Nogomet

Neprobojni Australci korak do SP-a

Borna Rupnik • srijeda, 11.02.2009.
Neprobojni Australci korak do SP-a
Foto: EPA

Večeras se diljem Europe igraju brojne prijateljske utakmice, dok se u Aziji odvija bespoštedna borba za nastup na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici 2010. godine...

Australija je na čelu s vratarom Markom Schwarzerom u Japanu izdržala sve nalete domaćih nogometaša i održala početnih 0:0. Tim su rezultatom Australci nakon četiri utakmice zadržali prvo mjesto u skupini i još su uvijek bez primljenog gola. Japanci ostaju drugi, dok se na treće mjesto uspeo Bahrein, neočekivanom pobjedom u Uzbekistanu. Strijelac pobjedničkog pogotka bio je Abdulrahman u posljednjoj minuti susreta.

"Ostvarili smo velik rezultat. Japanci su se za ovih 90 minuta pripremali pet tjedana, a mi dva dana. Zadovoljni smo postignutim, a mislim da će zadovoljni biti i Japanci", izjavio je poslije dvoboja australski veznjak Tim Cahill, a s njim se slaže i njegov izbornik Pim Verbeek: "Mogu samo pohvaliti svoje igrače".

Australija ima deset bodova, Japan osam, a Bahrein i Katar po četiri. Uzbekistan se s jednim bodom nalazi na začelju poretka.

U drugoj je skupini situacija kudikamo zamršenija. Izravni obračun dvaju najvećih konkurenata za prva dva mjesta, Južne Koreje i Irana, završio je podjelom bodova. Iranci su poveli nakon sat vremena igre preko Javada Nekounama, a svoju je momčad od poraza spasio Ji Sung Park u 81. minuti.

Taj je rezultat iskoristila Sjeverna Koreja, koja je minimalnom pobjedom protiv Saudijske Arabije izbila na drugo mjesto na ljestvici. Junak dana zove se Mun, koji je saudijskog vratara svladao u 29. minuti i osigurao Sjevernoj Koreji sva tri boda.

Južna Koreja dva kola prije kraja ima osam bodova, Sjeverna Koreja sedam, Iran šest, a u igri je još i Saudijska Arabija s četiri boda. Posljednja momčad, reprezentacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, osvojila je samo jedan bod.

Kvalifikacije za SP, Azija:

Skupina 1:
Japan - Australija 0:0
Uzbekistan - Bahrein 0:1

Skupina 2:
Sjeverna Koreja - Saudijska Arabija 1:0
Iran - Južna Koreja 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!