Zimski sportovi

Iginla s rekordom, Pittsburgh s pobjedom

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 02.03.2009.
Iginla s rekordom, Pittsburgh s pobjedom
Foto: EPA

Pittsburgh Penguinsi su napokon ušli u seriju pobjeda koju su nastavili u Dallasu. New Jersey je pobjedom nad Philadelphijom potvrdio svoje vodeće mjesto u diviziji, dok su Panthersi iskoristili loš dan Capitalsa. Jarome Iginla je postao najbolji strijelac u povijesti Calgarya, ali Tampa mu je pokvarila slavlje.

New Jersey i Philadelphia odigrali su još jedan derbi svoje divizije Atlantic. Nakon ovog susreta, čini se da Devilsima više nitko ne može oduzeti prvo mjesto divizije. Istina, ostalo je još dvadesetak utakmica do kraja sezone, ali prednost od devet bodova je velika, pogotovo za momčad kao što je New Jersey. Upravo su im Flyersi prvi pratitelji, a u jučerašnjoj utakmici nisu imali nikakve šanse.

Devilsi su odlično otvorili susret i to je bio ključ. Početak svakog perioda bio je u znaku domaćina, tada su postizali golove i zasluženo pobijedili. Manje od četiri minute utakmice je prošlo kada je Jamie Langenbrunner načeo mrežu Flyersa i doveo domaćine u vodstvo. Na početku drugog dijela trebalo im je još manje, samo tridesetak sekundi kada je zabio Brian Gionta, a na otvaranju zadnje trećine u strijelce se upisao švedski branič David – Johnny Oduya. Philadelphia nije imala previše šansi, a i ono što su stvorili zaustavljala je obrana ili vratar Devilsa.

Martin Brodeur. On je posebna priča. Nakon povratka od dugotrajne ozljede igra kao da nije nikad niti napustio led, a kamoli bio na operaciji. Protiv Philadelphije odigrao je treću utakmicu zaredom i ostvario treću pobjedu. U dvije od te tri utakmice nije primio niti pogodak, a jučer je stigao do brojke 100 u shutoutima. Samo tri ga dijele do vodećeg svih vremena, Terrya Sawchuka. Po mnogima je Brodeur najbolji vratar koji je ikada igrao hokej i nema sumnje da će biti jedna od najjačih karika New Jerseya u ovogodišnjem doigravanju.

Washington je dočekao Floridu i Capitalsi su uobičajeno dobro krenuli u susret. Već u prvoj minuti dobili su priliku sa igračem više koju je u pogodak pretvorio Aleksandar Semin. Nakon toga, Panthersi preuzimaju stvari u svoje ruke. Washington se opustio nakon postignutog pogotka, a Florida je počela igrati brzo i natjerali su domaćine na nekoliko prekršaja i iskoristili prilike sa igračem više.

Kod prve prilike izborili su i kazneni udarac kojeg nije u pogodak pretvorio David Booth. Međutim, samo nekoliko sekundi kasnije Stephen Weiss pogađa za izjednačenje. Nakon toga je Bryan McCabe doveo goste u vodstvo, a do kraja perioda zabili su i Jay Bouwmeester te Richard Zednik. Šok za domaćine i velikih tri pogotka prednosti za goste nakon prvog perioda.

Drugi period je donio malo zatvoreniju igru Floride i neuspješne pokušaje domaćina. Postignut je samo jedan pogodak i taj je bio djelo braniča Floride Jassena Cullimorea. Treći dio bio je preslika drugog, a u strijelce se za Floridu upisao mladi Čeh Michael Frolik. Kada se već očekivao kraj, zabio je Alex Ovečkin za konačnih 6:2, samo da podsjeti da je i on bio na utakmici. Velika pobjeda za Floridu kojoj je doigravanje svakim danom sve bliže.

Dallas i Pittsburgh su odigrali izuzetno bitnu utakmicu za obje ekipe. I Penguinsi i Starsi su u velikoj borbi za doigravanje, svako u svojoj konferenciji, i dva boda su bila izuzetno bitna za obje ekipe. Penguinsi su i dalje igrali bez kapetana i najveće zvijezde Sidneya Crosbya, ali nije im to niti malo smetalo. Odigrali su odličnu utakmicu, a Evgeni Malkin je još jednom pokazao zašto je vodeći asistent lige i vodeći igrač po bodovima.

Penguinsi su napokon odigrali dobru obranu, a u napadu su iskoristili gotovo sve šanse u prva dva perioda. Već u petoj minuti susreta Jordan Staal je zabio za vodstvo gostiju, a do kraja perioda precizan je i Kris Letang. Oba pogotka je namjestio Malkin. U drugom periodu slična slika. Neuspješni domaćini i neumoljivi gosti. Miroslav Satan je bio strijelac za 3:0, a ubrzo se i sam Malkin upisao u listu strijelaca.

U zadnjim dvadeset minuta napokon je i Dallas zabio. Dogodilo se to sa igračem više, a 28. pogodak u sezoni je postigao Loui Eriksson koji predvodi Dallas u toj kategoriji. Do kraja su domaćini pokušavali, ali nisu uspjeli više ništa napraviti. Pittsburgh se tako izgleda ipak probudio kada je najvažnije, dok su Starsi ušli u probleme i moraju se čim prije trgnuti ako žele vidjeti doigravanje.

Jarome Iginla je u utakmici protiv Tampe postigao dva pogotka i tri puta asistirao i tako postao najbolji strijelac u povijesti kluba sa 834 poena, čime je prestigao legendarnog Thea Fleurya. Slavlje su mu pokvarili igrači Tampe koji su odigrali odličan susret i pobijedili sa ogromnih 8:6. Vincent Lecavalier je upisao dva pogotka i asistenciju i stigao do broja 300 u karijeri po golovima. Martin St.Louis je zabio dva pogotka i asistirao, a legendarni Marc Recchi je pridodao ček pet asistencija u slavlju Tampe. Stvarno odlična utakmica sa koje su gosti otišli u boljem raspoloženju, iako se zbog Iginle slavilo i kod domaćih.

Vancouver igra uistinu odlično u zadnje vrijeme, pogotovo na domaćem ledu, a to su jučer osjetili i Columbus Blue Jacketsi. Ponovno dobra obrana Canucksa i realiziranje svojih dobrih prilika u napadu. Vancouver je slavio sa 3:1, a pobjednički pogodak je djelo Ryana Keslera. Chicago je kod kuće sa 4:2 pobijedio Los Angeles u utakmici gdje se većina ključnih stvari zbila u prvom periodu. Pogotkom koji je odlučio susret na kraju se pokazao onaj Dustina Byfugliena, krajem prve trećine.

Nhl, rezultati, 1.3.2009.: New Jersey – Philadelphia 3:0, Washington – Florida 2:6, Chicago – Los Angeles 4:2, Dallas – Pittsburgh 1:4, Calgary – Tampa Bay 6:8, Vancouver – Columbus 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!