Zimski sportovi

Kvitfjell za Ivicu pod upitnikom

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 02.03.2009.
Kvitfjell za Ivicu pod upitnikom
Foto: Nikola Movrić

Svjetski skijaški kup je s početkom ovoga tjedna ušao u završnu, odlučujuću fazu. Nakon Kranjske Gore je postalo i službeno kristalno jasno da će najboljeg u sezoni 2008./09. dati posljednje dvije postaje - skandinavski Kvitfjell i Are. Karavana će se prvo zaustaviti u Norveškoj, gdje su na rasporedu dva spusta i superveleslalom, a još uvijek nije sigurno da će Olympiabakken isprobati i Ivica Kostelić...

Rekao je i sam Ivica poslije slalomske utrke "Pokala Vitranc" kako je Bog definitivno tog slovenskog vikenda bio uz njega. I bio je u pravu. Unatoč svim problemima s ozljedama, ukočenim živcem i pogreškama na samoj stazi, Kostelić je uspio i nakon Slovenije ostati "lokomotiva" koja predvodi kolonu najboljih svjetskih skijaša, a usput i zahvaljujući razočaravajućoj izvedbi Jean Baptiste-Grange dobio novu priliku za borbu za mali kristalni Globus.

"Ne mogu vam sada točno reći koje ću utrke voziti a koje ne; sve to ovisi o stanju s leđima, a ono i dalje nije sjajno. Otputovat ćemo u Kvitfjell, no odluku o nastupu donijeti tek na licu mjesta", rekao je Ivica te istaknuo težinu priprema prije utrka koja ga onemogućava u najboljoj formi na samoj stazi. "Da bih se mogao uopće pokrenuti moram svaki dan vrlo rano ustati, a potom pregrmjeti i terapiju budući da mi se s prvom vožnjom iznimno teško nositi. Možda bi bilo najbolje da snagu sačuvam za Are i borbu za slalomski mali kristalni Globus..."

Otkrio je potom i najbolji hrvatski skijaš kako prije početka sezone nastup u Kvitfjellu nije uopće bio planiran: "Nismo planirali ni na startu sezone voziti u Kvitfjellu, a ukoliko leđa budu ovako loše kao što su bila danas ujutro, onda je gotovo sto posto sigurno da ću se sačuvati za Švedsku." Otac Ante je na to dobacio: "Znate što, da Ivica nije na vrhu poretka Svjetskoga kupa on sigurno ne bi vozio niti u Sloveniji. Ne znam zapravo ni koji bi se skijaš s ovakvim bolovima usudio hodati ili trčati, a kamoli skijati."

Uza sve to više nego ikada obitelj Kostelić prati i loša sreća. Tako se otkazani spust iz Garmisch-Partenkirchena nadoknađuje u najgorem trenutku, bit će na rasporedu već nakon jedinog treninga u petak: "Staza je u Kvitfjellu dosta neravna i sjećam se da sam prošle godine zbog velike grbavosti nakon utrke morao uzeti injekciju za koljeno. Uvijek ima i puno skokova, a nadam se samo da će skratiti i najveći, Russi, u kojem se letjelo i po 80 metara.", jadao se skijaški Profesor. "Bit će sigurno, teško zadržati prvo mjesto u Norveškoj, no kako god bilo, molim se samo da leđa budu dobro i da se situacija neće dodatno pogoršati."

Svoje mišljenje o utrci u Kvitfjellu ponudio je i tata Kostelić: "Norvežani su poznati po loše uređenoj stazi, uvjeti su tamo gotovo po pravilu uvijek "ružni", a ništa bolji nisu ni smještaj ni atmosfera... Ne veseli me ni što stazu i dalje postavlja čovjek koji je prošle sezone postavio vrata na nevjerojatan način, slijedom čega je Matthiasu Lanzingeru amputirana noga. Ne želim prigovarati Hujari, ali da se meni, ne daj Bože, tako nešto dogodilo nikada više se ne bih primio postavljanja staza"

Što ako veliki kristalni Globus na koncu sezone ne završi u vitrinama jedne od najtrofejnijih skijaških obitelji? "Šanse su i sljedeće godine velike no tu su i Zimske Olimpijske Igre pa će biti dosta zgusnuto i pitanje je kako ćemo i što uopće voziti. Jednom čovjeku će biti nemoguće odvoziti sve utrke, odmora će jednostavno morati biti.", rekao je Kostelić stariji te time, barem do sljedećeg problema, i zaključio priču o Ivičinom nastupu u Kvitfjellu. No, kako je krenulo u Innsbrucku, a nastavilo se i gotovo mjesec dana kasnije, pitanje više nije hoće li, nego kada će se pojaviti...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!