Zimski sportovi

"Večeras će biti slavlja"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 09.02.2009.
"Večeras će biti slavlja"
Foto: EPA

Nije bilo Ivice Kostelića, no gotovo ga je perfektno, hladne glave i kao pravi rutiner, zamijenio 22-godišnji Natko Zrnčić-Dim. Budućnost hrvatskoga i svjetskoga skijanja. "Ovaj sam rezultat svakako priželjkivao, znao sam da će mi trebati i malo pomoći sreće; dobio sam ju, i sada sam presretan. Tako je to u sportu, teška slalomska staza nije išla na ruku ostalim klasičnim spustašima, i tu sam ja dočekao svoju priliku.", govorio je nakon utrke 'brončani' Natko...

Nakon dva je postolja u Svjetskome kupu, u Val d'Isereu i Kitzbühelu, Natko Zrnčić-Dim napokon zablistao i svoju moć pokazao i u najtežem i najvažnijem trenutku - na svjetskoj skijaškoj smotri. Nije bilo danas Ivice Kostelića, kod kojega je odličje u ovoj disciplini uvijek imperativ; sav je teret stavljen na Natkova leđa, i zbog toga ova brončana medalja sjaji zlatnim sjajem. Obradovao je danas zasigurno sve hrvatske skijaške zaljubljenike, pa i one koji tek letimično bace pogled na alpiniste; i nakon 'zlatnih' nas vremena Janice i Ivice, ponovno učinio ponosnima.

Iako se osjećao dobro, znao da ga Val d'Isere 'voli' te u mislima čvrsto držao kombinacijsku utrku Svjetskoga kupa od prije godinu dana, kada je zajedno s Ivicom započeo blistavu priču hrvatske skijaške povijesti, nadanja o medalji su ipak bila potisnuta: "Nisam ni sanjao da bih mogao do medalje ovdje, no riječi ne mogu opisati koliko sam sretan i zadovoljan."

"Bila je to velika borba, ovako nešto još nisam doživio", prokomentirao je Natko situaciju u kojoj je vodećem u kombinacijskom poretku u Svjetskoga kupa, Silvanu Zurbriggenu za samo jednu tisućinku sekunde 'ukrao' odličje: "Imao sam samo malo sreće, ovoga puta", sa smiješkom je rekao.

Utrku je, iako bez Ivice, budno promatrala i za svoga drugoga 'brata' navijala jedna od najvećih alpinistica u skijaškoj povijesti: "Janica je bila sa mnom na svim treninzima, pa čak i na pregledu slalomske staze. Možda je prenijela na mene svoju energije, izvanredna je skijašica."

Velika proslava se ne planira, interno slavlje će se sigurno održati, no Prvenstvo još nije završeno: "Danas sam se maksimalno borio i u spustu i u slalomu, staza je bila prepuna rupa i bilo je vrlo teško, posebno u slalomu, kada sam imao problema s vidljivošću. Medalju ćemo sigurno dobro proslaviti, mislim da ćemo svi biti pijani noćas. No, ipak moram biti 'čist' u glavi i skoncentrirati se na daljnje događaje, želim se kvalificirati i za veleslalom."

Teška slalomska staza, prepuna rupa i pod slabom vidljivošću, najviše je pogodovala slalomašima. Ipak, Francuz Grange je podlegao pritisku domaćeg terena i 'hupserima', i odustao nekoliko vrata prije cilja, dok Miller, u svom stilu također nije uspio završiti vožnju: "Što ćete, sport je takav, danas se meni posrećilo, sutra će se možda njima. Na takvoj teškoj stazi spustaši koji su bili ispred mene nisu imali prevelike šanse, Svindal je uspio sačuvati prednost jer je imao gotovo 3 sekunde 'viška', pa i sami ste mogli vidjeti da je tokom vožnje već dvije izgubio."

Glavni čovjek reprezentacije, pak, Vedran Pavlek, Natku je, osim moralnom podrškom, pomogao i lobiranjem kod šefa muškog dijela Svjetskoga kupa, da se spustaška staza s dvije minute skrati na minutu i pol: "Svi misle sada da sam to učinio samo zbog Natka, no to nije istina. Uostalom, Natko je odličan spustaš, bila staza duga ili kratka. Jednostavno nije pošteno da postoji takav nesrazmjer između spustaške i slalomske utrke."

Na Natkovu je spustašku prezentaciju imao i poseban komentar: "Svindal i Miller su se totalno obrušili prema cilju, maksimalno su riskirali i u njihovim se vožnjama nije mogla primijetiti kalkulacija. Natko je odvozio dobro, no s malo previše rizika. Mogao je biti i brži."

"Ma pustite ga, ne shvaćajte ga ozbiljno", dobacio je na to Natko. "Uvijek misli da mogu brže. Bio je ovo ipak moj maksimum, odvozio sam točno onako kako sam želio i u potpunosti sam zadovoljan."

Odličan dan za hrvatskog skijanje dodatno su uljepšali 14. i 15. mjestom Tin Široki i Ivan Ratkić, a posebno nas veseliti može spustaška vožnja Širokog, u kojoj je zauzeo 19. mjesto: "Zadovoljan sam prezentacijom u spustu, no nije to bilo ništa senzacionalno, jedna prilično solidna vožnja. Nije bilo presudno to što su skratili spust, i ovako je bio prilično zahtjevan zbog staze koja je neravna i dosta 'trese'."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!