Zimski sportovi

Red Wingsi preuzeli tron

Ante Jukić • četvrtak, 05.03.2009.
Red Wingsi preuzeli tron

Posljednji dan prijelaznog roka u NHL-u ponudio je samo dvije utakmice. Detroit Red Wingsi su u Denveru ubilježili i drugu pobjedu u samo dva dana, dok su Buffalo Sabresi na domaćem ledu s uvjerljivih 5:1 "isprašili" Montreal Canadiense...

S dosta opreza doputovali su Detroit Red Wingsi u Denver. Ove sezone neprepoznatljivi Colorado svoje je najbolje partije pružio upravo protiv aktualnih prvaka, a momčad iz Detroit zasigurno se još uvijek dobro sjeća katastrofe koju je doživjela u Nashvilleu (0:8), kad je posljednji put igrala dvije utakmice u razmaku od samo 24 sata. Ipak, ovog puta to je bila neka druga priča. Nakon što su noć ranije s uvjerljivih 5:0 slavili u St. Louisu, Red Wingsi su pobjednički prošli i kroz Pepsi Centar, što im je donijelo vodeće mjesto u poretku kompletne lige, s jednim bodom više od San Jose Sharksa i Boston Bruinsa.

Iako su ranim golom Lilesa Avs'i dali naslutiti da bi ponovno mogli biti kobni za branitelje naslova, u nastavku utakmice stvari su sjele na svoje mjesto. Dvadeset sekundi prije odlaska na prvi odmor na 1:1 poravnao je Filppula, a ključnom se u ovom dvoboju pokazala druga trećina, u kojoj su Red Wingsi golovima Franzena i Drapera pobjegli na 3:1. Usprkos velikom pritisku u završnici posljednje trećine, domaćini nisu uspjeli doći do izjednačenja. Sve što im je pošlo za "palicom" bio je pogodak Hejduka za konačnih 3:2, minutu i pol prije kraja utakmice.

Detroit Red Wingsi su se, tako, i bez svog najboljeg strijelca, Mariana Hosse, koji je zbog ozljede zadobivene u St. Louisu preskočio dvoboj u Denveru, pokazali prejakima za posrnule Avs'e. Coloradu je ovo bio šest uzastopni poraz, a uspiju li ubilježiti još jedan, postavit će negativan klupski rekord. Naime, otkad je ova NHL franšiza doselila u Denver (bilo je to 1995.), nikad nije izgubila više od šest puta zaredom.

Konačnih 5:1 Sabresa protiv Montreal Canadiensa možda će sugerirati lagan posao momčadi iz Buffala, no bila je to utakmica koja je vrlo lako mogla otići u drugom smjeru. Razlog zašto nije je domaći vratar, Patrick Lalime koji je u prvih 15 minuta zaustavio čak 18 udaraca gostiju iz Kanade. Nakon što su preživjeli taj početni udar Canadiensa, Sabresi su konačno pohvatali konce igre i Habsima više nije bilo spasa.

Seriju je krajem prve trećine započeo Roy, a isti igrač je i udvostručio prednost Sabresa, na isteku treće minute druge trećine. Točno na polovici utakmice za 3:0 pogodio je Spacek, da bi sve dvojbe oko pobjednika s dva pogotka u posljednjoj trećini otklonio Gaustad. Počasni pogodak za Canadiense minutu prije kraja postigao je Plekanec.

Bez obzira na dvostruke strijelce Roya i Gaustada, epitet igrača utakmice ponio je Patrick Lalime (38 obrana), čiju je sreću malo pokvario Plekanec, koji mu je "ukrao" shutout u samoj završnici. No, Lalime će zasigurno i ovako biti zadovoljan, budući da mu je to bila prva pobjeda u posljednjih sedam startova na vratima Sabresa.

NHL, rezultati, 04.03.2009: Colorado - Detroit 2:3, Buffalo - Montreal 5:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!