Nogomet

"Oduvijek sam sanjao samo hrvatski dres"

Nikola Movrić • utorak, 03.03.2009.
"Oduvijek sam sanjao samo hrvatski dres"

(Iz Ljubljane za Sportnet.hr Nikola Movrić). Hrvatska nogometna reprezentacija dobila je još jednog zanimljivog "gastarbajtera". Ovog puta nije trebalo tražiti daleko, ni u Njemačkoj, ni u Australiji, ni u Švicarskoj. Novo ime hrvatskog nogometa odraslo je u - Sloveniji. Dejan Školnik odbio je sve pozive u mlade slovenske selekcije čekajući poziv iz Hrvatske. I dočekao ga je...

Nakon braće Kovač, Šimunića, Šerića, Petrića, Rakitića, Klasnića, Iličevića, Ljubičića..., još jedan mladi Hrvat odrastao u inozemstvu odlučio se prihvatiti "zov djedovine". Dejan Školnik, 20-godišnji veznjak slovenskog prvoligaša Maribora i jedan od najboljih mladih igrača slovenske lige, uskoro će debitirati za hrvatsku U-21 reprezentaciju. Bio je to dovoljan povod da porazgovaramo i upoznamo se s mladim Hrvatom.

Skauti hrvatske mlade reprezentacije uočili su vaše dobre igre u dresu Maribora ove sezone. Predstavite se hrvatskoj nogometnoj javnosti.
"Svoju sam karijeru započeo sa 7 godina u Mariboru i tamo igrao do svoje 14. godine. Tada me klupska struka poslala na trogodišnju posudbu u lokalni Železničar. Nakon toga opet sam se vratio u Maribor, odigrao sezonu u omladinskoj momčadi i nedugo zatim se priključio prvoj momčadi Maribora gdje sam i sad."

Iako ste rođeni u Sloveniji i dobili ste pozive mladih selekcija u "deželi", još prošle godine ste u svojim izjavama najavili da u obzir dolazi samo Hrvatska. Kako to da ste se odlučili igrati za Hrvatsku?
"Moji roditelji su Hrvati i već kao dijete sam uvijek želio igrati samo za Hrvatsku. Dobio sam poziv slovenske reprezentacije i bio sam u dvojbi. No, unatoč tome na kraju sam se ipak odlučio sljediti svoje snove i da ću mjesto u reprezentaciji Slovenije prepustiti nekome tko želi igrati za Sloveniju toliko snažno koliko ja želim za Hrvatsku. Nije bilo smisla zavaravati slovensku javnost, jer moje srce ipak kuca za Hrvatsku".

S obzirom na to kako već od malih nogu sanjate zaigrati za Hrvatsku, jeste imali kakvog uzora medju hrvatskim igračima?
"Da, Zvonimira Bobana! Uvijek mi se sviđao i kao igrač i kao osoba. On je jedan od hrvatskih nogometaša koji mi se najviše urezao u srce".

Odakle su točno vaši roditelji?
"Iz Cvetlina, to je malo selo pokraj Trakošćana. U Sloveniju su došli prije mog rođenja".

Kako su ostali prihvatili vašu odluku? Jeste li zbog vaše želje da igrate za Hrvatsku imali kakve pritiske od strane nogometnog saveza Slovenije?
"Ne, nije bilo pritisaka. Razgovarao sam s izbornikom mlade reprezentacije Slovenije Tomažom Kavčičem u vezi toga. Objasnio mi je svoje stajalište i rekao mi kako me on vidi u izabranoj selekciji. Međutim, ja sam odlučio da ću čekati poziv iz Hrvatske. I u klubu smo obavili razgovor. Na kraju nije bilo nikakvih poteškoća ni zamjerki ni od strane kluba ni od strane saveza. Bio sam korektan prema svima i otvoreno rekao svoje mišljenje i mislim da mi zbog toga nitko ne treba zamjeriti".

Izbornik hrvatske U-21 rerezentacije Dražen Ladić ovih je dana izjavio kako je zainteresiran za vaše usluge i da će vas pozvati u reprezentaciju. Je li vas i osobno kontaktirao?
"Da, razgovarali smo telefonski prošli tjedan. Rekao mi je da me želi pozvati u reprezentaciju, pitao me imam li hrvatsko državljanstvo, na što sam mu odgovorio da imam, jer sam dvojni državljan. Zasad imam domovnicu, morat ću izvaditi još i putovnicu, no to je sve tehnička stvar".

Ukoliko dobijete priliku, nadate li se kako ćete se nametnuti izborniku Ladiću?
"Naravno! To mi je prilika pokazati sve što znam i svjestan sam ako se ne pokažem u najboljem izdanju da možda idući put više neću biti pozvan. Želim se nametnuti jer želim još dugo igrati za Hrvatsku!"

Prva sljedeća pripremna utakmica mladih reprezentativnih uzrasta je protiv Crne Gore. Nadate li se već na toj utakmici dobiti prve minute u kockastom dresu?
"Najprije moram dobiti službeni poziv, o tome odlučuje izbornik. Normalno je da svaki igrač želi igrati, nada se svojim minutama u reprezentaciji jer zato se trudi i trenira cijeli život. Nama nogometašima je igranje za reprezentaciju u krvi i zato sam donio odluku da igram samo za onu reprezentaciju kojoj ću moći dati cijelo srce".

Poznajete li koga od nogometaša iz mlade hrvatske reprezentacije?
"Ne. Barem ne osobno".

U Sloveniji bi vam sigurno bila slabija konkurencija za mjesto u reprezentaciju. Bojite li se jake konkurencije u Hrvatskoj?
"Ne bojim se, da se bojim ne bih ni čekao hrvatski poziv. Konkurencija je svugdje dobra. Kad nema konkurencije nema ni tog posebnog naboja. I u klubu je tako i ja na to gledam samo pozitivno!"

Poznato je da ste vjerni svom matičnom klubu Mariboru gdje ste i započeli svoj nogometni put. Biste li, uz to što želite igrati za Hrvatsku, voljeli zaigrati i za koji hrvatski klub ako neki od klubova izrazio tu želju?
"Zasad ne, jer se odlično osjećam u Mariboru s kojim imam ugovor do 2012. i želim ga odraditi do kraja. A onda, ako će biti prilike, volio bih otići iz Maribora u neki veći inozemni klub u nekoj od jačih liga. Naravno, ako ću dovoljno napredovati..."

Koji vam je hrvatski klub najbliži srcu?
"Zagrebački Dinamo."

Dejan Školnik tako je na Sportnetu doživio svoju prvu pravu prezentaciju široj hrvatskoj javnosti. Pohvale na njegovu adresu stižu s mnogih strana, a slovenski nogometni stručnjaci slažu se da je 20-godišnji ljevonogi veznjak jedan od najboljih mladih igrača slovenske lige. Pozivnicu u dres mlade hrvatske reprezentacije je zaradio, na njemu je da pokaže kako ga je i zaslužio!

Foto: www.nkmaribor.si

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!