Tenis

Braniteljice naslova u stilu

Ivor Krapac • nedjelja, 08.02.2009.
Braniteljice naslova u stilu
Foto: EPA

Ruskinje i Talijanke bile su glavne dobitnice prvog dana prvog kola Svjetske skupine Fed Cupa. Ruskinje su na prvom koraku prema željenom trećem uzastopnom naslovu stigle do 2-0 protiv oslabljenih Kineskinja, dok su Talijanke na dobrom putu do iznenađenja u Francuskoj...

Ruska Fed Cup reprezentacija, u prethodne dvije godine najjača u ovom natjecanju, stigla je bod do ukupne pobjede nad Kineskinjama, koje su u Moskvu doputovale bez svojeg trojca iz Top 100 društva. U izostanku Jie Zheng (20.), Na Li (29.) i Shuai Peng (36.), glavni teret pao je na Zi Yan (119.) i Shuai Zhang (273.), a one nisu mogle puno protiv kvalitetnijih domaćih aduta.

Svjetlana Kuznjecova pobrinula se za prvi ruski bod sa 6:2 i 6:4 protiv Yan, dok je Jelena Dementijeva proslavila očekivano uvjerljivih 6:3 i 6:0 protiv Zhang. Dementijeva će u prvom nedjeljnom meču u susretu s Yan biti u prilici osigurati treći bod i ruski prolaz u polufinale.

Vezane vijesti

Izabranice Šamila Tarpiševa su do 2-0 došle glatko, dok su Talijanke jednako vodstvo u Francuskoj izborile u dva uzbudljiva i izjednačena meča. U izostanku Marion Bartoli, domaća reprezentacija oslonila se na Alize Cornet i Amelie Mauresmo, no barem zasad, bez željenog rezultata.

Talijankama je prvi bod u Orleansu donijela Flavia Pennetta, koja je nakon dva sata i 43 minute s 2:6, 7:6(7) i 6:4 bila bolja od Mauresmo. Iskusna Francuskinja imala je niz prilika za sretniji kraj, između ostalog, i meč-loptu u tie-breaku drugog seta i vodstvo od 4:1 u trećem, no sve šanse ostale su bez realizacije.

Vrlo zanimljivo bilo je i u drugom meču. Alize Cornet očito nije izdržala pritisak očekivanja na domaćem terenu - Francesca Schiavone, koja je jedinu dosadašnju ovogodišnju pobjedu ubilježila u kvalifikacijama Hobarta, iznenadila ju je sa 6:1, 2:6, 8:6 i time odvela svoju reprezentaciju korak do polufinala.

Susreti SAD - Argentina i Češka - Španjolska su nakon prvog dana na 1-1. Amerikanke su bez sestara Williams i automatski bez statusa favorita protiv Argentinki, pa prolaz gošći iz Južne Amerike ne bi bio sukladan imenu grada u Arizoni u kojem se ovaj dvoboj igra (Surprise).

Domaća reprezentacija povela je s jednosmjernih 6:2 i 6:1 Jill Craybas protiv Betine Jozami, a Argentinke su se vratile u egal pobjedom Gisele Dulko, svog glavnog aduta. Dulko je sa 6:2 i 7:5 nadjačala Melanie Oudin, dajući posebnu važnost prvom nedjeljnom meču, u kojem će se sresti s Craybas - pobjednica će dovesti svoju ekipu bod do polufinala.

Čehinje su u Brnu, kako se i očekivalo, na dvoranskom tepihu dočekale Španjolsku, no brza podloga zasad im je tek djelomično donijela priželjkivano. Petra Kvitova osigurala im je prvi bod sa 6:4 i 6:4 protiv Carle Suarez Navarro, prošlotjedne četvrtfinalistice Australian Opena, dok je Nuria Llagostera Vives vratila stvari na rezultatski početak s 1:6, 6:1 i 6:4 protiv Ivete Benešove.

U susretima Svjetske skupine II nakon prvog dana najbolje stoje Slovakinje i Srpkinje. Slovačke tenisačice imaju 2-0 protiv Belgijki, dok su Jelena Janković i Ana Ivanović u beogradskoj Areni donijele svojoj reprezentaciji 2-0 protiv Japanki.

Fed Cup, Svjetska skupina, prvo kolo: Rusija - Kina 2-0, Francuska - Italija 0-2, SAD - Argentina 1-1, Češka - Španjolska 1-1.

Svjetska skupina II, prvo kolo: Slovačka - Belgija 2-0, Švicarska - Njemačka 1-1, Srbija - Japan 2-0, Ukrajina - Izrael 1-1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!