Rukomet

Neželjeni Francuzi

Ivor Krapac • četvrtak, 12.02.2009.
Neželjeni Francuzi
Foto: Kristijan Komarica

Nisu zvučni ili osobito atraktivni, ali su jaki i iznimno neugodni - tako je, u kratkim crtama, Igor Vori opisao Chambery Savoie, prvog suparnika zagrebačkog Croatia osiguranja u drugom krugu Lige prvaka. Francuska momčad u Zagreb stiže u subotu, igrat će se u 17,45 sati u Ledenoj dvorani Doma sportova, a bez obzira koliko suparnik bio jak, Zagrebaši očekuju i najavljuju pobjedu...

Chambery će u drugi krug krenuti iz najpovoljnije pozicije u skupini 2. Francuski klub je jedini iz prvog dijela natjecanja prenio sva četiri boda, uhvaćena s dvije pobjede nad Pivovarnom Laško iz Celja, što je dobar pokazatelj da se radi o neugodnom protivniku. Glavna zvijezda im je francuski reprezentativac Daniel Narcisse, a u približavanju ostalih glavnih aduta te momčadi, Lino Červar izdvojio je i još dva Francuza, Benjamina Gillea i Guillaumea Jolija, Slovenca Juru Nateka i Čeha Karela Nocara.

Ledena će biti paklena

Direktor Kaleb izvijestio je da prodaja ulaznica, koja je počela u srijedu poslijepodne, zasad ide sjajno. Prvog dana prodano je 1.000 karata za subotnju utakmicu, danas se očekuje sličan broj, a u petak možda više ni ne bude neprodanih ulaznica. Kao i dosad, prodaja se obavlja na blagajni na južnoj strani Doma sportova.

Vezane vijesti

"Da igramo u Areni, za očekivati je da bismo i nju popunili", kazao je Kaleb.

"Radi se o momčadi koja se u dosadašnjem tijeku natjecanja pokazala vrlo nezgodnom. Gledao sam ih više puta, posebno su me oduševili u srazu na gostujućem terenu u Celju, više nego kod kuće s istim protivnikom... Preferiraju istovjetan, vrlo sličan rukomet francuskoj reprezentaciji, poglavito u defanzivnom sustavu", kazao je šef struke Zagrebaša: "Imaju dubokih 5-1 koji neke čak podsjeća na 3-2-1, a povremeno to pretvaraju u 6-0, uz dva igrača, 'dvicu' i 'peticu', koji su vrlo agresivni u obrani. Njeguju vrlo čvrstu igru, što je, uostalom, karakteristika francuskog rukometa, a ono što kod njih impresionira su visoki rezultati. Znaju dobro otići u tranziciju, na brzi centar, tu ćemo imati dosta posla, trebat ćemo postaviti igru da ne dolaze do izražaja u tranziciji."

"Bit će to izrazito velik dvoboj za gledatelje. Naravno da gledam pozitivno i vjerujem u svoje igrače i koliko god znam da će biti teško i da će nam trebati velika utakmica, mislim da moram razmišljati optimistično. Svjestan sam da neće biti lako, to je jasno, no morat ćemo pobijediti", dodao je Červar.

Dvije pobjede nad Celjanima, 37:30 kod kuće i 32:25 u gostima, dobro su upozorenje koje su u prvi plan gurnuli i Kiro Lazarov, Igor Vori i novi član Zagrebaša Mateo Hrvatin, koji će u izostanku ozlijeđenog Štrleka dobiti priliku na lijevom krilu.

Lazarov je svjež i oporavljen nakon napora odlično odrađenog Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj, na kojem je s ukupno 92 pogotka srušio rekord u golovima na jednom SP-u. Sjajni makedonski desni vanjski tvrdi da je spremna i cijela momčad: "Hvala Bogu, svi smo zdravi i skoro kompletni, s izuzetkom Somića, mislim da smo se dobro pripremili u ovih pet-šest dana nakon SP-a. Samim tim što je Chambery lako dobio u Celju pokazuje se da se radi o vrlo ozbiljnoj momčadi, no i mi smo jaki i sve osim naše pobjede u subotu bila bi senzacija. Optimistični smo, iskusni smo, nećemo dozvoliti da nam se dogodi nešto što nitko ne očekuje."

Navijački rekviziti

Prije, tijekom i nakon utakmice sa Chamberyjem u prostorima lijevo i desno od ulaza u dvoranu s južne strane Doma sportova navijači će moći nabaviti navijačke rekvizite zagrebačkog Croatia osiguranja, najavio je direktor Bartol Kaleb.

Na ponudi će biti šest do osam artikala, originalni dresovi, navijački šalovi, fotografije s potpisima igrača, zastavice i, što će mnoge vjerojatno oduševiti - navijačke trubice.

Igor Vori kazao je da je Chambery protivnik kojeg nije želio u skupini drugog kruga: "Imam velik respekt prema njima, nisu favoriti niti nekakvo zvučno ime kao Ciudad Real ili Kiel, ali igraju jako dobar rukomet - to su pokazali i u Celju gdje su vodili s osam razlike. Imaju kvalitetu, Narcisse im je glavni igrač, ali opet, nije on jedini, imaju još pet-šest reprezentativaca... Mislim da je najbitnije da ih ozbiljno shvatimo, kao što i jesmo. Znamo kako do uspjeha, kroz obranu im trebamo otežati, a sebi olakšati posao na putu do željena dva boda."

Mateo Hrvatin još se privikava na novo okruženje nakon dolaska iz Zameta, zna da su u Zagrebu očekivanja i zahtjevi puno veći nego u riječkom klubu: "Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam došao u Zagreb, znamo što ovaj klub znači u Europi i kod nas, nitko sretniji od mene... Za subotu mogu samo najaviti da ćemo dati sve od sebe, ići ćemo 'na glavu' i uzeti ta dva boda."

Vrijeme za zadovoljstvo obavljenim na Svjetskom prvenstvu na domaćem terenu je, kako je kazao i direktor kluba Bartol Kaleb, sada iza Zagrebaša. Kaleb je čestitao baš svim članovima zagrebačkog CO-a koji su sudjelovali i imali barem djelić zasluga u ostvarenom na SP-u, no za sve njih priča ide dalje, ovog puta u klupskom dresu.

Od Zagreba se traži najmanje četvrtfinale, subotnja dva boda približila bi hrvatske prvake tom cilju.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!