Nogomet

Sportnetova vaga: Čiji će aduti prevagnuti?

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • srijeda, 18.02.2009.
Sportnetova vaga: Čiji će aduti prevagnuti?
Foto: Bruno Karadža

Kako se bliži početni udarac u dugo iščekivanom najvećem hrvatskom derbiju, važu se i najmanje sitnice koje bi ga mogle odlučiti. Dva Sportnetova kolumnista, Bernard Jurišić i Tomislav Pacak, postavili su Hajdukove i Dinamove adute na vagu i pokušali promaći favorita...

SUBAŠIĆ - BUTINA
Jurišić: 0,5 - 0,5
Butina je iskusniji, no ni Subašić nije baš "klinac". Uz Skendera, to su dva ponajbolja vratara lige i trebali bi biti snažan oslonac svojih momčadi tijekom 90 poljudskih minuta.

Pacak: 0-1
Za vratara je iskustvo od neprocjenjive važnosti, a u tom području Dinamov čuvar mreže "šiša" mladog Subašića. Hajdukov vratar imao je solidnu jesen, ali i nekoliko kikseva, dok je Butina skupio relativno mali broj nastupa zbog ozljeda. Prednost ipak - iskusnijem.

RUBIL - LOVREN
Jurišić: 1-0
Rubil je na mjesto desnog braniča prekomandiran iz veznog reda, Lovren s mjesta stopera. Rubil je ipak iskusniji od mladog reprezentativca, a to u ovakvim utakmicama često presudi. Da je Etto spreman, vaga bi pokazala - neriješeno.

Pacak: 0,5-0,5
Rubil se solidno priviknuo na priučenu poziciju desnog beka, ali ipak je jasno da se radi o najkritičnijoj poziciji u Hajdukovoj momčadi. Puno bolje nije s druge strane, jer Etto već odavno nije u velikoj formi, dok Lovrenove igre variraju od vrlo dobrih do slabih. Vjerojatno će obje strane strategiju donekle graditi upravo na udarima po toj strani.

STRINIĆ - HRGOVIĆ
Jurišić: 0,5-0,5
Hrgović je iskusniji i kompletniji lijevi bočni od Strinića, no u nedjelju ga očekuje najteža utakmica karijere, u kojoj će se boriti i s protivnicima i s tribinama. Strinić je u vrlo dobroj formi, jedan od najboljih Hajdukovaca na pripremama, istisnuo je čak i puno zvučnijeg Šerića iz prvih 11.

Pacak: 0,5-0,5
Ako će igrati Strinić, radi se o potencijalnoj najslabijoj točki u redovima Hajduka. Šerić bi donio puno više iskustva i čvrstine, no pitanje je koliko je natjecateljski spreman. Hrgovića, s druge strane, čeka psihološki zahtjevna utakmica, no podignuo je formu tijekom zime i ovog bi proljeća trebao postati pravo pojačanje Dinama.

VEJIĆ - KOVAČ
Jurišić: 0-1
Vejić je najveće ovozimsko pojačanje Hajduka, no u vaganju s kapetanom reprezentacije nitko u HNL-u nema šanse. Kovač je ogromni Dinamov plus i na terenu i izvan njega, a gledajući svih 11 međusobnih "okršaja", ovo je možda i najjači, barem po imenima. Ipak, autoritet, iskustvo i kvaliteta su na strani "brata također".

Pacak: 0-1
Hajduk je napravio veliki potez dovođenjem reprezentativnog stopera Vejića i nedvojbeno je time učvrstio svoju obranu, posebno u skoku. No, Dinamo je uzvratio dovođenjem kapetana hrvatske reprezentacije, a prekaljeni stoper usprkos godinama može igrati na visokoj razini - pokazao je to na Euru. S iskustvom nastupa za Bayern, Juventus i Dortmund te reprezentaciju, Kovač je igrač najbogatijeg rezimea na derbiju.

J.BULJAT (PANDŽA) - BIŠĆAN
Jurišić: 0-1
Kuriozitet - Hajdukova je obrana možda najjači dio momčadi, a oba direktna dvoboja pripadaju Dinamovim stoperima. Odlučio se Miše za J.Buljata ili Pandžu, ni jedan od njih (još) nema kvalitete koje ima Bišćan.

