Zimski sportovi

Janka blizu medalji, Natko u drugoj vožnji

Antonija Pavlić • petak, 13.02.2009.
Janka blizu medalji, Natko u drugoj vožnji
Foto: EPA

Sjajni 22-godišnji Švicarac Carlo Janka najbolje je odradio tehnički zahtjevnu prvu veleslalomsku vožnju na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu i tako se potpuno približio osvajanju druge 'svjetske' medalje. Slavodobitnik je na ovome terenu sredinom prosinca u Svjetskome kupu u potpunosti iskoristio stazu postavljenu od strane švicarskog trenera Brünnera, te ispred Bennija Raicha na drugom i Massimiliana Blardonea na trećem mjestu upisao gotovo sekundu prednosti...

Carlo Janka definitivno više nije iznenađenje, skijaš je to kojeg se njegovi kolege već sada moraju ozbiljno pribojavati. No, unatoč je tome malo tko očekivao danas da će na ovakav način deklasirati konkurenciju na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu, i sa startnim brojem dva, na stazi na kojoj je 13. prosinca upisao prvu pobjedu u Svjetskome kupu, ostvariti znatnu prednost pred ostatkom konkurencije za najsjajniju medalju.

Nakon što je Ted Ligety kao prvi danas ušao u cilj s vremenom 1:09.96, malo je tko predviđao da će ga mladac iz Švicarske, Carlo Janka koju minutu poslije 'skinuti' za gotovo dvije sekunde. Janka, koji je u Svjetskome kupu, nakon veleslalomskog trijumfa u Val d'Isereu upisao i najbolje vrijeme u kombinaciji Wengena, je odradio tehnički gotovo savršenu vožnju, bez pogrešaka, iznimno agresivno i brzo, te je pred sve dolazeće skijaše postavio visoku 'letvicu'.

Vezane vijesti

S velikim je zaostatkom za Jankom u svoju vožnju krenuo i Austrijanac Benjamin Raich, od kojeg deprimirani Austrijanci danas očekuju medalju bilo kojega sjaja, ne bi li barem spasio čast čitave reprezentacije, koja je 'kiksala' u svakoj dosadašnjoj muškoj disciplini. Raich je tokom staze, kao što će to raditi i mnogi poslije njega, samo skupljao zaostatak, da bi gotovo u posljednjim metrima 'skinuo' 20-ak sekundi i upisao nešto manje od pola sekunde zaostatka.

Veliku borbu za medalju vodit će i iza njih veleslalomski specijalist, Massimiliano Blardone, Švicarac Didier Cuche, Austrijanac sa startnim brojem 21, Marcel Hirscher, te Manfred Moelgg koji su se smjestili u 22 stotinke.

Geslom Tine Maze, koja je najboljom jučerašnjom drugom vožnjom s petnaeste pozicije u prvoj vožnji stigla do srebrne medalje, vodit će se sigurno i Phillip Schörghofer, Jean Baptiste-Grange, Ted Ligety te Aksel Lund Svindal, koji su se do petnaestoga mjesta 'zgurali' u 60-ak stotinki sekunde.

Od četiri hrvatska predstavnika koja su se okušala u današnjoj utrci najbolji je rezultat postigao brončani superkombinatorac Natko Zrnčić-Dim, koji je s vremenom 1:13.53 i +5.28 sekundi zauzeo 30. poziciju. Tinu Širokom je s +6.62 pripalo 37. mjesto, Daliboru Šamšalu s +6.94. 41., dok je Danko Marinelli izletio sa staze, vraćao se, te utrku završio kao posljednji, sa zaostatkom od +21.07.

SP Val d'Isere, veleslalom, prva vožnja:
1. Carlo Janka (Švicarska) 1:08.25
2. Benjamin Raich (Austrija) +0.48
3. Massimiliano Blardone (Italija) +0.96
4. Didier Cuche (Švicarska) +1.13
5. Marcel Hirscher (Austrija) +1.15
6. Manfred Moelgg (Italija) +1.19
7. Phillip Schörghofer (Austrija)+1.59
8. Jean-Baptiste Grange (Francuska) +1.65
9. Ted Ligety (SAD) +1.71
10. Truls Ove Karlsen (Norveška) +1.95
...
30. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +5.28
...
37. Tin Široki (Hrvatska) +6.62
...
41. Dalibor Šamšal (Hrvatska) +6.94
...
49. Danko Marinelli (Hrvatska) +21.07

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!