Liga prvaka - Završnica, osmina finala, 24.02.2009, 20:45 h
Arsenal
Arsenal 1:0(1:0) Roma
Roma

Arsenal - Roma: Jedan, ali koliko vrijedan?

Ivana Spahija • utorak, 24.02.2009.
Arsenal - Roma: Jedan, ali koliko vrijedan?
Foto: EPA

Nogometaši Rome niti u ovom dvoboju Lige prvaka s engleskim predstavnikom nisu mogli izbjeći crnu sudbinu koja ih prati nekoliko sezona. Ozljedama prošarani Topnici na svom su Emirates stadionu s minimalnih 1:0 došli do pobjede nad Rimljanima i tako osigurali malo mirnog sna uoči uzvrata na Olimpicu...

Iako su u utakmicu ušli bez nekoliko standardnih prvotimaca, Adebayora, Fabregasa, Rosickyja, Silvestrea te našeg Eduarda da Silve, nogometaši Arsenala ostvarili su najavljivani cilj i na svom Emirates stadionu s minimalnih 1:0 došli do pobjede nad Romom. Ipak, prednost od samo jednog pogotka uoči uzvrata na Olimpicu može biti dvosjekli mač za Arsenal, Topnici su prekinuli sušu nepostizanja pogodaka, no niti pobjednički gol nije pao iz igre, već iz najstrože kazne.

Wenger žali za pogocima

Vukovi su u London stigli gotovo u punom sastavu, izuzevši ozlijeđene Cassettija, Juana i Cicinha. Od prve minute na travnjaku se našao i Totti, ali ni to nije bilo dovoljno da Roma prekine crni niz protiv engleskih momčadi i ostvari pozitivan rezultat. Arsenal je zahvaljujući pogotku s bijele točke osigurao kakav-takav miran san uoči uzvrata na rimskom Olimpicu, ali stanje je daleko od idealnog za engleski klub i Roma se s pravom može nadati čudu na Olimpicu.

Utakmicu su agresivnije započeli domaćini, koji su već u šestoj minuti zaprijetili vratima Donija. Nasri je dobro uposlio Bendtnera, a Danac nije dobro kontrolirao loptu i poslao je pokraj gola. Tri minute kasnije ponovno je Nasri stvorio pomutnju u prostoru Rome, ali je nakon ubačaja Clichyja iz blizine glavom gađao pokraj gola Rome.

Gosti su se probudili tek u 17. minuti, kada su prvi put ozbiljnije zaprijetili vratima Almunije. Motta je udarcem iz daljine pokušao iznenaditi domaćeg vratara, ali je Almunia taj udarac izbio u korner. Svoj je pokušaj promjene rezultata u 34. minuti iskoristio i Totti, ali je njegov projektil završio iznad gola Arsenala. Minutu kasnije dosuđen je jedanaesterac za domaćine prekršaja Mexesa na Van Persieju.

Sam Van Persie sigurno je izveo najstrožu kaznu i s bijele točke Topnicima donio vodstvo od 1:0. Minutu kasnije domaćini su gotovo iskoristili neopreznost šokirane rimske obrane, Van Persie je ubacio za Bendtnera, ali je Motta pravovremeno reagirao i raščistio tu situaciju u trenutku kad je Doni već bio svladan.

Po povratku iz svlačionice nastavila se slična priča, Topnici su napadali, Roma se branila. Diaby je u 55. minuti mogao Arsenalu donijeti prednost od 2:0, ali je njegov pokušaj gotovo čudesno obranio Doni. Možda i najveću priliku drugog dijela propustio je Eboue u 66. minuti kada je nakon šetnje kroz rimsku obranu gađao pokraj gola.

Vukovi su se probudili tek sredinom drugog dijela kada je pokušaj Riisea neutralizirala obrana Arsenala. Domaćini su do kraja susreta još u nekoliko navrata propustili priliku udvostručiti vodstvo i tako će uzvrat u Rimu dočekati s mršavom prednošću od jednog pogotka. Roma u ovom susretu nije bila na uobičajenoj razini svoje igre, ali još uvijek nije izgubila sve šanse u prolaz dalje. Naime, Vukovima je pretprošle sezone pošlo za rukom na Olimpicu poraziti Manchester United (2:1), a uz ne baš blistavu formu Engleza čeka nas zanimljiv uzvrat na Olimpicu za 14 dana.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Atlético Madrid2:2Porto
Lyon1:1Barcelona
Arsenal1:0Roma
Inter0:0Manchester United
Real Madrid0:1Liverpool
Chelsea1:0Juventus
Villarreal1:1Panathinaikos
Sporting0:5Bayern
Juventus2:2Chelsea
Panathinaikos1:2Villarreal
Bayern7:1Sporting
Liverpool4:0Real Madrid
Roma7:8 **Arsenal
Manchester United2:0Inter
Porto0:0Atlético Madrid
Barcelona5:2Lyon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!