Pacak: 0-1
Na papiru je ovaj dvoboj sigurno na strani Dinama, premda je pitanje kako će to izgledati na terenu. Bišćan nije briljirao prošle jeseni, još treba vidjeti kako se uigrao s Kovačem iako bi u teoriji trebali biti odličan par. Buljat sigurno neće igrati u Liverpoolu, ali današnji Bišćan također ne bi nosio dres Redsa.

ANDRIĆ - CALELLO
Jurišić: 0,5-0,5
Malo je u Hrvatskoj onih koji su odgledali barem jednu utakmicu novog Argentinca, no prema prvim dojmovima - bit će dobra investicija. Andrić je uz Skoku jedan od najvažnijh igrača Hajdukove momčadi, s puno derbija iza sebe, iskusan, miran, a istodobno agresivan. Opreza radi - neriješeno.

Pacak: 1-0
Srđan Andrić ključni je čovjek Hajduka, nositelj agresivnosti, tempa i uopće igre Splićana. Calello je, pak, usprkos uloženom novcu nepoznanica, pa ga usprkos dobrim igrama na pripremama ne možemo izjednačiti s čovjekom koji ima "sto derbija" u nogama.

GABRIĆ - BADELJ
Jurišić: 1-0
Gabrić je ove sezone "eksplodirao" i jedan je od najkonstantnijih igrača Hajdukove momčadi. Badelj nema konstantu jer je malo igrao, malo ne. Prednost "Hajdukovom dinamu", koji je tijekom zime od najslabijeg došao do jednog od najboljih ugovora u Hajduku.

Pacak: 1-0
Iza dva "poletarca" je jesen u kojoj su se predstavili kao budućnost dvaju klubova, ali na domaćem terenu prednost ide Gabriću. Hajdukov "dinamo" je i "tiha patnja" Zdravka Mamića što dovoljno govori o njegovim kvalitetama.

SKOKO - VRDOLJAK
Jurišić: 1-0
Skoko drži "tri kantuna" u Hajdukovom veznom redu, njegov je iskustvo neprocjenjivo za splitsku momčad. Igra zrelo i racionalno, proigrava dugim loptama, pomaže stoperima. Vrdoljak je sve bolji i svojom se igrom izborio čak i za promjenu Dinamovog taktičkog koncepta, no Skoko u ovom trenutku ipak više teži.

Pacak: 0,5-0,5
Iskusni Skoko dobro povezuje Hajdukove redove, stiže puno toga i zatvoriti iza, no Vrdoljak je tiho postao najkonstantniji (i najredovitiji) član Dinamove postave, nimalo slučajno. Na Vrdoljakovoj strani su mladost, silina, moć, na Skokinoj znanje i iskustvo.

M.BULJAT - SAMMIR
Jurišić: 0,5-0,5
U Buljatu buja veliki motiv da u svom prvom splitskom derbiju u dresu Hajduka pokaže koliko vrijedi. S druge strane, Brazilac je jedan od najvećih dobitnika Dinamovih priprema i bude li u pravom raspoloženju mogao bi stvoriti velike probleme splitskoj obrani.

Pacak: 0-1
Teško je pogoditi koji Sammir će se pojaviti na Poljudu, nevidljivi ili dominantni. No, Brazilac je nedvojbeno vrlo opasan igrač, izuzetnih mogućnosti, a protiv Salzburga je pokazao da je u pravoj formi. Marijan Buljat pronašao se na novoj poziciji, pa iako još nije na razini iz Dinama važan je kotačić Hajdukove igre.

IBRIČIĆ - MANDŽUKIĆ
Jurišić: 0-1
Hrvatski reprezentativac najveći je Dinamov napadački adut, dok je bosansko-hercegovački zadužen za koristiti prostor koji će nastati dok se "modri" budu bavili Kalinićem. Mandžukić je jedan od najboljih igrača HNL-a, bolji i od vrlo dobrog Ibričića.

