchhofer (Austrija) +1.43
10. Klaus Kroell (Austrija) +1.60
...
19. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +3.82
...
23. Tin Široki (Hrvatska) +4.77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!