Košarka

Zagrebačko finale za Krešin kup

Borna Rupnik • subota, 21.02.2009.
Zagrebačko finale za Krešin kup
Foto: Davor Sajko

Kao i prošle godine, za trofej pobjednika hrvatskog košarkaškog kupa borit će se Cibona i Zagreb CO. Jedina je razlika što se ove subote neće igrati u Trnskom, nego u Zadru, a uloga favorita u potpunosti je na strani Cibone, iako na drugoj strani parketa stoji branitelj naslova...

U Višnjiku će se večeras s početkom u 20 sati igrati repriza prošlogodišnjeg zagrebačkog finala. Momčad iz Trnskog svoj će naslov pobjednika Kupa Krešimira Ćosića braniti protiv velikog brata iz Savske, a iako je u njihovim međusobnim ogledima Cibona gotovo uvijek favorit, nema sumnje da će Mravi dati sve od sebe ne bi li i po drugi puta zaredom podignuli pehar.

Sredinom veljače 2008. godine u Zagrebu se igrala vrlo čvrsta, borbena i nadasve neizvjesna utakmica u kojoj je u početku laganu prednost imala Cibona, da bi Zagreb do poluvremena potpuno preokrenuo rezultat i poveo s devet koševa razlike.

Međutim, Cibona se nije predala. Vratila se u minimalno vodstvo, ali silna Zagrebova želja da konačno osvoje svoj prvi naslov u povijesti samostalne hrvatske košarke odvela je susret u uzbudljivu završnicu. Na krilima probuđenog Krunoslava Simona Mravi naposljetku pokazuju potrebnu mirnoću i mudrim taktičkim potezima čuvaju svoje krhko vodstvo do konačnih 75:73.

Cibona u večerašnji dvoboj ulazi ohrabrena prvom ovosezonskom pobjedom nad Zadrom. Calloway, Kus, Anderson i društvo držali su vodstvo gotovo svih 40 minuta, a u ključnim su trenucima ipak bili pametniji i spretniji od svojih domaćina. Posebno su se istaknuli Cibonina zonska obrana i napadački skok, a Anderson je pokazao da i uz veliku potrošnju lopti predstavlja pravu noćnu moru za suparničke obrane. Kus se polako vraća u formu, a i ostali su uglavnom kvalitetno odigrali svoje dionice.

Zagreb se vrlo lako obračunao sa Splitom. Neizvjesnost je trajala samo deset minuta jer su Mravi već sredinom druge četvrtine stekli prednost koju nisu ispuštali do samoga kraja. Štoviše, u jednom su trenutku imali golemih 26 pogodaka viška, a tada je trener Denis Bajramović ipak odlučio povući ručnu kočnicu i odmoriti svoje najbolje igrače za današnji finale. Prvenstveno se to odnosi na kapetana Krunoslava Simona, koji se tek oporavlja od crijevne viroze.

Pojedinačna kvaliteta svakako je na strani košarkaša iz Draženovog doma, ali sigurnost kojom je Zagreb praktično deklasirao Splićane ostavlja nadu da će finale biti vrlo neizvjesno. Mravi vole timski rad i zajedništvo u obrani te će se pod dirigentskom palicom Damira Mulaomerovića - koji je prošle godine u finalu nosio dres Cibone - upravo time pokušati suprotstaviti favoriziranome protivniku.

S druge strane, sada je i Cibona u novome naletu, a trener Velimir Perasović poslije slavlja nad Zadrom više nije skrivao ambicije: "Došli smo ovdje osvojiti Kup". Cibosi su oslobođeni pritiska zvanog "dvostruki poraz od Zadra" te su ponovno su samopouzdani i svjesni da nose ugled najboljeg kluba u državi. U svakom slučaju, obje su ekipe potpuno zasluženo kročile u finale i bilo čija pobjeda nad raspoloženim protivnikom jednako će zasluženo jednoj od ovih momčadi donijeti novi trofej.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!