Pacak: 0-1
BiH reprezentativac sposoban je odigrati odličnu utakmicu, no činjenica je da je odigrao puno partija ispod prosjeka prošle jeseni. Prednost Mandžukiću zbog puno boljih fizičkih kapaciteta i navike da u velikim utakmicama igra zapaženo; Mandža je ipak prilično opasniji po gol nego Ibričić.

KALINIĆ - SLEPIČKA
Jurišić: 1-0
Kalinić je igrač koji stvara prevagu, bilo pogocima, bilo vezanjem nekoliko igrača na svoja leđa. Slepička je novak i da bi dobio prednost u ovakvim vaganju trebat će mu puno dobrih predstava. U ovom trenutku, bez ikakve dvojbe - Kalinić.

Pacak: 1-0
Slično kao u ogledu Andrića i Calella, ovdje se radi o dvoboju dokazane HNL vrijednosti i novaka za hrvatske travnjake. Slepička nije mogao imati teži debi, definitivno prednost ide najboljem strijelcu HNL-a bez kojeg Hajdukova igra u potpunosti gubi realizaciju.

ANTE MIŠE - MARIJAN VLAK
Jurišić: 0,5-0,5
Vlak ima više iskustva na klupi i duže vremena radi kao prvi trener. Taj argument stavlja prednost na njegovu stranu, no vagu opet nivelira činjenica da je Miše i dalje "Mr. 100%", bez ijednog izgubljenog boda na klupi Hajduka. Pun je samopouzdanja, igrači mu "slijepo" vjeruju i teško je vjerovati da će ijedan od trenera nadmudriti onog drugog nekakvom taktičkom inovacijom ili iznenađenjem.

Pacak: 0-1
Iako je Miše sjajno startao na klupi Hajduka, iza njega kao trenera su tek prve odrađene pripreme u karijeri. Vlak ima u nogama puno veći broj velikih (i puno većih) utakmica, a ta smirenost i iskustvo mogu biti veliki adut Modrih. Dojam je da je Miše svojim izjavama motivirao Dinamovce i stavio veliki pritisak na svoju ekipu, dok je Vlak u tim najavama puno "prizemljeniji". Dinamo je nakon priprema s Vlakom često izgledao odlično, najavio je to i protiv Salzburga.

ATMOSFERA U MOMČADI
Jurišić: 0,5-0,5
Prije nekih mjesec dana, vaga je ovdje bila debelo na strani Hajduka. No, zamjena problematičnog Drpića za velikog Kovača kao da je razbudila "modre", a pomoglo je i vrhunsko poluvrijeme u Salzburgu. U obje svlačionice trenutno vlada idilično raspoloženje, financijska dugovanja ne postoje, ugovori se isplaćuju - svi su zadovoljni i sretni. Barem do ponedjeljka.

Pacak: 0,5-0,5
Činilo se veći dio zime kako će ovdje veliku prednost imati Hajduk, no osim što su poneka "kašljucanja" ohladila euforiju oko kvalitete momčadi, nizom izjava Splićani su si na le?a stavili ogroman teret. Dinamo je, pak, ušao u pripreme nakon tmurne jeseni, ali dojam je kako je jedno fenomenalno poluvrijeme protiv Red Bulla dalo ogromnu injekciju samopozdanja cijeloj momčadi.

NAVIJAČI
Jurišić: 1-0
Buka i ritam 30.000 napaljenih navijača bit će Hajdukova snaga svih 90 minuta. Bez obzira koliko se 1.500 Dinamovaca trudilo, neće uspjeti nadglasati domaće fanove koji traže i žele pobjedu. Minulog je proljeća upravo pozitivna energija s tribina vodila Hajdukovce do nekih važnih pobjeda.

Pacak: 1-0
Potpora 30.000 Hajdukovaca bit će ogroman stimulans domaćima, nemoguće je u takvoj atmosferi odigrati mlako i neborbeno. Zabije li Hajduk prvi pogodak, Dinamu će se biti nemoguće vratiti protiv takve euforije. Ipak, publika je i dvosjekli mač, jer svi na Poljudu očekuju pobjedu, pa bi se eventualni negativan rezultat pretvorio u opasnu tenziju.

UKUPNO: Bernard Jurišić 8-6, Tomislav Pacak 6-8

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!