Zimski sportovi

Janka dominantan, Natko odličan

Antonija Pavlić • petak, 13.02.2009.
Janka dominantan, Natko odličan
Foto: EPA

Nakon svih vremenskih problema koji su ovih dana opsjedali organizatore Svjetskog prvenstva u Val d'Isereu, ovo se mondeno francusko zimovalište napokon danas probudilo okupano suncem. U takvom se okruženju najbolje snašao vodeći iz prve vožnje, Carlo Janka, drugo je mjesto obranio Benjamin Raich, dok je brončano odličje pripalo najboljem u drugoj vožnji, Amerikancu Tedu Ligetyju...

Prvi se u drugu veleslalomsku vožnju 40. Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju otputio hrvatski skijaš Natko Zrnčić-Dim te u cilj ušao s vremenom 2:24.74, što je na koncu bilo dovoljno za 27. mjesto i izvanredno 19. vrijeme druge vožnje.

Senzacija iz prve vožnje, koji je startao odmah nakon njega - Japanac sa startnim brojem 75 - Naoki Yuasa, za Natkom je uslijed veće pogreške u donjem dijelu zaostao više od dvije sekunde, da bi na istome mjestu pogriješio i sljedeći Rus Sergei Maitakov, prokockavši tako veliku prednost koju je do tada akumulirao.

Bolji je rezultat od Zrnčića-Dima uspio ipak upisati već sljedeći na startu, Šveđanin Niklas Rainer, koji je od našeg brončanog superkombinatorca upisao 1.25 stotinki brže vrijeme. Izmijenili su se nakon toga u vodstvu i Čeh Krystof Kryzl, Kanađanin Robbie Dixon, Nijemac Felix Neureuther, uz ogromnu pogrešku koja mu je pojela više od sekunde prednosti i Francuz Marcus Sandell te Finac Gauthier De Tessieres, iza kojega je započela borba za najbolje pozicije.

Rasplet se počeo odigravati već sa nastupom Teda Ligetyja, koji je kao deveti u drugoj vožnji do cilja stigao brzo, mirno i pametno, te upisavši najbolje vrijeme i veliku prednost pred do tada vodećim Talijanom Plonerom. Najveći domaći adut Jean Baptiste-Grange nije uspio na krilima publike postići bolje vrijeme od Amerikanca, semafor je pri njegovu ulasku u cilj pokazao 76 stotinki sekunde zaostatka i drugo vrijeme za vodećeg u slalomskom poretku Svjetskoga kupa.

Vrijeme Teda Ligetyja od 2:19.81 nije uspio nadmašiti niti s 52 stotinke prednosti na samom startu Manfred Moelgg, koji je u cilj čak ušao s lošijim vremenom od našega Zrnčića-Dima, pa ni mladi Austrijanac Marcel Hirscher, a istu su kategoriju dodatno podebljali i Didier Cuche i Massimilliano Blardone.

Veliku prednost od 1.19 uspio je ipak očuvati i do kraja zadržati 28 stotinki, drugi iz prve vožnje, Austrijanac Benjamin Raich, te tako svojoj naciji donijeti toliko željenu 'mušku' medalju. Zlato je uspio uzeti mladi Švicarac Carlo Janka, koji je unatoč prilično velikoj pogrešci na gornjem dijelu staze, pokazao da je danas bio najbolji te je zasluženo oko vrata objesio prvo odičje najsjajnijeg sjaja.

SP Val d'Isere, veleslalom:
1. Carlo Janka (Švicarska) 2:18.82
2. Benjamin Raich (Austrija) +0.71
3. Ted Ligety (SAD) +0.99
4. Marcel Hirscher (Austrija) +1.06
5. Massimiliano Blardone (Italija) +1.67
6. Didier Cuche (Švicarska) +1.69
7. Jean Baptiste-Grange (Francuska) +1.75
8. Alexander Ploner (Italija) +1.78
9. Aksel Lund Svindal (Norveška) +1.79
10. Marc Bertohd (Švicarska) +1.94
...
27. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +5.92

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!