Zimski sportovi

Najbolji i s bolnim leđima

Antonija Pavlić • nedjelja, 22.02.2009.
Najbolji i s bolnim leđima
Foto: Dejan Popek

Dobar je rezultat, unatoč ozljedi koja ga je prije samo nekoliko dana sputavala i u najnormalnijem "životnom" funkcioniranju, ostvario Ivica Kostelić u protekla dva dana natjecanja u Sestriereu. Prvi izravni konkurenti, Jean-Baptiste Grange i Benjamin Raich su, istina, nešto smanjili zaostatak za našim najboljim skijašem, no Profesor je svoj primarni cilj postavljen na "leđa" ovog talijanskog skijališta ispunio, i nakon 28 dana nastavio egzistirati na samom vrhu poretka najboljih svjetskih skijaša...

Tri tjedna nije odradio pošteni trening, zbog velikih je bolova u leđima bio primoran otkazati i participaciju na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu, no kada je trebalo i kada je sve u zraku mirisalo na smjenu na vrhu i njegovo konačno svrgavanje s "kraljevskog" prijestolja, Ivica je otkočio ručnu i prvo doskijao do 11. mjesta u veleslalomu, a potom i sedmog u superkombinaciji. Ukupno je 60 bodova akumulirao zahvaljujući tim rezultatima najbolji svjetski skijaš, te tako pred Jean-Baptiste Grangeom i Benjaminom Raichom, kao trenutno najvećim konkurentima, postavio 31, odnosno 33 boda prednosti.

"Mislio sam da u slalomu idem dovoljno brzo i da ću uspjeti preuzeti vrh. U prvom dijelu staze sam skijao dosta dobro, no nije išlo. Čini se da sam odabrao pogrešnu slalomsku taktiku, trebao sam možda više napadati na strmini. Pozitivna je stvar ipak u svemu tome što leđa nisam osjetio", pričao je Kostelić nakon utrke. "Vjerovao sam da ću prvo mjesto u ukupnom poretku nakon ove utrke morati prepustiti, nakon svih se problema s leđima nikako nisam nadao ovakvom raspletu. Jučer su me boljela poslije vožnja, na stazi nisam osjećao ništa. "

Ovakav scenarij, kako je i sam Ivica potvrdio dakle, nije bio baš očekivan, no daleko od toga da nije bio priželjkivan. Tek mu se dan prije veleslalomskog okršaja situacija s leđima bitno popravila i tada je i odlučeno da će "pokušati". Taj se pokušaj na kraju prometnuo i u nešto veoma dobro. "Da mi je ovo netko ponudio prije nekoliko dana bez razmišljanja bih prihvatio. Predugo sam bio izvan stroja i prolazio terapiju, a premalo skijao i premda se to nekome čini kao dobrodošao odmor, u skijanju je to dvosjekli mač. Jednostavno izgubiš osjećaj, a proces njegovog vraćanja nije lagan."

Dramatična borba za svaki poen Svjetskoga kupa nastavlja se već sljedećeg vikenda u Kranjskoj Gori. Veleslalom i slalom koji će ugostiti naši slovenski susjedi mogli bi biti i ključni u raspletu borbe za najveći trofej u svijetu alpskoga skijanja. "Za Kranjsku Goru ćemo se pripremati na Sljemenu jer nam je ta utrka iznimno važna, možda i ključna u borbi za Veliki kristalni globus. Mislim da mi je glavni konkurent unatoč trenutno trećem mjestu Benjamin Raich, Grange je svestran, ali ne toliko da bi u konačnici mogao do vrha, a na Svindala ćemo posebno paziti u Kvitfjellu kada na program stignu brze discipline. Neću otpisati ni Cuchea, no činjenica je da su svi spomenuti skijaši u vrhunskoj natjecateljskoj formi dok ju ja tek moram podići na razinu na kojoj je bila prije ozljede", rekao je Ivica.

Njegovo je veselje i radost koju je donio svojim poklonicima malo "pokvario" ipak slabim nastupom Natko Zrnčić-Dim. Brončani superkombinatorac sa SP-a u Val d'Isereu je čini se podlegao umoru odrađivanja svih pet utrka smotre najboljih, kao i problemima s leđima, koji su se poput gripe raširili po hrvatskoj reprezentaciji (na samom je SP-u probleme s leđima imao Dalibor Šamšal). "Drastično sam pao u formi nakon SP-a, odradio sam puno utrka, a i zbog problema sam s leđima bio više na terapijama nego na skijama. Jednostavno mi je nestao osjećaj"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!