Košarka

Velikani grabe prema četvrtfinalu

Ante Jukić • četvrtak, 12.02.2009.
Velikani grabe prema četvrtfinalu
Foto: EPA

Koliko znači domaći parket u ovoj fazi natjecanja košarkaške Eurolige, pokazali su i večerašnji dvoboji u Madridu, Barceloni i Ateni. Realu i Panathinaikosu večerašnje su pobjede bile treće zaredom u Topu 16, tako da ova dva europska velikana praktički možemo smatrati sudionicima četvrtfinala...

Skupina F

Dvoboj dvaju velikana europske klupske košarke, Reala i Maccabija, kakvu-takvu neizvjesnost imao je do posljednje četvrtine, u koju su domaćini prenijeli devet poena prednosti (70:61). Završnih deset minuta dvoboja u potpunosti je pripalo raspoloženim domaćinima, koji su otpustili sve "kočnice" i nanijeli težak poraz svom velikom rivalu iz Tel Aviva.

Do konačnih 98:79, "kraljevski" je klub predvodio Louis Bullock, s 24 ubačaja. Po 13 poena dodali su Mumbru i Llull, dok su kod gostiju sav teret ponijeli Arroyo (21) i Eliyahu (20), koji ipak nisu imali adekvatnu podršku ostatka momčadi.

Dok je njihov najveći rival lomio otpor gostiju iz Tel Aviva, Barcelona je na svom parketu tražila ono što su im gotovo svi stručnjaci upisali i prije prvog sudačkog podbacivanja - pobjedu nad berlinskom Albom i još jedan korak dalje prema plasmanu u četvrtfinale. Nakon prvog poluvremena, koje je okončano minimalnim 38:37 vodstvom gostiju, izgledalo je kako će to biti sve samo ne lagan posao za Blaugranu, no u nastavku utakmice stvari su ipak sjele na svoje mjesto.

Furioznom trećom četvrtinom domaćini su potpuno izbezumili košarkaše Albe, tako da su sve dvojbe oko pobjednika bile otklonjene i prije posljednje dionice utakmice, u koju je Barcelona ušla s +17 (62:45). Završnih deset minuta ponudilo je rutinsko odrađivanje posla domaće momčadi, koja je drugom pobjedom u skupini G (85:69) zadržala korak sa svojim ljutim madridskim rivalom. Najefikasniji pojedinac u drugoj pobjedi katalonskog diva bio je sjajni Elsan Ilyasova, koji je ubacio 30 poena, a dobre role pružili su i Basile (14), te Navarro (13). Kod gostiju iz glavnog grada Njemačke, pak, bolji od ostalih bili su Jenkins (12) i Nadjfeji (11).

Kako sada stvari stoje u ovoj skupini, Real je jednom nogom u četvrtfinalu, Alba je praktički izgubila sve šanse, dok će se za preostalo mjesto koje vodi dalje "potući" Barcelona i Maccabi.

Skupina G

Nakon što su jučer svoju obvezu odradili Partizan i Unicaja, susretom Panathinaikosa i Lottomatice kompletirana je prva polovica natjecanja u skupini G. Očekivano, pobjedu je odnio atenski div, koji je svojim trećim slavljem praktički "zakapario" jedno od dva mjesta koja vode u četvrtfinale. S druge strane, Rimljani su i dalje bez pobjede u ovoj fazi natjecanja, tako da su njihove šanse za prolazak skupine sada svedene na puku teoriju.

Lottomatica je priključak pred čak 13 tisuća vatrenih domaćih navijača uspjela držati tek u prvom poluvremenu, koje je Pao zaključio s pet poena prednosti (44:39). U nastavku dvoboja vidjeli smo klasičnu demonstraciju sile "zelenih", sve do konačnih 92:67 i treće pobjede grčkog prvaka u skupini G.

Svoje poene Panathinaikos je uredno raspodijelio na više strana, tako da ih je čak šest igrača ubacilo devet ili više - Spanoulis i Nicholas po 11, Batiste deset, Fotsis, Hatzivrettas i Jasikevičius po devet. Goste iz Vječnog grada predvodio je trolist Hutson - Jennings - De la Fuente, koji su ubacili identičnih 11 poena.

Baš kao što je to slučaj u skupini F, i ovdje su mnoge stvari jasnije nakon odigrana tri kola. Pošto je jedno četvrtfinalno mjesto "rezervirano" za Panathinaikos, a Lottomatica još uvijek nema niti jednu pobjedu, sasvim je izvjesno da će će drugi putnik među najboljih osam biti Partizan ili Unicaja, koji će u sljedećem kolu odmjeriti snage u Malagi.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Barcelona85:69Alba Berlin
Real Madrid98:79Maccabi Tel Aviv
1Barcelona 51+79
2Real Madrid 51+18
3Maccabi Tel Aviv 24-24
4Alba Berlin 06-73

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!