Košarka

Cibona u završnici do Kupa

Branimir Korać • subota, 21.02.2009.
Cibona u završnici do Kupa
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone pobjednici su Kupa Krešimira Ćosića. U finalnom dvoboju svladali su u KC Krešimir Ćosić momčad Zagreba sa 73:63 u susretu koji nije obilovao kvalitetom, ali je zanimljivošću...

Finalni dvoboj Kupa Krešimira Ćosića igran je u ambijentu nedostojnom finala. Svega oko tisuću znatiželjnika stiglo je u dvoranu na Višnjiku gdje su se susreli Cibona i Zagreb. Tvrda i ne posebno kvalitetna utakmica na kraju je otišla na stranu Cibone koja je slavila 73:63 te na taj način uzela svoj šesti trofej Kupa i to nakon čak sedam godina posta.

Iako se očekivalo kako će trener Perasović startati s Vukušićem u petorci, on je ipak na parket poslao Rozića i nešto nižu petorku i to mu se na početku isplatilo. Cibona je vrlo brzo preuzela vodstvo i sa 7:2 najavila kako ju u ovom susretu zanima isključivo pobjeda.

Međutim, onda dolazi do neobjašnjivog pada u igri Cibosa koji ostaju četiri minute bez poena i Zagreb radi preokret za 10:7. Ipak, do kraja četvrtine Cibosi su se probudili i uz dvije trice Prkačina tu četvrtinu završili s vodstvom 20:19.

Druga četvrtina bila je obostrano vrlo loša. Obje momčadi su nizale pogreške, ne isključivo zbog odličnih obrana koliko zbog dekoncentriranosti. Podatak kako je u tih deset minuta ubačeno ukupno 15 poena (9:6 za Cibonu), pokazuje kako se igralo i koliko je bila visoka (ne)kvaliteta igre.

Na odmoru je trener Perasović očito pošteno "izribao" svoje igrače koji u treću četvrtinu ulaze puno bolje i brzo odlaze na 35:25. Andersonovim košem u 24. minuti imaju do tada najviših 41:30, ali onda se budi duet Tomić - Simon koji vraća Zagreb u igru.

Prvo su Krstić i Štimac tricama smanjili na minus pet, a onda je krenuo Simon-Tomić show i na krilima njih dvojice Zagreb radi veliki preokret te uoči posljednje četvrtine vodi 48:46.

Do sredine posljednje četvrtine dobar posao odrađivao je za Cibonu Anderson koji je zabijao i razigravao te je Cibona odjurila na 59:50 da bi se Zagreb ipak u završnici uspio ponovno približiti. Prvo je to učinio tricom Krstića za minus četiri, a zatim i zakucavanjem Žorića za minus tri (62:59).

Ipak u završnici susreta Cibona igra mirnije, a ključnu tricu koja je usmjerila utakmicu na Ciboninu stranu ubacio je Princ 58 sekundi prije kraja susreta. Cibona je tada povela 67:61, dva slobodna bacanja ubrzo je dodao Anderson za plus osam i tu je priči kraj.

Cibona na kraju slavi u nervoznom i rastrganom susretu 73:63. Jedini dvoznamenkasti kod Cibone bio je Alan Anderson s 24 poena čemu je dodao i sedam skokova, a treba istaknuti i odličnog Vedrana Princa koji je uz pet poena dodao i deset skokova. Kod Zagreba Ante Tomić ubacio je 18 poena uz šest skokova, a Kruno Simon dodao je 12 poena.

Kronologija meča.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!