Košarka

Show ispred svega

Branimir Korać • petak, 13.02.2009.
Show ispred svega
Foto: EPA

NBA All Stars vikend započinje. No bez obzira na medijsko napumpavanje događaja i pokušaja vraćanja stare slave, ne može se reći kako je zanimanje za glavni trenutak vikenda, All Stars utakmicu, nezapamćen...

Vratimo film u osamdesete i devedesete. NBA All Stars utakmica bila je manje-više natjecateljskog naboja. Istina, nije obrana bila na razini onih pravih utakmica, ali se igrala, pokušavalo se doći do pobjede. Unatoč tome nismo ostajali zakinuti i za atrakcije koje su se opet svodile na nekakav normalan broj kako se ne bi ubio taj natjecateljski naboj. Upisati pobjedu na All Stars susretu bila je stvar prestiža, pokazati da si najbolji među najboljima.

Danas se to polako gubi. Ona želja za pobjedom polako odlazi u drugi plan i sve se svodi na atrakciju, show i održavanje dobrog raspoloženja na terenu. Obranu igraju još tek oni koji se pojavljuju po prvi put ili pak oni koji pokušavaju doći do atraktivne blokade koja bi podigla publiku. Ostali se manje-više u obrambenoj fazi izmiču puštaju atraktivnu akciju kako bi se dovršila.

Vezane vijesti

Ljubitelji košarke koji traže taj natjecateljski naboj neće baš učiniti sve kako bi pogledali taj All Stars, no on je ipak u zadnje vrijeme napravljen za one željnih atrakcija i lijepih poteza. Tako umjesto košarkaške utakmice dobivamo neprekidni slijed atraktivnih poteza kao da je netko spojio niz filmića s youtubea.

Sve je to utjecalo i na zainteresiranost gledatelja za ovim susretom. Pad popularnosti u Europi i SAD-u je u posljednjih deset godina prema nekim istraživanjima između 15 i 27 posto što je puno previše za Sterna i društvo koji All Stars utakmicu od ranih dana zamišljaju kako košarkašku promidžbu povezanu uz posao i reklame.

Ne treba sumnjati kako NBA liga neće zaraditi pozamašnu svotu. Brojne TV kuće otkupit će prijenose i već na samim pravima prijenosa zarada će biti velika. Dodajmo tu i silne reklame koje posljedično prate prijenose s velikim brojem gledatelja i nije teško shvatiti kako liga zarađuje. Zarađuju i košarkaši, dobar dio reklamnih ugovora sklapa se i tijekom All Stars vikenda.

U razgovoru s kolegom novinarom sa sjevernoameričkog kontinenta, ogorčeno je ustvrdio kako je samo glasovanje za All Stars postalo cirkus. "Strah me je situacije kada će petorica Kineza biti na popisu kandidata za glasovanje." Normalno je da svatko gura svog kandidata, ali nerijetko se događa da na All Stars vikendu ne igraju oni najbolji na terenu već velika imena koja imaju jaku glasačku mašineriju. Tako ćemo i ove godine u petorkama imati one koji su stvorili ime, a nemaju iza sebe briljantnu sezonu. No, slava je tu, a ovo je ipak All Stars, utakmica zvijezda, a ne isključivo najboljih.

No kako sve ne bi bilo crno, veliki plus NBA ligi i All Stars vikendu ide za popratna događanja. Osim natjecateljskog dijela u zakucavanjima i tricama koji su uvijek atraktivni širokom pučanstvu, organiziraju se i brojne nenatjecateljske aktivnosti koje su povezane s humanitarnim radom i donacijama udrugama.

Tu je i rookie utakmica koja je zadržala još uvijek onu čar igre, želju igrača za pobjedom prije svega. Upravo ta rookie utakmica je razlog zbog koje ću provesti barem dio večernjeg dijela All Stars vikenda budan. Onaj dio gdje se veliki dečki igraju, prepustit ću ipak drugima...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!